13 przepisów na lody do wypróbowania w tym tygodniu

red.
Lody filadelfijskie

Lody filadelfijskie (Fot. Shutterstock/AnjelikaGr)

Lody to zawsze bomba kaloryczna? Nic podobnego! Dwie gałki lodów śmietankowych bez dodatków (np. czekolady, orzechów) mają średnio 150 kcal, czyli tyle, ile dwa nieduże jabłka. Jeszcze "bezpieczniejsze" dla dbających o linię są sorbety, granity czy lody jogurtowe. Zachęcamy, by wszystkie te desery przygotowywać w domu. Specjalna maszynka, choć bardzo ułatwia pracę, wcale nie jest konieczna. Przyda się za to cierpliwość - lody mrożą się kilka godzin.
1 z 13
Fot. Shutterstock.com/ Lisovskaya Natalia
Fot. Shutterstock.com/ Lisovskaya Natalia

Lody śmietankowe

Nasz znajomy mawia, że KLASĘ CUKIERNI rozpoznaje się po jakości najprostszych lodów śmietankowych. Ma rację. Tu nie da się niczego zatuszować dodatkiem czekolady, bakalii, owoców. Lody śmietankowe po prostu MUSZĄ BYĆ DOBRE

Składniki

Sposób przygotowania

Zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem, powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotuj! Przecedź do miski, wymieszaj z maślanką, wstaw na 2 godziny do lodówki, a potem zamroź w maszynie do lodów lub przykryj folią, wstaw do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając od czasu do czasu.

Zdjęcie Unold 48816 Zdjęcie Trebs 401215 Zdjęcie UNOLD 48860 SOFTI
Unold 48816 Trebs 401215 UNOLD 48860 SOFTI
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 13
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody malinowe z twarożkiem

Składniki

Sposób przygotowania

Miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby usunąć pesteczki. Ucieramy twarożek z jogurtem, mieszamy z przecierem malinowym, słodzimy sokami i miodem. Zamrażamy w maszynie do lodów lub w zamrażalniku (jeśli nie mamy maszyny do lodów, musimy mieszać masę co 20-30 minut, aby nie powstały w niej lodowe kryształki i lody były gładkie).

Zdjęcie Nytta Design Click-on 705-4 Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Garneczki Fartuszek dziecięcy CZERWONY KAPTUREK 657
Nytta Design Click-on 705-4 Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuszek dziecię...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 13
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Lody z karmelem i pistacjami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml kwaśnej 12% śmietany
  • garść solonych pistacji
  • 6 suszonych fig
  • 6 kulek lodów waniliowych

Sposób przygotowania

Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody. Kiedy powstanie karmel, wlewamy śmietanę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy, figi kroimy w paseczki. Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Pucharki do lodów 270ml 6szt Zdjęcie La Rochere Pucharki do lodów Split Zdjęcie KAPP Pucharek do lodów 35200120
Pucharki do lodów 270ml 6szt La Rochere Pucharki do lodó... KAPP Pucharek do lodów 3520...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 13
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Lody jagodowe

Składniki

  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • spora szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki 36% śmietany

Sposób przygotowania

Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do miski przez gęste sitko, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie zamrażamy w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie mamy, wstawiamy miskę z masą do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając co 20-30 minut, aby lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki.

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie Kubeczki do lodów Princess - Księżniczki i zwierzaki - 8 szt. 706413 Zdjęcie Pucharki kubeczki do lodów Frozen - Kraina Lodu - 8 szt. 709201 Zdjęcie Pucharki kubeczki do lodów Jake i piraci - 8 szt. 706616
Kubeczki do lodów Princess ... Pucharki kubeczki do lodów ... Pucharki kubeczki do lodów ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 13
Fot: Alicja Rokicka weganerd.blogspot.com
Fot: Alicja Rokicka weganerd.blogspot.com

Porzeczkowe lody na patyku - na czerwonym winie

Składniki

Sposób przygotowania

Wino wlewamy do kielicha blendera, wsypujemy 1/2 szklanki porzeczek i miksujemy. Przelewamy masę do przygotowanych foremek na lody, dorzucając po kilka świeżych owoców. Foremki wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjmujemy, przebijamy się przez lekko zamrożoną warstwę i wtykamy do środka patyczki. Zamrażamy przez kolejne 20 minut.

Autor: Alicja Rokicka

Zdjęcie SilikoMart Zestaw 3 tub / form do lodów KWIATEK 8051085021840 Zdjęcie ZOKU POLAR POPS 6 szt. ZK125 Zdjęcie Forma do lodów, niebieska
SilikoMart Zestaw 3 tub / f... ZOKU POLAR POPS 6 szt. ZK125 Forma do lodów, niebieska
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 13
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Francuska baza do lodów

dla 8 osób

Baza do lodów zwana francuską robiona jest na Creme Anglaise, czyli żółtkach zaparzanych mlekiem i śmietanką. obecna w żółtkach lecytyna emulguje zawarte w masie płyny (np. mleko, śmietankę i alkohol). takie lody są tłustsze, mają gładszą konsystencję, łatwiej się mrożą niż Np. sorbety.

Ale uwaga - za dużo żółtek w masie sprawi, że lody będą zbyt tłuste i na języku będziemy czuli maślany osad.

Składniki

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • żółtek
  • 130-150 g cukru (może być trzcinowy)
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Mleko i śmietankę podgrzewamy z wybranymi (najczęściej suchymi) składnikami: ziołami, przyprawami korzennymi, ziarnami kawy, herbatą, laskami wanilii, miękkimi orzechami (np. piniowymi), suszonymi owocami itp. (mleczno-śmietankową mieszaniną można też zaparzać wypieki, np. czerstwe pączki, ciasteczka, płatki kukurydziane). Odstawiamy na 1-3 godziny.

Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Ponownie podgrzewamy mleczną mieszaninę, przecedzamy przez sito i wlewamy odrobinę wciąż gorącego płynu do żółtek, stale ubijając. Cienkim strumieniem, mieszając, wlewamy resztę. Przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce (nie może się zagotować). Szybko przelewamy przez sito do miski z zimną kremówką, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze oziębioną zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji.

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Łyżka do lodów DIMPLE - Joseph Joseph - różowa Zdjęcie MARTELLATO Łyżka do nakładania lodów różowa długa 10SG03 26x6,5 Zdjęcie Świat AGD Gałkownica, łyżka do lodów 50 mm 16133
Łyżka do lodów DIMPLE - Jos... MARTELLATO Łyżka do nakłada... Świat AGD Gałkownica, łyżka...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 13
Fot. Shutterstock/AnjelikaGr
Fot. Shutterstock/AnjelikaGr

Lody filadelfijskie

Lody tzw. filadelfijskie (podobno wynalazek amerykański, stąd nazwa), nie zawiera żółtek - robi się je tylko na mleku i śmietance. W związku z tym, że brak w nich naturalnego zagęstnika (czyli żółtek), można do nich dodać odrobinę mąki kukurydzianej i kremowego serka.

Składniki

  • 60 ml + 250 ml zimnego mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 130-140 g cukru
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego

Sposób przygotowania

Mieszamy 60 ml zimnego mleka z mąką kukurydzianą. W rondlu doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko i  śmietankę, dodając cukier, miód i sól. Wlewamy mleko z mąką, znów zagotowujemy. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć - przez 2 minuty. Do miski wkładamy serek śmietankowy (możemy też od razu zrobić bazę pod lody smakowe, wybierając np. serek owocowy Almette wiśnia-żurawina lub jagoda-malina), wlewamy odrobinę podgrzanej mieszaniny mleczno-śmietankowej, dokładnie łączymy. Po czym dolewamy resztę i ubijamy. Studzimy, chłodzimy w lodówce i zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji.

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Stojak do lodów, stal nierdzewna. Zdjęcie TOMGAST Stojak do lodów ? 165 mm (S-157/310) Zdjęcie Moha Łyżka do lodów 50 mm ICE COOL 51720
Stojak do lodów, stal nierd... TOMGAST Stojak do lodów ? 1... Moha Łyżka do lodów 50 mm I...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 13
Fot: Marcin Klaban
Fot: Marcin Klaban

Lody pistacjowe z różą

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  • żółtka
  • 2 łyżki wody różanej
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • płatki róż (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Oba rodzaje śmietanki wlewamy do rondla. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wkładamy do garnka. Dodajemy połowę cukru, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć je wrzątkiem. Żółtka miksujemy z resztą cukru, aż staną się białe i puszyste (jak kogel-mogel). Do żółtek dolewamy cienką strużką ciepłą śmie-tankę, cały czas ubijając. Kiedy masa stanie się jednolita, ponownie ją podgrzewamy, mieszając - do czasu, aż zacznie gęstnieć (nie wolno doprowadzić do zagotowania!). Dodajemy wodę różaną oraz obrane i posiekane pistacje. Całość studzimy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika. Kilkakrotnie, a najlepiej co godzinę, miksujemy masę na wolnych obrotach, aby pozbyć się kryształków lodu i nadać jej puszystość. Lody podajemy udekorowane świeżymi płatkami róż.

Autor: Samar Khanafer-Gniadek

Zdjęcie Banquet pucharki Gourmet 6szt 370ml Zdjęcie La Rochere PUCHAREK DO LODÓW I DESERÓW - Bubble BLUE Zdjęcie THK Pucharek do lodów 300ml OPT4158
Banquet pucharki Gourmet 6s... La Rochere PUCHAREK DO LODÓ... THK Pucharek do lodów 300ml...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 13
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody czekoladowe

Składniki

Sposób przygotowania

Rozcinamy wanilię wzdłuż na pół, wyjmujemy ziarenka ze środka, przekładamy je do rondelka. Dodajemy czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy jajka z solą i powolutku wlewamy gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przekładamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia. Cedzimy przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy, mieszając od czasu do czasu. Masę zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażalnika i pozostawiamy na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.

Zdjęcie Delimano Frozen C7AC-3410D Zdjęcie TRISTAR YM 2603 Zdjęcie UNOLD 48860 SOFTI
Delimano Frozen C7AC-3410D TRISTAR YM 2603 UNOLD 48860 SOFTI
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 13
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Lody laurowe

dla 8 osób

Składniki na francuską bazę do lodów:

Składniki

  • 14 świeżych liści laurowych
  • 4 suszone liście laurowe
  • 1/4 całej gałki muszkatołowej

Domowe rożki:

  • 2 białka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g masła + odrobina do waflownicy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 45 g mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Francuska baza do lodów: mleko i śmietankę podgrzewamy z liśćmi laurowymi oraz gałką. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Ponownie podgrzewamy mleczną mieszaninę, przecedzamy przez sito i wlewamy odrobinę wciąż gorącego płynu do żółtek, stale ubijając. Cienkim strumieniem, mieszając, wlewamy resztę. Przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce (nie może się zagotować). Szybko przelewamy przez sito do miski z zimną kremówką, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze oziębioną zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji.

Robimy wafelki: ubijamy białka z oboma rodzajami cukru, aż powstanie masa bezowa. Masło topimy w rondelku. Łączymy masę bezową z wanilią, przesianą mąką i solą. Wlewamy masło, mieszamy. Pieczemy w waflownicy według instrukcji - wlewamy 1 łyżkę do rozgrzanej maszyny i pieczemy kilkadziesiąt sekund, nieco ponad minutę. Po wyjęciu z waflownicy natychmiast zwijamy wafelek na specjalnym rożku. Studzimy i nakładamy gotowe lody.

 

Uwaga:
Im szybciej przełożymy lody z maszynki do pojemnika i włożymy do zamrażalnika, tym większa szansa, że będą gładkie. Jeśli zbyt długo grzebiemy się, wyciągając je z maszynki, ich temperatura się podnosi i zaczynają się znów topić, co może sprawić, że podczas mrożenia pojawią się w masie większe kryształki lodu.

Jak uratować masę, gdy za bardzo podgrzejemy żółtka i zaczną robić się grudki?

Na wszelki wypadek zawsze miejmy w pogotowiu miskę umieszczoną w większym naczyniu wypełnionym lodem i odrobiną wody - gdy masa się przegrzeje, szybko przelewamy ją do tej miski, aby obniżyć jej temperaturę. Ciepłą masę można też  przelać do innego naczynia i zmiksować ręcznym blenderem.

 

Autor

Olga Badowska
Zdjęcie Lekue 3400231S01U150 Zdjęcie Tala ROCKET 10A00029 Zdjęcie ZOKU ROUND POPS 4 szt. ZK116
Lekue 3400231S01U150 Tala ROCKET 10A00029 ZOKU ROUND POPS 4 szt. ZK116
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 13
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Lody malinowo-pomarańczowe

dla 10-12 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Śmietanę 18% podgrzewamy ze skórką pomarańczową, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, odmierzamy 380 ml purée. Mieszamy je w misce z kremówką i sokiem pomarańczowym. Po wyjęciu kawałków skórki pomarańczowej ze śmietanki podgrzewamy ją i powoli zaparzamy nią kogel-mogel (jak w przepisie na bazę do lodów). Podgrzewamy masę, nie dopuszczając do zagotowania, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach.

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Bosch MUM58020 Zdjęcie Orava KR-410 Zdjęcie ZELMER ZFP1100C
Bosch MUM58020 Orava KR-410 ZELMER ZFP1100C
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 13
Fot. materiały partnera
Fot. materiały partnera

Lody cynamonowe z Tabasco

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)
  • 4 całe goździki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1,5 łyżeczki sosu TABASCO Original Red
  • 2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)

Sposób przygotowania

W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.

Zdjęcie BOSCH MUM57830 Zdjęcie Kenwood HM221 Zdjęcie KENWOOD KMX 50 GY
BOSCH MUM57830 Kenwood HM221 KENWOOD KMX 50 GY
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 13
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Granita jabłkowa

Jesteś na diecie, ale masz ochotę na lody? Zrób GRANITĘ! Nie ma nic prostszego - wystarczy ZAMROZIĆ wodę z sokiem, mus owocowy, kawę lub wino. Chcesz to dosładzasz, nie chcesz, nie ma sprawy

Składniki

Sposób przygotowania

Pokrój jabłka na kawałki i przepuść je przez sokowirówkę, tak aby otrzymać 3,5 szklanki soku. Dodaj witaminę C i sok z cytryny, wymieszaj. Zetrzyj imbir, zawiń w gazę i wyciśnij sok (możesz także przepuścić imbir przez sokowirówkę). Łyżkę soku imbirowego dodaj do soku jabłkowego. Zmiksuj bazylię z cukrem, a gdy powstanie gładka pasta, dodaj ją do soku. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zamrażaj co najmniej 4 godziny, mieszając co 20-30 minut.

Radzimy:
- jeśli nie masz sokowirówki, zetrzyj jabłka i wyciśnij z nich sok przez gazę. Niestety, nie będzie on już tak intensywnie zielony, dlatego warto podbarwić go odrobiną zielonego barwnika spożywczego. Można też zastąpić sok jabłkowy cydrem i zmniejszyć ilość cukru o połowę.

Autor: Anna Wrońska

Zdjęcie Camry CR4110 Zdjęcie Philips HR1836/00 Zdjęcie SENCOR SJE 1007WH
Camry CR4110 Philips HR1836/00 SENCOR SJE 1007WH
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: lody