Przebój stycznia: przyprawy

Samar Khanafer-Gdniadek
Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii (Samar Khanafer-Gniadek)

Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepły, korzenny bulion. Albo garść prażonych migdałów z lekką nutą chilli. Czy zima może być bardziej upalna?
1 z 5
M&K DUKLAS
M&K DUKLAS

Prażone migdały w chilli

Dla 4-6 osób przygotowanie: 30 minut

500 g migdałów ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka chilli (lub/i pieprz cayenne)

Migdały mieszamy z oliwą z oliwek, solą, świeżą kolendrą oraz chilli. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Czekamy, aż całkowicie wystygną.

2 z 5
M&K DUKLAS
M&K DUKLAS

Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

Dla 4-6 osób przygotowanie: 2,5 godziny Oczekiwanie: 15 minut

2 kacze udka
4 marchewki
1 seler
1/2 pora
1-2 korzenie pietruszki
1 cebula
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
sól i pieprz do smaku
kawałek świeżego imbiru
3-4 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
gałka muszkatołowa
2-3 ząbki czosnku
1 cała pierś kaczki
1 mała cukinia
pęczek świeżej kolendry

Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3 marchewki, seler, por, pietruszkę, podpieczoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, chilli oraz pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin.

W tym czasie obieramy i ścieramy imbir połowę odkładamy. Na marynatę do piersi kaczki oprócz imbiru mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180oC przez 5-10 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut. Marchew i cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny makaron. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty imbir.

3 z 5
M&K DUKLAS
M&K DUKLAS

Pieczona czerwona kapusta z pomarańczami, orzechami włoskimi i kozim serem

Dla 4-6 osób przygotowanie: 30 minut

1 czerwona kapusta
2 pomarańcze (sok i skórka)
4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki orzechów włoskich
100 g koziego sera(np. rolady)

Pozbywamy się z kapusty brzydkich liści, a następnie kroimy ją w plastry grubości 1-2 cm. W miseczce mieszamy sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, olej z orzechów włoskich i przyprawy: sól, pieprz, chilli oraz cynamon.  Na wyłożoną papierem blaszkę przekładamy plastry kapusty, delikatnie skrapiając ją dressingiem. Następnie pieczemy ją w 180oC około 15 minut. W tym czasie podprażamy orzechy włoskie na suchej patelni, wykrawamy z pomarańczy filety. Upieczoną kapustę posypujemy orzechami, filetami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem.

4 z 5
M&K DUKLAS
M&K DUKLAS

Piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym

Dla 4-6 osób przygotowanie: 45 minut

100 g kaszy jaglanej
125 ml mleka (krowie 2% lub
inne, np. sojowe, migdałowe)
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki żurawiny świeżej (ewentualnie suszonej)
30 ml soku z pomarańczy
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Domowa przyprawa piernikowa:
1 łyżeczka cynamonu
po pół łyżeczki mielonego imbiru,
zmielonych ziaren ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki anyżu mielonego

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie prażymy ją 2 minuty w rondelku, delikatnie mieszając, aby pozbyć się goryczy. Zalewamy ją mlekiem tak, by sięgało 1-2 cm powyżej kaszy, i gotujemy 20-25 minut, aż kasza się rozgotuje. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy jeszcze mleka. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy po łyżeczce przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli budyń będzie za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. W rondelku podgrzewamy przez 15 minut na małym ogniu opłukaną żurawinę z sokiem pomarańczy i cukrem. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Budyń podajemy z sosem żurawinowym na ciepło lub zimno.

5 z 5
M&K DUKLAS
M&K DUKLAS

Kardamonowy chlebek gruszkowy

Dla 6-8 osób przygotowanie: 60 minut

260 g mąki pszennej
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
120 g cukru (białego lub brązowego)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g masła
2 duże gruszki

W dużej misce mieszamy wszystkie produkty suche: mąkę, przyprawy, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej zaś mokre: mleko, jajka i ekstrakt. Następnie wszystko razem mieszamy na gładką masę wraz z masłem i startymi na grubych oczkach gruszkami. Pieczemy ok. 45 minut w 180 st.