Szybko, szybko w grudniu! Przepisy Dominiki Wójciak

Dominika Wójciak, zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek kulinarnych
Sycylijska sałatka z fenkuła, buraków i pomarańczy

Sycylijska sałatka z fenkuła, buraków i pomarańczy (fot. Dominika Wójciak)

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. W grudniu są to: komosa ryżowa, fenkuł, żółte buraki, pomarańcze i czerwona cebula.
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Szybko, szybko w grudniu! Przepisy Dominiki Wójciak

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. W grudniu są to: komosa ryżowa, fenkuł, żółte buraki, pomarańcze i czerwona cebula.

Sałatka z komosą ryżową, burakami i chrupiącym fenkułem

(dla 2-4 osób, przygotowanie: 10 minut)

Składniki:

4 średnie żółte buraki ugotowane w skórce
fenkuł (razem z zielonymi pędami)
mała czerwona cebula
pomarańcza
70 g ugotowanej komosy ryżowej (ok. 1/2 szkl.)

Dodatki:

2-3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka słodkiej musztardy
łyżeczka prażonych, tłuczonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki płatków chili
sól

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Fenkuł kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki razem z zielonymi pędami. Cebulę obieramy, siekamy. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, usuwamy pestki i kroimy owoc na kawałki. Pokrojone składniki mieszamy z komosą ryżową, oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, kolendrą i chili. Przyprawiamy solą.

Sałatka smakuje wyśmienicie także z prażonym kuminem zamiast kolendry. Możecie również wykorzystać podprażone i lekko utłuczone ziarna kopru włoskiego.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Sycylijska sałatka z buraków, fenkułu i pomarańczy

(dla 2-4 osób, przygotowanie: 15 minut)

Składniki:

4 średnie żółte buraki ugotowane w skórce
fenkuł (razem z zielonymi pędami)
czerwona cebula
2 pomarańcze

Dodatki:

4 filety anchois
3 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry. Fenkuł kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki razem z zielonymi pędami. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i usuwamy pestki. Na półmisku układamy na przemian plastry buraka i pomarańczy, posypujemy krążkami cebuli i fenkułu.

Anchois siekamy i rozcieramy na pastę razem z octem z czerwonego wina i oliwą. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Na wierzchu możemy ułożyć połówki czarnych oliwek bez pestek (najlepiej odmiany kalamata) lub ozdobić natką fenkułu.

Krążki cebuli warto moczyć w lodowatej wodzie 10-15 minut. Dzięki temu cebula będzie
miała łagodniejszy smak i stanie się chrupiąca.

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Pieczone warzywa z komosą ryżową

(dla 2-4 osób, przygotowanie: 45 minut)

Składniki:

4 średnie żółte buraki
2 fenkuły (razem z zielonymi pędami)
2 czerwone cebule
140 g ugotowanej komosy ryżowej (szkl.)
sok z 1/2 pomarańczy

Dodatki:

4 łyżki oleju słonecznikowego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i kroimy w półplasterki. Odcinamy zielone pędy fenkułu, bulwę kroimy na pół, a następnie w półkrążki. Tak samo kroimy obrane cebule. Warzywa wykładamy na blachę, mieszamy z 2 łyżkami oleju, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 30-40 minut w 200 st., aż lekko się zrumienią. Pędy fenkułu i natkę siekamy, mieszamy z komosą ryżową. Dodajemy upieczone jarzyny i resztę oleju, mieszamy. Przyprawiamy sokiem z pomarańczy.

Smak dania możemy podkręcić pokruszoną feta, płatkami parmezanu, posiekanymi, podprażonymi migdałami lub orzechami laskowymi.

Więcej na ten temat: buraki, cebula, dania sezonowe, grudzień, sałatka