Nie jadłam tego nigdy!

Marta Gessler, kuchnia wegetariańska
Nie znam smaku salami, suchej krakowskiej, schabowego, żurku z białą kiełbasą - deklaruje Maja Ostaszewska, aktorka i wegetarianka w rozmowie z Martą Gessler [WYSOKIE OBCASY EXTRA]
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Marta Gessler w rozmowie z Mają Ostaszewską

Wegetarianizm jest prywatnym przepisem na życie Mai Ostaszewskiej. Kiedy się spotykamy, od razu deklaruje, że kuchnia bezmięsna to jedna z najcenniejszych rzeczy, jaką przekazali jej rodzice. Bo to sposób jedzenia, który kształtuje świadomość, zmusza do refleksji, czego używamy w kuchni, jak traktujemy zwierzęta.

 


1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wegetrainizm dla każdego

Ludzie myślą, że wegetarianizm jest skomplikowany, a przygotowanie potraw pracochłonne, a to nieprawda. U mnie w domu dania były przygotowywane bez nacisku, że to jest jakaś specjalna dieta - mówi Maja.


-To nie jest dieta, tylko przyrządzanie tego, co się lubi jeść.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Co z tym mięsem?

Niektórzy wegetarianie, dla których ten sposób odżywiania się był świadomym wyborem w dorosłym życiu, twierdzą, że mięso uzależnia. Mówią, że aby zrezygnować z niego, niezbędny jest odwyk, który pozwoli zapomnieć dobrze kojarzony zapach rosołu. Jej było łatwiej, bo nigdy tej woni nie znała.


- Kiedy nie jesz mięsa, jego zapach i smak przeszkadzają, są natychmiast wyczuwalne - mówi aktorka. - Gdy zamawiam bezmięsną zupę w restauracji, rozpoznam na bank, czy to rzeczywiście wegetariańskie danie - ostrzega Maja.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dzieci też lubia warzywa

Jestem szczęściarą, że siedząc na tarasie i popijając herbatę jaśminową, rozmawiam z aktorką, o której zdjęcia na okładkę biją się najważniejsze magazyny. Ale najbardziej cieszę się, że za chwilę będziemy gotować! Tylko z warzyw. Maja zazwyczaj uwija się w kuchni, bo ma dużo zajęć. Dania nie są przekombinowane. Gotuje to, co jej dzieci będą chciały jeść.


- Nie muszą jeść codziennie soi. I tak świetnie, że jedzą warzywa. Wielu rodziców się z tym męczy - śmieje się Maja.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Razowe penne według przepisu Marty Gessler

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany w plasterki czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, ugotowany makaron, szpinak, bazylię. Podgrzewać 3 min, tylko aby szpinak zmniejszył swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypać rozkruszoną fetą i parmezanem lub kozim miękkim serem.

5
WO EXTRA WO EXTRA

Wysokie Obcasy Extra z Mają Ostaszewską

Więcej przepisów i całą rozmowę Marty Gessler i Mają Ostaszewską znajdziesz w Nowym Numerze WO EXTRA. Nowy numer już w kioskach i na kulturalnysklep.pl

 

Wysokie Obcasy Extra

6
Więcej na ten temat: marta gessler