Sernik na zimno - najlepszy na lato

Mg
Sernik na zimno to najlepszy deser na lato - jest łatwy w przygotowaniu, urzeka aksamitnym smakiem, możesz dodać wszelkie owoce i dodatki. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Sernik na zimno z tartą czekoladą

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki

  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 ugotowanych na twardo żółtek
  • 1 kg półtłustego twarogu, 1/2 l śmietanki kremówki
  • 1 kieliszek rumu
  • 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
  • 1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70% kakao)

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem). Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).

Autor: Paulina Kolondra

1
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno

(na tortownicę o średnicy 24 cm lub na kwadratową blachę o boku 20 cm)

Spód:

  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g pumpernikla
  • 150 g gorzkiej czekolady (70 lub 85% kakao)
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 5 listków żelatyny
  • 500 g ricotty
  • 300 g śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wierzch:

  • 500 g moreli lub brzoskwiń w syropie
  • 30 g posiekanych niesolonych pistacji

Sposób przygotowania

Robimy spód: mielone orzechy lekko prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni króciutko prażymy pokruszony pumpernikiel. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, a potem mieszamy z orzechami i pumperniklem. Spód tortownicy smarujemy olejem orzechowym, równomiernie rozkładamy na nim masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie, a w tym czasie robimy masę serową: ucieramy na parze żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę (według wskazówek na opakowaniu), dodajemy ją do masy żółtkowej i tak długo mieszamy, aż cała się rozpuści.
Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy i mieszamy, aż stanie się jednolita. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie - białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową.
Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone morele lub brzoskwinie kroimy w cząstki, układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.

2
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Sernik z owocami egzotycznymi

Masa serowa:

  • 340 g serka homogenizowanego albo twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 15 g żelatyny
  • 90 ml wody
  • 2-3 żółtka jajek (55 g)
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 380 ml śmietanki kremówki

Ciasto kokosowo-makowe (można zastąpić zwykłym ciastem kruchym):

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 85 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 20 g suchego maku
  • 30 g mąki
  • 1,5 łyżki soku pomarańczowego

Sałatka owocowa:

  • 1/2 ananasa
  • 1 mango
  • 4 marakuje

Bita śmietana:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Ciasteczka (tuile) makowe do dekoracji:

  • 60 g cukru trzcinowego
  • 40 g stopionego masła
  • 30 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu
  • do posypania mak

Oraz:

  • 100 g dżemu morelowego

Sposób przygotowania

Robimy sernik. Dwa dni wcześniej przekładamy serek (lub twaróg) na sitko o drobnych oczkach i pozosta-wiamy na 48 godzin do osączenia. Namaczamy żelatynę w 60 ml wody. Odstawiamy na 20 minut. Ubijamy żółtka. Gotujemy syrop z 30 ml wody i cukru. Gdy osiągnie temperaturę 118°C (sprawdzamy termometrem kuchennym), zaparzamy nim ubite żółtka i ucieramy tak długo, aż wszystko ostygnie (można podwoić ilość składników, aby było łatwiej przygotować masę, ale używamy tylko połowy, czyli około 185 g gotowej masy żółtkowej). Dodajemy biały ser i ziarenka z obu lasek wanilii oraz rozpuszczoną żelatynę. Porcjami dodajemy ubitą (niezbyt sztywno) śmietankę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do małych foremek (do zdjęcia użyliśmy kwadratowych, ale mogą mieć dowolny kształt) albo do tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.

Robimy kruchy spód kokosowo-makowy: roztapiamy masło z cukrem, mieszamy z wiórkami, makiem i mąką, wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwiema warstwami folii lub pergaminu. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, pieczemy 12 minut w 160°C. Z jeszcze ciepłego ciasta wycinamy mniejsze ciastka taką samą foremką jak te, w których zastygała masa serowa, albo wykrawamy duże koło o średnicy tortownicy (jeśli sernik zastyga w tortownicy). Studzimy.

Robimy sałatkę: kroimy ananasa i mango w kostkę. Owoce marakui dzielimy na połówki, wyjmujemy miąższ ze środka, mieszamy go z ananasem i mango. Przygotowujemy bitą śmietanę. Mocno schładzamy śmietankę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać. Ubijamy trzepaczką, powoli wsypując cukier wymieszany z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.

Robimy ciasteczka do dekoracji (10 sztuk, po jednym na porcję): mieszamy wszystkie składniki, oprócz maku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, cieniutko rozsmarowujemy długie wąskie paski na wyściełanej pergaminem blasze, najlepiej używając szablonu (szablon do ciastka na zdjęciu wykrojono w kształcie wysokiego trójkąta o wąskiej podstawie). Posypujemy ciastka makiem, pieczemy na złoty kolor w 180 st. Jeszcze gorące można uformować, nadając im kształt owalu albo kółka, albo tylko leciutko zagiąć - jak ciastko widoczne na zdjęciu.

Składamy deser: ostudzone makowo-kokosowe (lub kruche) spody smarujemy dżemem morelowym, układamy na wierzchu wyjęte z foremek porcje masy serowej. Jeśli robimy jedno duże ciasto, kładziemy na okrągłym kruchym spodzie zastygłą masę serową wyjętą z tortownicy. Do deseru podajemy sałatkę owocową z waniliową śmietaną. Dobrym dodatkiem są także lody lub sorbet o smaku mango. Każdą porcję deseru dekorujemy ciasteczkiem makowym.

Autor: Arkadiusz Zuchmański

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sernik na zimno z truskawkami

Spód:

  • 10 dag herbatników
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag masła

Marynowane truskawki:

  • 50 dag truskawek
  • 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)

Krem:

  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml 36% śmietany
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • 80 dag naturalnego twarożku

Sposób przygotowania

Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały.

Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Piankowy sernik z ubitego mleka skondensowanego

Składniki

  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g deserowej czekolady
  • czekolady
  • 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko)
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 200-250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego

Do dekoracji:

  • maliny lub inne sezonowe owoce
  • po 20 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę razem z kawą mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Ser ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszankę żelatynowo-kawową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi.

Autor: Magda Duklas

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Serniczek

Składniki

  • 3 l tłustego mleka
  • 1/2 l śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • kakao
  • bakalie
  • sok z cytryny
  • koniak
  • 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do zimnej wody i czekamy, aż wszystko ostygnie. Przekładamy powstały serek na drobne sitko i czekamy, aż ścieknie ?serwatka?. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol. Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami.

6
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami

Spód:

  • 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 5-7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego

Masa:

  • 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
  • 1/4 szklanki wody
  • 35-40 dag śmietankowego naturalnego twarożku
  • 1 szklanka 36% śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki czarnych jagód

Wierzch:

  • 1 szklanka 36% śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki dżemu jagodowego
  • 1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek

Sposób przygotowania

Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy.

Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sernik bez pieczenia

przygotowanie: 20 min.

Składniki

  • 175 g ciasteczek maślanych
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 300 g twarożku kremowego (np. Tosca)
  • 200 g twarogu do serników (np. Campina)
  • 225 g truskawek

Sposób przygotowania

Ciasteczka mielemy w mikserze i ucie-ramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Smarujemy masą blat z ciasteczek i chowamy do lodówki na 2 godz.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sernik z ananasami

Spód:

  • 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżka cukru

Masa:

  • 75 dag kremowego serka do wypieków
  • 1 szklanka cukru
  • 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)

Wierzch:

  • 1 obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm ananas
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania

Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175 st. na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160 st.

Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin.

Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400 st. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.

Autor: Marcin Szczepański

9
Więcej na ten temat: ananas, czekolada, desery, sernik na zimno, truskawki