W majowej Kuchni:

Redakcja Kuchni
20.04.2017 12:30
A A A
Kuchnia 05_2017

Kuchnia 05_2017 (/Okładka)

3 rzeczy, których nie wiecie o zielonym groszku...

Zielony groszek to doskonałe warzywo, które pomoże nam szybko uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jest bogatym źródłem żelaza, a jego regularne spożywanie redukuje uczucie zmęczenia. Czego jeszcze nie wiesz o groszku?

  1. Jest zdrowy dla serca. Zawiera błonnik pokarmowy oraz niacynę, czyli witaminę B3, które utrudniają wchłanianie i szkodliwe działanie cholesterolu (LDL).
  2. Zawiera związki o silnym działaniu antynowotworowym - chlorofiliny. To pochodne chlorofilu, zielonego barwnika, który występuje w roślinach. Wiążą one związki, które mogą mieć działanie rakotwórcze i zapobiegają ich wchłanianiu do organizmu.
  3. Opóźnia procesy starzenia się skóry. Dzięki zawartości antyoksydantów, witamin A, E i C nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale również przyspiesza regenerację skóry. Jest również bogatym źródłem witamin K, B1, B2, B6 oraz wapnia, magnezu i fosforu.

Sezon na groszek właśnie się zaczyna. Ugotuj go i zadbaj o swoje zdrowie.

Groszek jest nieoczywisty, ale doskonale łączy się z wieloma produktami – zauważa Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – W najnowszym numerze znajdziecie przepisy nie tylko na zupę krem, ale również groszek z cielęciną, boczkiem, ricottą, a nawet w postaci galaretki - dodaje.

W majowym numerze magazynu „Kuchnia” dostępnym w kioskach od 20 kwietnia br. także:

         Grill – co zrobić z niezjedzonym mięsem i warzywami?

         Bimber – jaka jest prawdziwa historia tego trunku?

         Wywiad – Michel Moran – uwielbiany juror z MasterChef.

         Podróże – grillowanie w RPA, białe noce i kolacje w Petersburgu, kawa w      Kosowie.

A ponadto kontynuacja konkursu „Gotuj z Kuchnią” – w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną.

Kuchnia 05/2017Kuchnia 05/2017 materiały redakcyjne

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

Prenumeratę  magazynu możesz zamówić tutaj.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX