Kopytka dyniowo-jaglane

Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

dla 2 osób - przygotowanie: 35 minut

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czarnej soli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki podduszonej dyni bezłupinowej lub hokkaido
  • 2 łyżki odwaru z siemienia lnianego. Od redakcji: w wersji nie dla wegan odwar można zastąpić jednym jajkiem
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 5 łyżek mąki orkiszowej (typ 700)

 

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, zgniatamy płaską stroną szerokiego nożna i drobno szatkujemy. Posypujemy czarną solą i rozcieramy go na drewnianej desce. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, podduszoną i rozgniecioną dynię, odwar z siemienia lnianego, przyprawy i roztarty czosnek. Delikatnie, ale niezbyt dokładnie miksujemy blenderem. Całość mieszamy, dodając mąkę orkiszową. Dzięki niej ciasto będzie delikatniejsze i odrobinę lepiące. Nastawiamy wodę w garnku. Na podsypany mąką blat lub stolnicę wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je po skosie i wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut. Kopytka serwujemy z masłem klarowanym i świeżymi ziołami.

Zdjęcie Karolina Talerz głęboki JULIA Zdjęcie STOLNICA MATA SILIKONOWA Zdjęcie Talerz głęboki 24cm 79310
Karolina Talerz głęboki JUL... STOLNICA MATA SILIKONOWA Talerz głęboki 24cm 79310
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX