5 przepisów z bakłażanem na ten tydzień

Olga Badowska, Monika Janowska-Kapica
Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią

Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią (Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com)

Stragany właśnie teraz są zsypane lśniącymi fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Napełnijmy więc koszyki i do dzieła
1 z 5
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią

Solić? Nie solić?

W wielu przepisach znajdziecie informację, że przed gotowaniem pokrojone bakłażany trzeba posolić i odstawić na pół godziny, aby puściły sok, jak również po to, by pozbyć się gorzkiego smaku. W przypadku małych bakłażanów, które mają niewielkie pestki (a to podobno one wpływają na gorzki smak), nie ma sensu zawracać sobie głowy. W dużych sztukach, o sporych pestkach, jest większe prawdopodobieństwo pojawienia się goryczki, ale zwykle nie zmienia ona smaku potrawy. Musicie więc  sami zdecydować, czy chcecie sobie dokładać pracy. Jedyny argument za soleniem jest taki, że wyrośnięte bakłażany podczas pieczenia zwykle mocno rozmiękają, nawet na papkę. Gdy je posolimy, będą trochę bardziej sprężyste i nie rozpadną się zbyt szybko.

Ciasto:

  • 190 g mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki + trochę masła do posmarowania formy
  • 1 łyżka zimnej wody

Wypełnienie:

  • 100 g mozzarelli
  • 100 g sera gruyere
  • 100 g parmezanu
  • 200 g kwaśnej śmietany 22%
  • 1 łyżeczka soli
  • słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 3-4 średnie cukinie (zielone i żółte)
  • 1 średni bakłażan
  • 2-3 duże obrane marchewki
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy
na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, natłuszczamy formę do tarty o średnicy 24-25 cm.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Przekładamy ciasto do formy, dociskając brzegi. Chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą, pieczemy 15-20 minut, a kiedy ciasto się zetnie, wyjmujemy je z piekarnika.


Mozzarellę kroimy na małe kawałki, gruyere i parmezan ścieramy na tarce. Wszystkie rodzaje sera mieszamy ze śmietaną, doprawiając solą, papryką i gałką. Cukinie, bakłażana oraz marchewki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej używając obieraczki do warzyw. Plastry powinny mieć tę samą szerokość, w razie potrzeby można je przyciąć. Solimy i pieprzymy.


Na podpieczony spód tarty wykładamy masę serową. Na dużej desce do krojenia zaczynamy spiralnie układać plastry warzyw - tworzymy malutką spiralę z plastra marchewki, otaczamy bakłażanem i cukinią i kontynuujemy układanie, aż warzywna spirala osiągnie rozmiar tarty. Wówczas ostrożnie przenosimy ją na podpieczony spód z masą serową. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w 190°C. Jeśli warzywa zbyt szybko się zrumienią, przykrywamy tartę folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Podajemy z dipem na bazie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

2 z 5
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Bakłażany w słodko-pikantnym sosie

dla 2-4 osób

Składniki

  • 3 wąskie bakłażany (japońskie) albo 2 zwykłe
  • sól do smaku
  • olej arachidowy do smażenia
  • 1 suszona czerwona papryczka chilli
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek drobnej cebulki dymki
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w poprzek na połówki, po czym przekrawamy wzdłuż. Jeśli zaś używamy zwykłych pękatych bakłażanów, kroimy je wzdłuż na dość wąskie kliny i też przekrawamy w poprzek na pół. Nacieramy solą i układamy w durszlaku - zostawiamy na pół godziny, aby puściły sok.
Mocno rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy bakłażany (możliwe, że trzeba będzie je smażyć porcjami). Smażymy po 2 minuty z każdej strony - bakłażany powinny się ładnie przyrumienić, ale pozostać jędrne. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.


Znów rozgrzewamy kapkę oleju, wrzucamy pokruszone suszone chilli i posiekaną świeżą papryczkę. Smażymy kilka sekund, dorzucamy posiekany czosnek - gdy się lekko przyrumieni, dodajemy dymkę pokrojoną w paseczki. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Na końcu dodajemy wino ryżowe, ocet balsamiczny, sos sojowy i miód. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wkładamy podsmażone bakłażany, tak aby pokryły się sosem. Posypujemy dodatkowym chilli i szczypiorkiem.

3 z 5
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Łosoś curry z bakłażanem

dla 4 osób

Składniki

  • 450 g filetu z łososia
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 dużego bakłażana, pokrojonego w podłużne kliny
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1-2 zielone papryczki chilli
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w podłużne kliny
  • 1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • garść posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Oprószamy solą i kurkumą, pozostawiamy na 5-7 minut.
Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy bakłażana (doprawiamy solą), a gdy zmięknie, odkładamy.


Na pozostałym oleju podsmażamy czarnuszkę i posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy ziemniaka, solimy i smażymy, by pozostał lekko twardy.


Ucieramy pastę z czerwonego chilli i 2 łyżek wody. Dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy szklankę ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy łososia i bakłażana. Ponownie przykrywamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy kolendrę. Możemy podać z ryżem w osobnej miseczce.

4 z 5
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Pieczony bakłażan z ricottą

dla 4 osób

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • garść suszonych czerwonych porzeczek (może to być też suszony berberys lub drobne rodzynki)

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 2 łyżki zataru

Oraz:

  • 2 łyżki ricotty
  • garść natki pietruszki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (nie za mocno, żeby nie przeciąć skórki!), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wcierając przyprawy w miąższ. Układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut.
Porzeczki, suszony berberys lub rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie cedzimy i odciskamy.
W słoiku łączymy oliwę, sok cytrynowy, sól i zatar. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby powstała emulsja.
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i niezwłocznie smarujemy sosem - chodzi o to, by wsiąkł w gorące warzywa. Posypujemy ricottą, natką i namoczonymi owocami.

5 z 5
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Żeberka jagnięce z bakłażanem

dla 4-6 osób

Składniki

  • 1,5 kg jagnięcych żeberek
  • 4 wąskie długie bakłażany (japońskie) lub 2 zwykłe
  • 2 czerwone cebule
  • 30 g pasty tamaryndowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 pomidory

Przyprawy:

  • po 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, kolendry, kuminu
  • 3 suszone czerwone papryczki chilli, namoczone przez noc
  • 3 liście curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku

Oraz:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 kapsułki kardamonu

Sposób przygotowania

Żeberka (w całości) układamy w garnku do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy pół godziny. Bakłażany grubo siekamy, cebule - drobno. Pastę tamaryndową moczymy w wodzie przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę. Nasiona kopru, kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, a następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy odsączone papryczki, liście curry, posiekany czosnek i imbir, ziele, kurkumę oraz sól. Ucieramy na pastę.


W dużym żeliwnym naczyniu rozgrzewamy olej i masło, układamy żeberka i bakłażany. Obsmażamy mięso na złoty kolor. Wyjmujemy i jagnięcinę, i bakłażany. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy 7 minut, dodajemy pastę z przypraw, podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Cedzimy tamaryndowca, wodę wlewamy do cebuli, łączymy z pomidorami i rozgniecionym kardamonem, wkładamy żeberka i bakłażany. Dolewamy jakieś 1/2 szklanki wody, przykrywamy naczynie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę i kwadrans. Następnie wyjmujemy żeberka, kroimy je na porcje, układamy w sosie. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Więcej na ten temat: bakłażan, curry, tarta, łosoś