Grzyby

Przed sezonem zawsze czujemy niepokój: wyrosną czy nie... i w końcu ulgę, gdy mamy koszyk pełen grzybów. Będzie wspaniały obiad! Zapraszamy na:
Rożki z ciasta filo z gąskami, serkiem camembert, kolendrą i szafranem
Risotto maślakowe na bulionie z policzków wołowych
Selerowo-grzybowy Krem z grzybowo-czosnkowymi grzankami
Placek z kurczakiem, podgrzybkami i konfiturą pomidorową z mango

Warto też przeczytać historię grzybów i sprawdzić, dlaczego starożytni bardziej fascynowali się grzybami trującymi niż jadalnymi.

Rodzinny obiad

„Kiedy w domu pojawia się nowy, mały członek rodziny, świat staje na głowie, a sformułowanie „przez żołądek do serca” nabiera niezwykłej mocy” - mówi Samar Khanafer-Gniadek, która przygotowała dla czytelników Kuchni szybki rodzinny obiad, idealny na wrzesień.

Oto menu:
Cytrynowy kurczak pieczony z warzywami
Burgery z soczewicy z majonezem z awokado i sezonowymi warzywami
Pieczony kalafior w sosie sezamowym, z granatem i kolendrą
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i ricottą
Wieniec drożdżowy

Smaki przywiezione

Przeczytaj, zasmakuj i jedź:
do Meksyku na quesadlillę z huitlacoche, czyli z zepsutą kukurydzą
do Gruzji na chaczapuri, chinkali i badridżani
na Węgry na gulasz, perkelt i paprykarz


Ponadto w numerze zeszyt z przepisami na ciasta i desery owocowe oraz 60 kuponów rabatowych – zniżki do 50%

Wykup roczną prenumeratę!
http://kulturalnysklep.pl/KU/premi/kuchnia.html

Okładka wrześniowego numeruOkładka wrześniowego numeru Magazyn Kuchnia