Toster marki SMEG wygrał Andrzej Tarasewicz ze Słuczanki.

Przygotował Sałatkę Cezar z pieczonym kalafiorem według przepisu z numeru lipcowego (ze strony 23).

Sałatka Cezar z pieczonym kalafioremSałatka Cezar z pieczonym kalafiorem fot. Andrzej Tarasewicz

Poniżej przepis:

Sałatka cezar z pieczonym kalafiorem

Składniki na 4 porcje 
Przygotowanie: 40 minut


2 małe kalafiory
2 łodygi selera naciowego 
pęczek dymki 
170 g ugotowanej ciecierzycy 
Dodatki: 
2 łyżki oleju 
łyżka syropu klonowego 
1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
4 garście roszponki lub mieszanki sałat 
ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
2 łyżki startego parmezanu 
sok z 1/2 cytryny
100 g majonezu 
sól, pieprz 


Kalafiory myjemy. Zaczynając od środka, wycinamy z każdej główki po 2 plastry o grubości ok. 2 cm każdy (pozostałe różyczki kalafiora możemy wykorzystać do jednej z dwóch pozostałych sałatek). Olej mieszamy z syropem klonowym, wędzoną papryką i 1/2 łyżeczki soli. Marynatą nacieramy plastry kalafiora z obydwu stron. Układamy na grillu i pieczemy, aż się zrumienią, lub wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy po 15 minut z każdej strony. Studzimy.
Łodygi selera myjemy, kroimy na plastry grubości 0,5 cm. Dymkę myjemy i siekamy. Roszponkę myjemy i suszymy. Czosnek miksujemy z kaparami, parmezanem, sokiem z cytryny i majonezem, przyprawiamy pieprzem. Sos mieszamy z roszponką, selerem, dymką i ciecierzycą. Na sałatce układamy kalafiorowe „steki”.

Zwycięzcy gratulujemy!