15 przepisów na niedrogi i szybki makaron

Mg
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami (Fot. Marcin Klaban)

Ugotowanie makaronu zajmuje kilka minut, w tym czasie przygotowujemy sos i już po chwili fantastyczny makaron jest gotowy, czyli la pasta fantastica e pronta!
1 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti carbonara

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.

Wyśmienite dania z makaronu. E-booki z przepisami dostępne na publio.pl >>


Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie Silit NERO Garnek do makaronu 8,5l
Alessi Garnek do gotowania ... Fissler Fiamma Garnek do ma... Silit NERO Garnek do makaro...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 15
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 6 części K7 Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Tescoma 630873
kilo Zestaw do robienia mak... Maszynka do makaronu - ręczna Tescoma 630873
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 15
Fot. Shutterstock/nati chernova
Fot. Shutterstock/nati chernova

Penne z pieczarkami

Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chudego boczku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz, sól
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny CZARNY 699 Zdjęcie Kela Diego Points 67x74 cm 15578 Zdjęcie Nytta Design Click-on 705-6
Garneczki Fartuch kuchenny ... Kela Diego Points 67x74 cm ... Nytta Design Click-on 705-6
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 15
Fot. Shutterstock/Olga Nayashkova
Fot. Shutterstock/Olga Nayashkova

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Posiekaną szalotkę szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem, Dodajemy śmietankę, zdejmujemy z ognia. Do rondla wkładamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i natychmiast podajemy.

Zdjęcie BergHOFF CLASSIC LINE Durszlak 1106854 Zdjęcie Durszlak GERMAN stojący 24cm Zdjęcie Joseph Joseph Durszlak 40010
BergHOFF CLASSIC LINE Dursz... Durszlak GERMAN stojący 24cm Joseph Joseph Durszlak 40010
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 15
Fot. Shutterstock/Max Sugar
Fot. Shutterstock/Max Sugar

Spaghetti z oliwą i czosnkiem

Składniki

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię, wsypujemy natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na ogrzany półmisek i od razu podajemy.

Zdjęcie Bourgeat Garnek do Kąpieli Wodnych 3,2l 16cm Zdjęcie Elo Garnek 90620 5l 20cm Zdjęcie Tescoma Garnek do Spaghetti Presto 7,5l 22cm
Bourgeat Garnek do Kąpieli ... Elo Garnek 90620 5l 20cm Tescoma Garnek do Spaghetti...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 15
Fot. Francesco83/Shutterstock.com
Fot. Francesco83/Shutterstock.com

Spaghetti z pesto z pietruszki

Składniki

Pesto:

  • 7-8 dag posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 dag uprażonych orzeszków pinii, płatków migdałowych albo pestek dyni
  • 6-7 dag startego parmezanu
  • 150 ml dobrej oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.

Autor: Anna Wrońska

Zdjęcie AAA Drewniana łyżka angielska 30cm 12477 Zdjęcie Łyżka drewniana nc-8325 Zdjęcie Łyżka drewniana - zestaw 3 sztuk
AAA Drewniana łyżka angiels... Łyżka drewniana nc-8325 Łyżka drewniana - zestaw 3 ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 15
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pappardelle z tuńczykiem

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.

Zdjęcie Altom Zestaw Obiadowy 6/18 Cynia Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy KUBIKO 62369 Zdjęcie Maxwell & Williams WBA Zastawa stołowa 12szt
Altom Zestaw Obiadowy 6/18 ... Ambition Serwis obiadowy KU... Maxwell & Williams WBA Zast...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 15
Fot. Elena Elisseeva
Fot. Elena Elisseeva

Spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki

Sposób przygotowania

Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.

Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 24cm Zdjęcie Julienne Patelnia Głęboka I0202424-2 24cm Zdjęcie Scanpan Patelnia Iq Głęboka z Pokrywą 32cm
Bratwunder Patelnia Głęboka... Julienne Patelnia Głęboka I... Scanpan Patelnia Iq Głęboka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti w 10 minut

(dla 3 osób)

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • czerwona hawajska sól morska

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Modesto 4el 0015290011 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków 15151411
Florina Komplet garnków Sto... Silit Zestaw Garnków Modest... Silit Zestaw Garnków 15151411
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 15
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem

Pasta all'aglione

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.

Zdjęcie Chodzież Zestaw Obiadowy dla 12os. Porcelana Mariapaula Biała Zdjęcie Ćmielów I Chodzież Zestaw Obiadowo-Kawowy dla 6os. Akcent Tl04 Zdjęcie Karolina Castel Fbc Zestaw Obiadowy 12/42
Chodzież Zestaw Obiadowy dl... Ćmielów I Chodzież Zestaw O... Karolina Castel Fbc Zestaw ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Amefa Sztućce Chopin 24-częściowy Zdjęcie BergHOFF Sztućce Stella Matt 1272429 Zdjęcie SSW MELON SZTUĆCE 912049 zielone
Amefa Sztućce Chopin 24-czę... BergHOFF Sztućce Stella Mat... SSW MELON SZTUĆCE 912049 zi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Ziołowe spaghetti

Składniki

  • 50 dag spagetti
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
  • 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
  • sól
  • 10 dag startego parmezanu

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Zdjęcie BergHOFF Zestaw do przypraw 5 cz 1108346 Zdjęcie PÓŁKA NA PRZYPRAWY 12 PRZYPRAW BRĄZ Z RĘCZNIKIEM Zdjęcie Półka na przyprawy 6 przypraw
BergHOFF Zestaw do przypraw... PÓŁKA NA PRZYPRAWY 12 PRZYP... Półka na przyprawy 6 przypr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 15
Fot. Anna Bedyńska, Arkadiusz Ścichocki
Fot. Anna Bedyńska, Arkadiusz Ścichocki

Spaghetti z serem i pieprzem

SPAGHETTI CACIO E PEPE
(Dla 6 osób)

Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag tartego sera pecorino (niezbyt dojrzałego)
  • 1 łyżka oliwy
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Gotujemy spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, gdy jest jeszcze bardzo "al dente", zostawiając ok. szklanki wrzątku z gotowania. W misce szybko mieszamy tarty ser z wrzątkiem i dużą ilością pieprzu, by powstał kremowy sos. Rzucamy makaron na rozgrzaną w dużym rondlu oliwę, szybko mieszając, polewamy sosem, mieszamy jeszcze raz i podajemy. Moja rada: osobno możemy podać miseczkę ze startym serem oraz młynek z czarnym pieprzem.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie Grezzo Tarka do sera Gefu 51210 Zdjęcie Legnoart Tarka do sera Conico GC-10 Zdjęcie VACU VIN Tarka do sera 4655460
Grezzo Tarka do sera Gefu 5... Legnoart Tarka do sera Coni... VACU VIN Tarka do sera 4655460
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
14 z 15
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Farfalle z groszkiem, i pancettą

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie KOHERSEN 8001 Zdjęcie Orava KR-410
Clatronic KM 3632 KOHERSEN 8001 Orava KR-410
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
15 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowo-paprykowa

(dla 2-3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

Fot. Marcin Klaban

Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy posiekanym koperkiem oraz serem. Studzimy, a przed podaniem skrapiamy oliwą.

Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098 Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze Dmuchawce 6szt 2K1476 Zdjęcie Menu New Norm 2013410
FLORINA PREMIUM Talerze des... FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... Menu New Norm 2013410
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: kuchnia włoska, makaron