Warzywa korzeniowe - jesienny superfood

Hanna Kempa
Przeczekały cierpliwie zieloną konkurencję, bo wiedziały, że ich czas nadchodzi. Właśnie jesienią warzywa korzeniowe, sezonowy superfood, zachwycają swoim aromatem najbardziej.
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Warzywa korzeniowe - jesienny superfood

Przeczekały cierpliwie zieloną konkurencję, bo wiedziały, że ich czas nadchodzi. Właśnie jesienią warzywa korzeniowe, sezonowy superfood, zachwycają swoim aromatem najbardziej.

Carpaccio z pieczonych buraków

(dla 2 osób, przygotowanie: ponad godzinę)

Składniki

  • 2 małe buraki
  • garść młodych listków buraka (można je teraz kupić w paczkach)
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 łyżki sosu winegret na bazie octu winnego, np. z malin lub fig

Sposób przygotowania

Buraki przygotowujemy dzień przed podaniem. Myjemy je, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Obieramy buraki i kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy młodymi listkami buraka i rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca. Doprawiamy sosem winegret.

Zdjęcie SNB Blacha CAKE 00126 Zdjęcie Spectrum Obieraczka do warzyw ciemnozielona Zdjęcie EUROGAST Obieraczka do warzyw EUR.PS-05
SNB Blacha CAKE 00126 Spectrum Obieraczka do warz... EUROGAST Obieraczka do warz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

1
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Filet z dorsza na marchewkach

dla 1 osoby - przygotowanie: ok. 35 minut

Składniki

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy i kroimy metodą julienne, czyli na zapałki.Blanszujemy je 5 minut we wrzącej wodzie, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy dorsza z obu stron. W małym garnku roztapiamy masło, wrzucamy zblanszowane marchewki i, mieszając, szklimy 2-3 minuty na małym ogniu. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i lekko posypujemy solą. Dorsza doprawiamy solą i rozgniecionym w palcach czerwonym pieprzem. Podajemy na marchewkach.

* Fleur de Sel inaczej kwiat soli, francuska sól pozyskiwana metodą naturalnego powolnego suszenia wody morskiej, łagodnie podkreślająca aromat drobiu, ryb i warzyw, (opakowanie 125 g - 17-22 zł).

2
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Sałatka z marchewką i boczkiem

dla 2 osób - przygotowanie: ok. 40 minut

Składniki

  • marchewki (czarna i pomarańczowa)
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 grube plastry chudego boczku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g soczewicy
  • garść mieszanych liści sałat

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w grube słupki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy ziarnami kopru włoskiego, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Co kilka minut mieszamy.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem sojowym. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście sałat łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy sałatkę na ciepło.

Zdjęcie Blomus Callista Wyciskacz do cytryny 63480 Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Hendi Flora 787090
Blomus Callista Wyciskacz d... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Hendi Flora 787090
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Purée z selera z pistacjami

dla 4 osób - przygotowanie: ok. godziny

Składniki

Sposób przygotowania

Seler, ziemniaki, jabłko i szalotkę obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok. 30 minut w małej ilości osolonej wody. Nadmiar wody odlewamy. Rozgniatamy warzywa i jabłko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wlewamy mleko, dodajemy masło. Mieszamy i zestawiamy garnek z ognia. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi w moździerzu pistacjami.

Zdjęcie Garnek Fissler 1612824 Zdjęcie Black+Blum Spudski tłuczek do ziemniaków pomarańczowy Zdjęcie Uutensil SPUDNIK Tłuczek do Ziemniaków - Zielony
Garnek Fissler 1612824 Black+Blum Spudski tłuczek ... Uutensil SPUDNIK Tłuczek do...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Aromatyczna kura z batatami i rzepą

dla 6 osób - przygotowanie: ok. 20 minut - pieczenie: ponad godzinę

Marynata:

Kura:

Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki marynaty. Kurę faszerujemy wyciśniętą cytryną i kolendrą (odkładamy 3 łodyżki do dekoracji). Bataty i rzepę obieramy, kroimy w ćwiartki, pora w kawałki. Pieczemy kurę ok. 30 minut na blasze w piekarniku w 220oC, po czym skrapiamy ją marynatą i dokładamy warzywa. Zmniejszamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze 45 minut. W razie potrzeby podlewamy lekko wodą, aby warzywa nie przywarły. Podajemy kurę z warzywami, posypaną listkami kolendry.

Zdjęcie Ambition Sztućce 24cz. SARAGOSSA 69808 Zdjęcie Stalgast 474000 Zdjęcie Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381
Ambition Sztućce 24cz. SARA... Stalgast 474000 Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot: Paulina Jakobiec Fot: Paulina Jakobiec

Topinambur z orzechami laskowymi

dla 1 osoby - przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki

  • 3 bulwy topinamburu
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • szczypta soli (najlepiej fleur de sel)

Sposób przygotowania

Bulwy topinamburu obieramy i gotujemy w całości (nie mogą się rozgotować). Rozłupane orzechy kruszymy i prażymy na złoty kolor na rozgrzanej suchej patelni. Przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy topinambur na tłuszcz i lekko rumienimy (2-3 minuty), odwracając. Posypujemy prażonymi orzechami, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Topinambur doskonale smakuje z jagnięciną.

* Fleur de Sel inaczej kwiat soli, francuska sól pozyskiwana metodą naturalnego powolnego suszenia wody morskiej, łagodnie podkreślająca aromat drobiu, ryb i warzyw, (opakowanie 125 g - 17-22 zł).

6
Więcej na ten temat: marchewka, seler, warzywa korzeniowe