Kuchnia chorwacka: ma być prosto i smacznie

Mg
Letnie warzywa

Letnie warzywa ( )

Chorwaci rozsmakowują się w daniach rybnych i owocach morza. Jedzenie chorwackie jest przy tym zróżnicowane regionalnie i obfituje np. w elementy kuchni włoskiej
1 z 5

Brudet adriatycki

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 600 g filetów z dorady
  • 150 g kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy ekstra virgin
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Koper włoski myjemy, kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy koper i na tę sama patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko, żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie pozostawił aromat.

Wszystko zalewamy białym winem i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na koniec dodajemy podsmażony koper, filety z dorady pokrojone na kawałki, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, aż ryba zmięknie.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ciepłe z grzankami.

2 z 5

Zapiekanka z indykiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 250 g makaronu świderki 
  • 500 g sznycli z piersi indyka
  • 100 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy ekstra virgin
  • 60 g czarnych oliwek
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano 
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 120 g sera feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Piersi indyka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebule i czerwona paprykę pokrojone w plastry, ugotowany makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pomidory krojone z bazylia i oregano, czarne oliwki i dokładnie mieszamy.

Wszystko przekładamy do formy do pieczenia o odpowiedniej wielkości, posypujemy kawałkami sera feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy przez 30 minut.

Zapiekankę przed podaniem posypujemy świeżym oregano.

3 z 5

Zupa panzanella

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia

Składniki

  • 1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem (400 g)
  • 1 zielona papryka (100 g)
  • 1 mniejszy ogórek (100 g)
  • 1 cebula (60 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy ekstra virgin
  • 200 ml przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki Ajvaru pikantnego 
  • 6 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki małych listków bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • grzanki z chleba

Sposób przygotowania

Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy je do blendera, dodajemy pomidory krojone, czosnek, ocet, sól, Ajvar, oliwę z oliwek oraz przecier pomidorowy i wszystko dokładnie miksujemy.

Wlewamy wodę (około 400 ml) i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

Zupę podajemy z pokrojonymi oliwkami, kaparami, liściem bazylii i grzankami chlebowymi. (Kapary można dodatkowo rozdrobnić razem z pozostałymi warzywami, wtedy smak zupy będzie bardziej intensywny).

4 z 5

Spaghetti z krewetkami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 500 g oczyszczonych krewetek
  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy ekstra virgin
  • 100 ml białego wina
  • 2 puszki pomidorów całych bez skórki 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Makaron spaghetti gotujemy al dente, odlewamy i zostawiamy odrobinę wody.

Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, rozdrobnione pomidory bez skórki, wino, cukier. Dusimy przez około 10 minut. Dodajemy krewetki i dusimy przez kolejne 10-15 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy do sosu ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dolewamy odrobinę wody, w której gotował się makaron.

Przed podaniem gotowe danie posypujemy posiekaną bazylia.

5 z 5

Letnie warzywa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g makaronu penne 
  • 50 ml oliwy ekstra virgin
  • 80 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 150 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 75 g pora
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych (390 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Piersi kurczaka kroimy w małe paski i solimy. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojona w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.

Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojona w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.

Warzywa podlewamy winem, dodajemy sól, pieprz i pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.

Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.