11 sałatek z ogórkiem do wypróbowania w tym tygodniu

Mg
Kupując ogórki, najlepiej wybierać te jednolicie zielone i jędrne w dotyku. Zrobicie z nich chrupiące, orzeźwiające letnie sałatki. Możecie też dodać plasterki ogórka do zimnej wody - będzie pyszna
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zielona sałatka z porem

Składniki

  • 4 młode pory
  • 1 długi świeży zielony ogórek
  • 1 awokado
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 5-10 dag sera z zieloną pleśnią

 

Sos:

  • 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.

Autor

Dorota Próchniewicz
1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Horiatiki - wiejska sałatka grecka

Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
  • 18 dag sera feta
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • oregano

 

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

Autor

Teo Vafidis
2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Sałatka słodko-pikantna

Składniki

  • 2 zielone ogórki
  • mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
  • garść rukoli
  • 2 małe kolorowe papryki
  • 1 melon
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 1 pęczek mięty

 

Sos:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka jasnego miodu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.

Autor: Dorota Próchniewicz

3
Fot. Małgorzata Minta Fot. Małgorzata Minta

Sałatka z winogronami i serem Taleggio

Składniki: (na 1 porcję)

Autorskie przepisy z winogronami prezentuje Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji Pałacu Mierzęcin

 

Składniki

  • 100 g sera taleggio
  • 50 g świeżych, wypestkowanych białych winogron
  • kilka pomidorków cherry
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • 1 łyżka mielonych pistacji
  • 100 g mieszanki młodych sałat
  • winegret z prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 60 ml oliwy
  • 10 g miodu wrzosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

Sposób przygotowania

Podziel ser na małe kawałki. Osuszone sałaty połącz z winogronami, pomidorkami, i pokrojonym ogórkiem. Skrop delikatnie sałaty vinaigrette  i przełóż do salaterki. Ser obsyp pokruszonymi pistacjami i poukładaj na przygotowanych sałatach. Świeże zioła i kruszone pistacje będą dobrym dodatkiem na koniec.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami

Składniki

  • 20 dag azjatyckiego makaronu ryżowego
  • 4-5 łyżek soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki sosu chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 dag średniej wielkości krewetek
  • 1 ogórek
  • 25 dag groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść listków mięty
  • garść listków kolendry
  • sól

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.

Autor: Kinga A. Kłosińska

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 ananas
  • garść kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 pęczek kolendry
  • kawałek długości 1 cm świeżego imbiru
  • sok z 2 limonek
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • ziarna sezamu

 

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i kilka minut smażymy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Ogórka ze skórką, chilli, paprykę oraz obrane marchewki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Ananasa obieramy (wycinamy i wyrzucamy twardy środek), kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kiełki, sezam, posiekaną kolendrę i starty imbir. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z limonek i olejem. Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy. Oprószamy sezamem. Chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.

Autor: Tomek Woźniak

6
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Sałatka ziemniaczana

Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy

 

Składniki

  • 6 łyżek białego octu winnego
  • gruba sól
  • 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię ogórki wężowe
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku
  • 10 nieobranych ziemniaków
  • 2-3 pokrojone w cienkie piórka cebule
  • 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3/4 szklanki majonezu
  • małe rzodkiewki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

Autor: Magazyn Kuchnia

7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka marokańska

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz
  • kilka czarnych oliwek

 

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Na końcu posypujemy krojonymi oliwkami.

Autor: Magda Duklas

8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z melonem i feta

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Autor: Magazyn Kuchnia

9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1,5 l oleju rzepakowego

    Sałatka:

      • 1 ogórek
      • 1 łyżka sezamu
      • 1 papryczka chilli
      • sok z 1 cytryny
      • 3 łyżki oliwy
      • 1 łyżeczka cukru

       

      Sos:

      • 4 łyżki oliwy
      • 2 łyżki majonezu
      • 1 łyżka musztardy
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 mały pęczek posiekanej natki
      • sól, pieprz

       

      Sposób przygotowania

      Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.

      Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.

      Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

      Autor: Tomek Woźniak

      10
      Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

      Sałatka z tuńczykiem

      Kto był na wakacjach w Tunezji, pamięta pewnie tę kolorową sałatkę z tuńczykiem. Kuchnia krajów Maghrebu jest podobna do włoskiej, bałkańskiej, czasami nawet da się zauważyć wpływy francuskie

       

      Składniki

      • 25 dag pokrojonych w kostkę pomidorów
      • 15 dag pokrojonej w kostkę papryki
      • 10 dag posiekanej papryki peperoni
      • 1 pokrojony w kostkę obrany ogórek wężowy
      • 1 duża posiekana cebula
      • świeża mięta
      • 2 łyżki octu
      • 6 łyżek oliwy
      • 2 jajka na twardo
      • 10 dag tuńczyka w oleju
      • 1 łyżka kaparów
      • 10 oliwek
      • 1 cytryna pokrojona w plasterki

       

      Sposób przygotowania

      Połącz wszystkie pokrojone warzywa, dodaj miętę, sól i ocet. Wymieszaj, skrop oliwą. Przykryj warstwą jajek na twardo, tuńczyka, kaparów i oliwek, udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj po schłodzeniu.

      11
      Więcej na ten temat: dania obiadowe, ogórek, sałatka