Makowiec i wypieki z makiem - najlepsze przepisy

Honorata Piwowarska
Brzmi skromnie. Kto jej nie zna, może się nabrać. Prawda jest taka, że masa makowa to skarbiec smaków. Bazą oczywiście jest mak: namoczony, ugotowany i utarty. Wymieszane z nim różnorodne bakalie, miód i aromatyczne alkohole tworzą doskonałą kompozycję.
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Makowiec i wypieki z makiem - najlepsze przepisy

Brzmi skromnie. Kto jej nie zna, może się nabrać. Prawda jest taka, że masa makowa to skarbiec smaków. Bazą oczywiście jest mak: namoczony, ugotowany i utarty. Wymieszane z nim różnorodne bakalie, miód i aromatyczne alkohole tworzą doskonałą kompozycję.

Masa do makowca

Na 1 kg masy - Przygotowanie: 70 minut

Składniki

Sposób przygotowania

Mak zalewamy wodą, mieszamy. Chwilę czekamy, zbieramy łyżką zanieczyszczenia i odcedzamy mak przez gęste sito. Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak w rondlu. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Rodzynki płuczemy, zalewamy rumem, przykrywamy i odstawiamy do namoczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostały cukier puder. Gdy mak mocno napęcznieje, odcedzamy go i mielemy 2-3 razy przez maszynkę z bardzo gęstym sitkiem. Masło roztapiamy z miodem i po lekkim ostudzeniu wlewamy do maku, dokładnie ucieramy. Nie przerywając mieszania, dodajemy utarte żółtka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wraz z rumem. Gdy składniki się połączą, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

Autor: Honorata Piwowarska

1
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Masa makowa arakowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

na 600 g masy - Przygotowanie: 75 minut

Składniki

  • 400 g niebieskiego maku
  • 100 g słodkich niełuskanych migdałów
  • 3 gorzkie niełuskane migdały
  • 200 g cukru krystalicznego
  • 1 szklaneczka araku

Sposób przygotowania

Mak zalewamy wrzącą wodą nieco powyżej jego poziomu. Czekamy dwie godziny. Odlewamy wodę i ponownie sparzamy mak. Po dwóch godzinach odlewamy wodę przez gęste sito. Słodkie i gorzkie migdały tłuczemy, dodajemy do maku, wsypujemy cukier. Ucieramy, dolewając po łyżeczce araku, potem jeszcze starannie ucieramy masę przez godzinę.

Rady:

- Przed użyciem mak warto namoczyć, żeby się pozbyć zanieczyszczeń. Gdy wypłyną na?powierzchnię wody, zbieramy je łyżką. Potem jeszcze dokładnie mak płuczemy i osączamy na wyłożonym gazą sicie (może na nim poleżeć nawet godzinę).

- Gotowane w mleku ziarna maku muszą napęcznieć, dlatego sprawdzamy, czy są zanurzone w odpowiedniej ilości mleka. Jeśli nie, dolewamy go więcej. Taki napęczniały mak bez problemu potem zmielemy, a masa będzie idealnie wilgotna.

- Najlepiej osłodzić masę miodem, ale takim o niezbyt intensywnym zapachu (np. rzepakowym), który subtelnie podkreśli aromat bakalii. Jeśli przygotowana masa okaże się za mało słodka, można dosypać do niej cukru brzozowego (ksylitol). A jeśli jest na odwrót? Zbyt słodki smak złagodzimy, dodając do niej 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

- W czasie gdy mak moczy się wodzie, moczymy też w alkoholu suszone owoce. Może to być rum, likier cytrusowy lub amaretto. Gdy owoce zmiękną, uwolnią swój aromat. Lepiej też połączą się z makiem.

- Zanim wyłożymy gotową masę na ciasto, smarujemy je lekko roztrzepanym żółtkiem. Zwiąże ono obie warstwy w czasie pieczenia i masa nie będzie odchodziła od ciasta.

-Masę makową (bez dodatku jajek!) przechowujemy do 5 dni w lodówce. Pamiętajmy jednak, by przed użyciem doprowadzić ją do temperatury pokojowej. Nadwyżkę możemy również zamrozić.

Autor: Honorata Piwowarska

Jak dobrze znasz się na świątecznych słodkościach? Kliknij w poniższy obrazek i sprawdź się!

 

Grafika do świątecznego quizuGrafika Arek Gadaliński, fot. iStockPhoto

 

Zdjęcie Półmisek z deską drewnianą 122128 Zdjęcie Wojdrew Miska drewniana 18 00207 Zdjęcie Montessori Drewniana miska na złote perełki
Półmisek z deską drewnianą ... Wojdrew Miska drewniana 18 ... Montessori Drewniana miska ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Masa makowa do kutii, klusek i łamańców

Na 1,5 kg masy - Przygotowanie: 60 minut

Składniki

Sposób przygotowania

Mak zalewamy w garnku gorącą wodą nieco ponad jego poziom i gotujemy 30 minut. Przekładamy na sito wyłożone gazą i czekamy kwadrans, by woda dobrze odciekła. Mielemy mak dwa razy w maszynce przez sitko z jak najmniejszymi oczkami. Orzechy włoskie i migdały siekamy, lekko prażymy na patelni bez tłuszczu. Suszone morele, śliwki i rodzynki drobno kroimy, skórkę pomarańczową siekamy. Masło roztapiamy z miodem w rondelku na?małym ogniu. Wsypujemy orzechy z migdałami, pokrojone suszone owoce, mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Całość dokładnie mieszamy z makiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, alkoholami, dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mieszamy. Ewentualnie dosładzamy.

Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000181 Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0250 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Brabantia Patelnia Vision 3... Patelnia Skeppshult 0250 Tefal Patelnia A1960782
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Legumina z cytrusami

Dla 10 osób - przygotowanie: 60 minut

Składniki

  • pomarańcza
  • 1/2 grejpfruta
  • 1 kg masy makowej do łamańców
  • jajek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 2 szklanki drobnej bułki tartej (przesianej)
  • cukier do posypania leguminy
  • słodka śmietanka do polania leguminy

Sposób przygotowania

Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy fileciki (dokładnie usuwamy białą skórkę). Do masy makowej dodajemy po jednym żółtku, cały czas dokładnie mieszając. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny i na zmianę po łyżce ubitej na sztywno z białek piany oraz po łyżce drobnej bułki tartej. Od razu gdy wymieszamy całość, przekładamy 1/3 masy do formy (może być na babę), układamy warstwę filecików cytrusowych, ponownie 1/3 masy i resztę filecików, przykrywamy masą makową. Wstawiamy do lekko rozgrzanego piecyka i pieczemy mniej więcej pół godziny w 160°C. Lekko studzimy i wyjmujemy leguminę z foremki. Posypujemy cukrem i podajemy do niej słodką śmietankę.

Zdjęcie Silit Forma do pieczenia 637266 Zdjęcie Skeppshult Forma do pieczenia 0800-3 Zdjęcie SNB Forma do pieczenia KARBOWANA
Silit Forma do pieczenia 63... Skeppshult Forma do pieczen... SNB Forma do pieczenia KARB...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Marmurkowe ciasto serowe z malinową kuwerturą

Dla 12 osób - przygotowanie: 100 minut

Ciasto serowe:

  • jajek
  • 150 g cukru
  • 1 kg sera twarogowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy (60 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy

Ciasto makowe:

  • jajek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 900 g masy do makowca
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos malinowy:

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Robimy ciasto serowe: jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser twarogowy i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy skórkę pomarańczową.
Przygotowujemy ciasto makowe: do utartych jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masy makowej. Mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dużą tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia. Na sam środek wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca (ciasto, rozlewając się, utworzy warstwy). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy 60-70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Robimy sos malinowy: owoce (nie rozmrażamy) wolno podgrzewamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy, aż lekko zgęstnieją. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Gdy sos zacznie tężeć, polewamy nim ciasto.

Zdjęcie Ambition Tortownica szklana obrotowa Zdjęcie Guardini Tortownica CHOCOFORME 701 Zdjęcie Silit Tortownica 20cm 637013
Ambition Tortownica szklana... Guardini Tortownica CHOCOFO... Silit Tortownica 20cm 637013
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Torcik a la Sacher

Dla 10 osób - przygotowanie: 70 minut

Składniki

  • 850 g masy makowej do łamańców
  • 4 łyżki kaszy manny
  • jajek
  • szczypta soli
  • słoik konfitury morelowej

Kuwertura czekoladowa:

Sposób przygotowania

Masę makową mieszamy z kaszą manną. Żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę (5-7 minut). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy makowej najpierw przelewamy żółtka, mieszamy, a potem dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Na dnie piekarnika ustawiamy rondel z wodą i pieczemy 40 minut. Dobrze studzimy i kroimy na dwa blaty. Każdy smarujemy konfiturą morelową, układamy jeden na drugim. Ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej (w tym czasie stężeje).

Robimy kuwerturę: do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie lśniąca. Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier morelowy i mieszamy. Polewamy torcik. Schładzamy.

6
Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com) Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Drożdżowe różyczki

Dla 8 osób - przygotowanie: 75 minut

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 550 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g masy makowej arakowej Lucyny Ćwierczakiewiczowej
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania różyczek

Sposób przygotowania

Roztapiamy i studzimy masło. Do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, ewentualnie można dosypać łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie resztę cukru ucieramy z jajkami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować, wlewamy je do utartych jajek i mieszamy, wsypując również po łyżce mąki. Na zakończenie wlewamy masło, łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy folią spożywczą. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Każdą ponownie dzielimy na 3 równe części i cieniutko wałkujemy 3 okrągłe placki. Każdy smarujemy cienko masą makową, zostawiając kilkumilimetrowe brzegi. Trzy placki nakładamy na siebie i układamy w papilotkach - utworzą różę. Przygotowujemy pozostałe róże i wkładamy do formy na muffinki. Odstawiamy, by jeszcze trochę podrosły. Jajko i mleko roztrzepujemy, smarujemy różyczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 15-20 minut.

Idealne drożdżowe musimy zadbać o doskonały rozczyn. mleko podgrzewamy (kto ma termometr kuchenny, może mierzyć: 30-35°C), dodajemy drożdże, trochę mąki i niewielką ilość cukru, który przyspiesza rozmnażanie się drożdży i skraca czas ich fermentacji. odstawiamy w ciepłe miejsce. po 10 minutach Rozczyn powinien podwoić objętość, a jego powierzchnia stać się lekko wklęsła - wtedy jest dojrzały.

7
Więcej na ten temat: mak, masa makowa, przepisy na boże narodzenie