Kalarepka - 5 wiosennych przepisów

Piotr Kucharski
Gdyby wiosna miała herb, na pewno byłaby w nim kalarepka. Chrupiącą i soczystą kuzynkę kapusty można jeść nie tylko na surowo. Próbowaliście kiedyś kalarepki pieczonej?

Kalarepka - 5 wiosennych przepisów

Gdyby wiosna miała herb, na pewno byłaby w nim kalarepka. Chrupiącą i soczystą kuzynkę kapusty można jeść nie tylko na surowo. Próbowaliście kiedyś kalarepki pieczonej?

Kalarepowy colesław

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kalarepy i buraka obieramy i razem z jabłkiem kroimy
na cienkie "zapałki". Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy do warzyw. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Kalarepy i buraka obieramy i razem z jabłkiem kroimy na cienkie "zapałki". Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy do warzyw. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem.

1

Kalarepa pieczona w masie solnej

Składniki

 

Masa solna

  • 400 g soli

 

Masło smakowe

  • 100 g masła

 

Sposób przygotowania

Kalarepki cienko obieramy. Wszystkie składniki masy solnej mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą kalarepkę dokładnie pokrywamy masą solną.
Przygotowane kule układamy na blaszce wyścielonej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170oC przez godzinę lub półtorej (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepek).
Masło dzielimy na dwie części, jedną porcję mieszamy z posiekaną miętą, drugą z wasabi.
Upieczone kalarepki wyjmujemy z piekarnika, ostrym nożem odcinamy górne części masy solnej. Jako dodatek do kalarepek podajemy oba rodzaje masła smakowego.

2

Pierożki z kalarepki z musem z kaczych wątróbek

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kalarepy obieramy i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Lekko solimy, aby plasterki zmiękły i stały się elastyczne. Na patelni rozgrzewamy trochę masła z gałązkami tymianku. Wkładamy wątróbki i smażymy z obu stron na złoty kolor, przyprawiając w trakcie smażenia pieprzem. Pod koniec dolewamy koniak, który po chwili podpalamy. Czekamy, aż koniak się wypali i płomień zgaśnie. Przyprawiamy wątróbki solą, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę czarnego sezamu i mieszamy. Krążki kalarepy smarujemy masą z wątróbki i składamy na połowę. Podajemy polane masłem i posypane czarnym sezamem.

3

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Składniki

 

Sos holenderski

 

Jajka

 

Sposób przygotowania

Kalarepy obieramy, kroimy w grube słupki. Gotujemy w niedużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.

Robimy sos: żółtka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą. Do żółtek dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą rózgi ubijamy na puszystą pianę, a potem cienkim strumieniem zaczynamy dodawać masło. Sos musi mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się piany. Jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z garnka i zabieramy się za przygotowanie jajek w koszulkach.
W rondlu zagotowujemy 2-3 litry wody z octem, energicznie mieszamy łyżką, aby zrobił się wir. Jajka (po jednym) wbijamy do miseczki, wlewamy w środek wiru i gotujemy po 2-3 minuty, aż zetną się z zewnątrz. Ugotowaną kalarepę podajemy z jajkami w koszulkach i sosem holenderskim.

4

Piklowana kalarepa z chilli

Składniki

 

Zalewa

  • 100 ml białego octu winnego

 

Sposób przygotowania

Kalarepę obieramy i razem z ogórkiem kroimy na mandolinie lub szatkownicy na cienkie plasterki. Papryczkę siekamy, dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki zalewy mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewamy kalarepę z ogórkiem i odstawiamy do zamarynowania - na minimum godzinę.

5
Więcej na ten temat: kalarepa, przepisy, sałatka colesław, warzywa