15 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

Mg
Sałatka z kurek lub innych grzybów

Sałatka z kurek lub innych grzybów (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, faszerować. Pamiętajcie, im młodsza tym smaczniejsza, więc teraz jest najlepszy czas, by objadać się cukinią
1 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tarta z cukinią

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 jajko

 

Farsz:

  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 5 dag masła
  • 1 pęczek dymki
  • 150 ml kremówki śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

2 z 15
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Koper włoski zapiekany w cukinii

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • sól, pieprz
  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 1/3 kostki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • do smaku listki szałwii
  • 80-100 g sera typu roquefort
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • sok z 1/2 pomarańczy

 

Sposób przygotowania

1. Za pomocą łyżeczki wydrążamy z cukinii gniazda nasienne. Niepotrzebny miąższ wyrzucamy. Cukiniowe łódki solimy i odkładamy.

2. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki.

3. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię.

4. Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Zapiekamy 5 minut w 250°C.

5. Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.

3 z 15
Fot.Marcin Kiełbiewski
Fot.Marcin Kiełbiewski

Cukinie faszerowane kozim serem i miętą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 niewielkie cukinie
  • 200 g koziego twarożku (typu Chavroux)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 10 ml oliwy
  • 1 łyżeczka do kawy ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka do kawy mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy. Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe.

4 z 15
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Bakłażany i cukinie alla parmigiana

PARMIGIANA DI MELANZANE E ZUCCHINE (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 duże (30-40 dag każdy) bakłażany
  • 3 średnie cukinie
  • 10 dag startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • 25 dag mozzarelli

 

Sos pomidorowy:

  • 1 kg dojrzalych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bakłażany obieramy, kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, posypujemy solą, obciążamy np. dużą miską i odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Cukinie również kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Przygotowujemy sos: pomidory i resztę warzyw kroimy na grube kawałki, wkładamy do garnka z ziołami w całości i oliwą. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, miksujemy i doprawiamy do smaku.Bakłażany płuczemy i osuszamy. Połowę grilujemy, a drugą smażymy na oleju. Podobnie postępujemy z plastrami cukinii. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy na nim warstwę bakłażanów, znów skrapiamy sosem, oprószamy parmezanem i układamy cienkie plasterki mozzarelli. Następnie kładziemy warstwę cukinii i tak dalej, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Kończymy warstwą sosu, mozzarellą i parmezanem. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Danie podajemy ciepłe.

5 z 15
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

 

Na wierzch:

  • 2 średnie cukinie
  • 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
  • 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 garście rukoli
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

Autor

Paulina Jakóbiec
6 z 15
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc

Frittata z kozim serem i cukinią

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 4 cebulki dymki
  • 1 nieduża, pokrojona w kostkę i zblanszowana cukinia
  • garść grubo pokrojonych listków mięty
  • 50 g startego lub pokruszonego twardego sera koziego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Włączamy grill w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę na takiej patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki). Wkładamy ziemniaki, smażymy na złoto, delikatnie mieszając (około 5 minut). Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z posiekanymi dymkami, cukinią, serem i miętą; przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, tak aby podsmażone ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Potem wstawiamy patelnię do piekarnika pod rozgrzany grill i czekamy, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Patelnię z gotową frittatą przykrywamy dużym talerzem i odwracamy. Zdejmujemy patelnię, dzięki czemu frittata wyląduje na talerzu spodem do góry. Można jeść ją od razu, ale jest smaczna także na zimno. Jeśli chcemy zabrać ją np. na drugie śniadanie do pracy albo na piknik, trzeba po ostudzeniu pokroić ją na kawałki i każdy zapakować oddzielnie w folię aluminiową.

7 z 15
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mielone z cukinią i szczypiorkiem

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

8 z 15
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Placki z cukinią

na 20 placków

 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 filiżanki wrzątku
  • 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
  • 2 jaja

 

Sposób przygotowania

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.

Autor

Anna Włodek
9 z 15
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Warzywa na zimę

Na 2 litrowe słoje

 

Składniki

  • 5 cebul
  • 200 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg małych cukinii
  • 2 kg podłużnych pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, kroimy na plastry, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzaną oliwę, dodajemy całe ząbki czosnku. Cukinie myjemy, kroimy na plastry i także wrzucamy do rondla Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy na połówki i dorzucamy do cukini. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy 40 min. Do wyparzonych słojów nakładamy warzywa, wrzucamy świeże listki bazylii, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 20 minut.

Autor

Anna Włodek
10 z 15
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 400 g makaronu farfalle
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

11 z 15
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek lub innych grzybów

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
  • 1 garść endywii kędzierzawej
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

 

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapiamy resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Autor

Magda Duklas
12 z 15
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ciasto z cukinii

Składniki

  • 45 dag mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 dag startych orzechów laskowych
  • 10 listków bazylii
  • 50 dag cukinii
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml oleju lub sklarowanego masła
  • 5 dag dżemu morelowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Orzechy mieszamy z posiekaną bazylią i cukinią startą na tarce. Jajka ucieramy przez 10 minut z cukrem pudrem, solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy powstanie puszysta masa, dodajemy na zmianę porcje mąki i mieszaniny orzechowo-cukiniowej. Powoli, stale ucierając, wlewamy tłuszcz. Ciasto rozsmarowujemy w keksówce wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Dżem podgrzewamy, przecieramy przez sitko, smarujemy nim wierzch ciasta. Placek przecinamy na pół, układamy jedną połówkę na drugiej i wkładamy do lodówki. Kroimy i podajemy.

13 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyk warzywny

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 10 dag pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 20 koktajlowych pomidorków
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bakłażan i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości, włóż do durszlaka i posól. Gdy puszczą sok, szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść i umyj. Warzywa i grzyby nadziej na szpadki do szaszłyków, posmaruj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, ułóż na natłuszczonej kratce grilla i piecz 10 minut, co jakiś czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z białym pieczywem ? bagietką lub ciabattą.

14 z 15
Fot. Studio Duklas +
Fot. Studio Duklas +

Carpaccio z cukinii z miętą

Składniki

  • 50 dag niedużych cukinii
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • pieprz
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • kawałek parmezanu lub Grana Padano

 

Sposób przygotowania

Cukinię kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy je na talerzykach, tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Listki mięty kroimy w wąskie paseczki i posypujemy nimi cukinię. Ucieramy oliwę z sokiem cytrynowym, skrapiamy cukinię, posypujemy solą, pieprzem i leciutko uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Odstawiamy na 10 minut, aby cukinia przegryzła się z sosem. Bezpośrednio przed podaniem ścieramy ser na grube wiórki i posypujemy carpaccio.

Autor

Anna Wrońska
15 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Grillowane warzywa

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 6 gałązek rozmarynu
  • mieszanka sałat
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy  i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

Autor

Dorota Biały
Więcej na ten temat: cukinia, dania obiadowe, kolacja