Kino Kulinarne 7.edycja Transatlantyk Festival w Łodzi!

Materiały partnera
12.07.2017 10:22
A A A
Kino Kulinarne 7.edycja Transatlantyk Festival w Łodzi!

Kino Kulinarne 7.edycja Transatlantyk Festival w Łodzi! (Plakat promujący wydarzenie)

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz siódmy zapraszamy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Prezentujemy naszą wyjątkową sekcję - Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!

W jej ramach zapraszamy widzów Transatlantyku na znakomite dokumenty i filmy fabularne o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej, poświęcone żywności, ale też odkrywające tajemnice produkcji wina.
Kino Kulinarne to autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a Transatlantyk ma wyłączność na jego prezentację w Polsce.

Nad filmowym programem Kina Kulinarnego od pierwszej odsłony sekcji czuwa Thomas Struck, twórca i wieloletni kurator berlińskiego cyklu, a szefami kuchni byli do tej pory m.in. Wojciech Modest Amaro, Martin Gimenez Castro, Aleksander Baron czy Maciej Rosiński. Tegoroczna edycja odbędzie się od soboty, 15 lipca do środy, 19 lipca podczas 7. edycji Transatlantyk Festival w Łodzi.

Kino kulinarne jest dla nas elementem filozofii życia. To nie tylko pokazanie filmu i ugotowanie kolacji nim inspirowanej. To powrót do jedzenia archaicznego, w dobrym tego słowa znaczeniu, do żywności wolnej od chemii i GMO, do jedzenia, które jest też powodem do spotkania bez pośpiechu - mówi Dyrektor Transatlantyk Festivalu, Jan A.P. Kaczmarek. Przez prezentację starannie wyselekcjonowanych obrazów inspirujemy widzów i zachęcamy do szukania z nami pasji - tak w kinie, jak i na talerzu.

Z przyjemnością prezentujemy sześciu znakomitych Szefów Kuchni, którzy zadbają o podniebienia widzów podczas festiwalowych kolacji:

Wojciech Modest Amaro - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy, właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin Atelier Amaro, juror w telewizyjnym programie Top Chef i prowadzący polską edycję Hell’s Kitchen. Znany z kreowania polskich smaków w zupełnie nowych odsłonach. Pasjami analizuje stare polskie przepisy, by znaleźć genezę konkretnego smaku i sposób na to, jak przedstawić go na nowo.

Katarzyna Daniłowicz - Szef Kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Kobieta Szef przewodnika Gault&Millau 2017. Ukończyła architekturę, ale postawiła na swoją życiową pasję, jaką jest gotowanie. W wywiadach przyznaje, że już w liceum każdą wolną chwilę poświęcała na szkolenie swoich kucharskich umiejętności. Motywem przewodnim tegorocznej edycji Transatlantyk Festival jest Siła Kobiety. Katarzyny Daniłowicz, pierwszej polskiej zwyciężczyni Top Chefa, nie mogło zabraknąć, w tegorocznym programie Kina Kulinarnego!

Robert Skubisz - Szef Kuchni warszawskiej Amber Room. Wyznawca idei slow food, niestrudzony propagator kuchni lokalnej i sezonowej, który szlify zdobywał na stażach w znakomitych londyńskich restauracjach, m.in. Alain Dusasse w ekskluzywnym hotelu Dorchester.

Sebastian Krauzowicz - Szef Kuchni restauracji Sfera w Toruniu, dwukrotny medalista prestiżowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie, brązowy medalista Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Już jako 25-latek został Szefem Kuchni w restauracji Orkanówka (Nowy Targ). W kuchni stawia na proste produkty, wyznając zasadę, że dobre danie musi zostać zawsze tak samo wykonane.

Tomasz Purol - zwycięzca 5. edycji Top Chef, Szef Kuchni Blow Up 5050 Hall w Poznaniu. Uwielbia tworzyć dania z rzadkich rodzajów warzyw, a efektem tej pasji jest autorska książka "Warzywniak. Zapomniane smaki", w której zachęca czytelników do kuchennych, warzywnych eksperymentów.

Mariusz Pieterwas - właściciel gdyńskiej Restauracji Pieterwas - Krew i Woda. Stawia na tzw. otwartą kuchnię, w której klient może na własne oczy oglądać przygotowywaną dla niego potrawę. Jako mieszkaniec Trójmiasta szczególnie lubi tworzyć dania z ryb i owoców morza.

Każdy z Szefów zaprezentuje autorskie menu, które będzie rozwinięciem pokazu filmowego. Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn, w EC1 Łódź. Wszystkie projekcje filmowe odbędą się w Multikino: Silver Screen w Łodzi o godzinie 18.30. Organizator zapewnia transport na miejsce kolacji.

Poniżej przedstawiamy szczegółowy harmonogram wydarzenia:

15.07, 18.30, "Soul" (reż. Angel Parra, Jose Antonio Blanco, 2016)
Miejsce seansu: Multikino: Silver Screen w Łodzi
Autor Kolacji Otwarcia: Wojciech Modest Amaro
Gość Specjalny: Daria Pawlewska, redaktor naczelna magazynu KUKBUK
Miejsce kolacji: EC1 Łódź

Bohaterami "Soul" są Jiro On oraz Eneko Atxa, dwóch szefów kuchni reprezentujących, wydawałoby się, odległe od siebie kraje: Japonię i Hiszpanię. Łączy ich miłość do jedzenia oraz...trzy gwiazdki Michelin, przyznane ich restauracjom. "Soul" to film o niezwykłej przyjaźni i poszukiwaniu "duszy" gotowania. Na ekranie, znany już Szef Kuchni z filmu "Jiro śni o sushi" wraz z innymi szefami zastanawia się czy karmiąc ciało karmimy też duszę.

16.07, 18.30 "Monsieur Mayonnaise" (reż. Trevor Graham, 2016)
Miejsce seansu: Multikino: Silver Screen w Łodzi
Autor Kolacji Otwarcia: Robert Skubisz
Gość Specjalny: Trevor Graham, producent i reżyser filmu oraz Philippe Mora, scenarzysta, reżyser
Miejsce kolacji: EC1 Łódź

„Monsieur Mayonnaise” (reż. Trevor Graham, 2016) to rodzinna opowieść o życiu australijskiego reżysera Philippe’a Mory i jego ojca, aktywnie działającego w opozycji podczas II Wojny Światowej. Tajemnice rodziny odkrywamy oczami głównego bohatera i narratora filmu, Philippe'a Mory, który będzie także gościem specjalnym kolacji.

17.07, 18.30 „Boginie jedzenia" (reż. Vérane Frédiani, 2016)
Miejsce seansu: Multikino: Silver Screen w Łodzi
Autor Kolacji Otwarcia: Katarzyna Daniłowicz
Gość Specjalny: Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats
Miejsce kolacji: EC1 Łódź

Szefowe 3-gwiazdkowych restauracji, sommelierki, biznesmenki... Poznajcie niezwykłe kobiety, które pragną zmienić świat poprzez kulinaria! Te kobiety wiedzą, że aby to zrobić, potrzebna jest wyjątkowa wizja. Bohaterki "Bogiń jedzenia" pochodzą z różnych części świata. Dzielą ich różnice kulturowe, łączy wspólna pasja. Ale i obawy o to, czy uda się dzięki niej żyć. Uważają gastronomię za sposób porozumiewania się z innymi, jako pomysł na edukację ludzi o ich kulturze, poszerzenie ich roli w społeczeństwie i wspieranie lokalnych gospodarek.

18.07, 18.30 "Boone" (reż. Christopher LaMarca, 2016)
Miejsce seansu: Multikino: Silver Screen w Łodzi
Autor Kolacji Otwarcia: duet Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas
Gość Specjalny: Grzegorz Łapanowski
Miejsce kolacji: EC1 Łódź

Nastrojowy, hipnotyczny dokument "Boone" opowiada o trójce młodych farmerów z USA. Reżyser Christopher LaMarca na kilka miesięcy zamieszkał w ich gospodarstwie, pokazując ich codzienną pracę. Film łamie stereotyp sielskiego życia na wsi.

19.07, 18.30 "ANDRÉ- The Voice of Wine" (reż. Mark Tschelistcheff, 2016)
Miejsce seansu: Multikino: Silver Screen w Łodzi
Autor Kolacji Otwarcia: Sebastian Krauzowicz
Gość Specjalny: Micheal Seresin, operator filmowy ("Midnight Express", "Harry Potter i więzień Azkabanu", "Ptasiek") i producent win
Miejsce kolacji: EC1 Łódź

Kolacja Zamknięcia Kina Kulinarnego Transatlantyk Festivalu to nie lada gratka dla wszystkich pasjonatów dobrego wina. Film „Andre” kreśli losy życia słynnego winiarza Andre’ego Tschelistcheffa i opowiada niezwykłą historię popularności wina kalifornijskiego.
Gościem specjalnym będzie Micheal Seresin, autor zdjęć do takich filmów jak "Ptasiek", "Midnight Express" czy "Harry Potter i więzień Azkabanu". Niewielu jednak wie, że jego ogromną pasją są wina - Seresin jest czołowym producentem win nowozelandzkich.

Bilety na seanse Kina Kulinarnego są już dostępne na stronie www.transatlantyk.org. Cena pojedynczej wejściówki (seans + kolacja autorska +transport) wynosi 200 zł.
Managerem Kuchni jest Patryk Dziamski, za serwis odpowiada Tomasz Tarkowski.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE