Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej, że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę, a ponadto są niskokaloryczne – mogą się nimi delektować również osoby na diecie.

Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów tych owoców zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.

Mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witaminy A, E i witamin z grupy B oraz działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Truskawki można jeść w każdych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (40) – ich spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (35kcal/100g), dlatego również osoby na diecie odchudzającej mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.

Sezon na truskawki nie jest długi, dlatego warto go wykorzystać.Szukajmy nowych połączeń smakowych – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”.
W najnowszym numerze znajdziecie przepisy na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz niesamowitego łososia z truskawkami – dodaje.

W czerwcowym numerze magazynu „Kuchnia” dostępnym w kioskach od 23 maja br. także:

  • Ciasto francuskie – z malinami, kremem lawendowym lub agrestem
  • Młode ziemniaki – pieczone, grillowane i w sałatce
  • Chłodniki – szybkie i łatwe potrawy na upały
  • Podróże – 50 gatunków bananów z Ugandy, najlepsza marokańska jagnięcina i kulinarny przewodnik po Lizbonie.

A ponadto kontynuacja konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną: wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Kuchnia 06/2017Kuchnia 06/2017 /Okładka

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

Prenumeratę  magazynu możesz zamówić tutaj.