Szybko, szybko w grudniu! Przepisy Dominiki Wójciak
Sycylijska sałatka z fenkuła, buraków i pomarańczy (fot. Dominika Wójciak)
Szybko, szybko w grudniu! Przepisy Dominiki Wójciak
W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. W grudniu są to: komosa ryżowa, fenkuł, żółte buraki, pomarańcze i czerwona cebula.
Sałatka z komosą ryżową, burakami i chrupiącym fenkułem
(dla 2-4 osób, przygotowanie: 10 minut)
Składniki:
4 średnie żółte buraki ugotowane w skórce
fenkuł (razem z zielonymi pędami)
mała czerwona cebula
pomarańcza
70 g ugotowanej komosy ryżowej (ok. 1/2 szkl.)
Dodatki:
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka słodkiej musztardy
łyżeczka prażonych, tłuczonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki płatków chili
sól
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Fenkuł kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki razem z zielonymi pędami. Cebulę obieramy, siekamy. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, usuwamy pestki i kroimy owoc na kawałki. Pokrojone składniki mieszamy z komosą ryżową, oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, kolendrą i chili. Przyprawiamy solą.
Sałatka smakuje wyśmienicie także z prażonym kuminem zamiast kolendry. Możecie również wykorzystać podprażone i lekko utłuczone ziarna kopru włoskiego.
Sycylijska sałatka z buraków, fenkułu i pomarańczy
(dla 2-4 osób, przygotowanie: 15 minut)
Składniki:
4 średnie żółte buraki ugotowane w skórce
fenkuł (razem z zielonymi pędami)
czerwona cebula
2 pomarańcze
Dodatki:
4 filety anchois
3 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry. Fenkuł kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki razem z zielonymi pędami. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i usuwamy pestki. Na półmisku układamy na przemian plastry buraka i pomarańczy, posypujemy krążkami cebuli i fenkułu.
Anchois siekamy i rozcieramy na pastę razem z octem z czerwonego wina i oliwą. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Na wierzchu możemy ułożyć połówki czarnych oliwek bez pestek (najlepiej odmiany kalamata) lub ozdobić natką fenkułu.
Krążki cebuli warto moczyć w lodowatej wodzie 10-15 minut. Dzięki temu cebula będzie
miała łagodniejszy smak i stanie się chrupiąca.
Pieczone warzywa z komosą ryżową
(dla 2-4 osób, przygotowanie: 45 minut)
Składniki:
4 średnie żółte buraki
2 fenkuły (razem z zielonymi pędami)
2 czerwone cebule
140 g ugotowanej komosy ryżowej (szkl.)
sok z 1/2 pomarańczy
Dodatki:
4 łyżki oleju słonecznikowego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy i kroimy w półplasterki. Odcinamy zielone pędy fenkułu, bulwę kroimy na pół, a następnie w półkrążki. Tak samo kroimy obrane cebule. Warzywa wykładamy na blachę, mieszamy z 2 łyżkami oleju, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 30-40 minut w 200 st., aż lekko się zrumienią. Pędy fenkułu i natkę siekamy, mieszamy z komosą ryżową. Dodajemy upieczone jarzyny i resztę oleju, mieszamy. Przyprawiamy sokiem z pomarańczy.
Smak dania możemy podkręcić pokruszoną feta, płatkami parmezanu, posiekanymi, podprażonymi migdałami lub orzechami laskowymi.