Maia Sobczak prezentuje przepisy z dynią

Maia Sobczak
Galette cynamonowe z dynią, gruszką i świeżym tymiankiem

Galette cynamonowe z dynią, gruszką i świeżym tymiankiem (Fot: Katarzyna Marcinkiewicz)

Maia Sobczak po wizycie na polu dyniowym w gospodarstwie państwa Majlertów prezentuje pomysły na dyniowe dania. Po pomysły na inne kolorowe warzywa, owoce i kasze sięgnijcie do nowej książki Mai "Qmam kasze, czyli powrót do korzeni", która właśnie pojawiła się w księgarniach
1 z 6
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Galette cynamonowe z dynią, gruszką i świeżym tymiankiem

dla 6 osób - przygotowanie: 30 minut - Pieczenie: 25 minut

 

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 450)
  • szczypta gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki mleka orzechowego
  • 2 płaskie łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego utartego z 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta różanej soli
  • 2 gruszki
  • niewielki kawałek dyni sampson
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • około 1 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy kakao, mleko orzechowe, masło, cukier cynamonowy, szczyptę kardamonu i sól. Wyrabiamy kruche ciasto i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Gruszki myjemy, kroimy cieniutko wzdłuż na mandolinie. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na mandolinie na cienkie kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na okrągły, cienki placek. Pośrodku układamy kilka plasterków gruszki, a na nich, w harmonijkę, pozostałe plasterki gruszki i dynię. Całość posypujemy cukrem kokosowym, listkami tymianku, skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy do środka brzegi ciasta. Układamy na blasze i pieczemy około 25 minut.

2 z 6
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Rosół z dynią i świeżą kolendrą

dla 4 osób - przygotowanie: 1 godzina

 

Składniki

  • 1 średni pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej dyni hokkaido
  • mała gałązka tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1-2 wędzone śliwki
  • szczypta asafetydy (można pominąć, chociaż ma wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne)
  • po 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i czarnej soli
  • po 1 gałązce natki pietruszki i świeżego lubczyku
  • świeże listki kolendry do posypania

 

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na większe części. Cebulę opalamy nad ogniem, czosnek obieramy i rozgniatamy na drewnianej desce. Dynię oczyszczamy i kroimy na duże kawałki. W dużym żeliwnym garnku rozgrzewamy gałązkę tymianku, dodajemy masło klarowane, pokrojone warzywa, dynię, wędzone śliwki, asafetydę, pieprz, sól i podsmażamy przez 10 minut. Zalewamy wodą na około 10 cm powyżej warzyw, dokładamy po gałązce natki pietruszki i lubczyku. Gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Zupę podajemy przecedzoną przez sito, z dodatkiem dużych kawałków warzyw, posypaną listkami świeżej kolendry.

3 z 6
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Kopytka dyniowo-jaglane

dla 2 osób - przygotowanie: 35 minut

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czarnej soli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki podduszonej dyni bezłupinowej lub hokkaido
  • 2 łyżki odwaru z siemienia lnianego. Od redakcji: w wersji nie dla wegan odwar można zastąpić jednym jajkiem
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 5 łyżek mąki orkiszowej (typ 700)

 

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, zgniatamy płaską stroną szerokiego nożna i drobno szatkujemy. Posypujemy czarną solą i rozcieramy go na drewnianej desce. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, podduszoną i rozgniecioną dynię, odwar z siemienia lnianego, przyprawy i roztarty czosnek. Delikatnie, ale niezbyt dokładnie miksujemy blenderem. Całość mieszamy, dodając mąkę orkiszową. Dzięki niej ciasto będzie delikatniejsze i odrobinę lepiące. Nastawiamy wodę w garnku. Na podsypany mąką blat lub stolnicę wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je po skosie i wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut. Kopytka serwujemy z masłem klarowanym i świeżymi ziołami.

4 z 6
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Dżem dyniowy z jabłkiem

dla 4 osób - przygotowanie: 50 minut

 

Składniki

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/4 małej dyni hokkaido, sampson lub muscat de Provence
  • 1 łyżka kokosowego cukru
  • szczypta kardamonu lub cynamonu

 

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoce na niewielkie kawałki. Dynię obieramy, oczyszczamy i drobno kroimy. Na szeroką patelnię wrzucamy jabłka, podgrzewamy je, dodajemy dynię, cukier, przyprawy i wlewamy trochę wody. Dusimy pod przykryciem około 40 minut, a pod koniec odkrywamy do odparowania. Miksujemy blenderem. Przekładamy dżem do słoików.

5 z 6
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz
Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Krakersy dyniowe z bazylią i wędzoną solą

dla 4 osób - przygotowanie: 30 minut - Pieczenie: 15-20 minut

Składniki

  • garść świeżych liści bazylii
  • szczypta skórki z cytryny
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 700)
  • 3-4 łyżki ugotowanej dyni hokkaido lub dyni bezłupinowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • po 1/4 łyżeczki kuminu i grubej wędzonej soli (część ucieramy bezpośrednio do ciasta)

 

Sposób przygotowania

Liście bazylii drobno szatkujemy. Ścieramy skórkę z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ugotowaną i rozgniecioną dynię, masło, pieprz, kumin, szczyptę soli, skórkę cytrynową i poszatkowaną bazylię. Mieszamy, wyrabiamy ciasto i schładzamy przez 10 minut w lodówce.

Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy dość cienko ciasto. Wycinamy z niego krakersy o dowolnym kształcie, usuwamy nadmiar ciasta i wyrabiamy do ponownego wycięcia. Na koniec posypujemy krakersy po wierzchu grubą solą wędzoną i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

6 z 6
Fot: Kasia Marcinkiewicz
Fot: Kasia Marcinkiewicz

Rodzaje dyń

Dynia Sampson - Ma piękny szarozielonkawy kolor. Miąższ jest jasnopomarańczowy i zwarty. Idealna na kremową zupę i do pieczenia. Kawałki można dodawać np. do risotta - w połowie lub pod koniec gotowania.

Uchiki Kuri z?wyspy Hokkaido Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Uchiki Kuri z wyspy Hokkaido - Jedna z popularniejszych i najczęściej używanych odmian.
Nie trzeba jej obierać ze skóry. Z zewnątrz jest czerwono-pomarańczowa, a jej zwarty miąższ ma delikatnie pomarańczowy kolor. Dość twarda. Znakomita na kremową zupę, do pieczenia i gotowania na parze.

Blue Ballet Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Blue Ballet - Dynia o niebieskozielonym kolorze skórki i ciemnożółtym miąższu. Dobrze sprawdza się w kremowych zupach - można jej użyć ze skórką, ale jeśli chcemy, by zupa miała jedwabistą konsystencję, lepiej skórkę obrać. Po ugotowaniu jest ziarnista i bardziej sucha niż pozostałe odmiany.

Dynia bezłupinowaFot: Katarzyna Marcinkiewicz

Dynia bezłupinowa - Ma jasnożółty i słodkawy miąższ o nieco makaronowej konsystencji. Po rozkrojeniu dyni ukazują się duże ciemnozielone pestki bez łuski nasiennej. Można je zjadać od razu! Ta odmiana dyni świetnie się nadaje do upieczenia w sporych kawałkach. Sprawdzi się też jako dodtek do ciast.

Makaronowa Pyza Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Makaronowa Pyza - Jej miąższ po upieczeniu lub ugotowaniu w całości rozpada się na włókna podobne do makaronu spaghetti. Jest znakomita do farszów.

Muscat de Provence  Fot: Katarzyna Marcinkiewicz

Muscat de Provence - Spora okrągła, spłaszczona dynia piżmowa o przydymionym kolorze i skórce przebarwiającej się od koloru zielonego do piaskowego. Im więcej piaskowego, tym dynia jest bardziej dojrzała, a jej miąższ ma bardziej intensywną, pomarańczowoczerwoną barwę. Nadaje się na zupę i przetwory.

Piena lungaFot: Katarzyna Marcinkiewicz

Piena Lunga - Ma kształt maczugi o długości dochodzącej nawet do 80 cm i miąższ o intensywnym pomarańczowym kolorze. Gniazdo nasienne znajduje się tylko z jednej strony. Dobra na zupę i do jedzenia na surowo. Podczas pieczenia puszcza sporo wody.

dyniaFot: Katarzyna Marcinkiewicz

Delica  - Średniej wielkości ciemnozielona dynia o  słodkim miąższu (zrobicie z niej zupę podobną w konsystencji do tej z dyni hokkaido). Świetnie smakuje upieczona.

Futsu blackFot: Katarzyna Marcinkiewicz

Futsu Black - Niewielka pomarszczona pomarańczowo-żółto-zielonkawa dynia piżmowa z szarym nalotem. Przed zbiorem jest prawie czarna, innych barw nabiera podczas przechowywania. Można ją piec w całości lub w połówkach - przecięta w poprzek ma przekrój kwiatka. Nadaje się do jedzenia
ze skórką. Odmiany tej nie polecamy na zupę.

Więcej na ten temat: dynia, maia sobczak