Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli

Red
Współczesne dania latynoskie mogą stać się gwoździem programu podczas eleganckiego przyjęcia. Chilijskie glazurowane polędwiczki zadowolą nawet wymagających smakoszy. Jeśli jednak chcecie poczuć prekolumbijskiego ducha kontynentu, spróbujcie szaszłyków z wołowych serc
fot: fot:

Biały tuńczyk na pomarańczowo

czas przygotowania: 20 min 
czas grillowania: 10 min

Składniki

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, przekrawamy na pół i w poprzek, tak by powstały kawałki długości 2-3 cm. Łodygi selera obieramy z twardych włókien i kroimy na kawałki 2-3 cm. Cebulę kroimy na dość grube plasterki, czosnek również kroimy w plasterki. Warzywa układamy na tacce do grillowania, posypujemy pieprzem kajeńskim, polewamy oliwą i pieczemy na ruszcie przez 10-12 min, aż zmiękną. Układamy pomiędzy warzywami plastry tuńczyka i pieczemy, aż się zetnie, ale pozostanie w środku krwisty (2-3 min z każdej strony). Przed podaniem posypujemy tuńczyka pokrojoną skórką z pomarańczy, polewamy sokiem i dodajemy szczyptę pieprzu. Pieczemy jeszcze przez 1 min i podajemy z pokrojonym w paski świeżym awokado.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa 3160-03 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Alessi Patelnia grillowa Chasseur Patelnia grillowa SKEPPSHULT Patelnia grillowa
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
fot: fot:

Jagnię Santiago

Składniki

MARYNATA

  • 5 g świeżego rozmarynu

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy mięso z marynaty i pieczemy na grillu przez 10 min, obracając co jakiś czas i smarując marynatą. W tym samym czasie pieczemy posmarowane oliwą przekrojone na połówki ziemniaki oraz pokrojoną w kawałki dynię. Gdy warzywa się upieką, kroimy je w kostkę, mieszamy i doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kotlecikami.

2
fot: fot:

Anticucho, czyli szaszłyki z serc wołowych

Składniki

MARYNATA

  • 150 ml czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania

Pokrojone wołowe serca wkładamy do miski. Miksujemy wszystkie składniki marynaty, aby powstała gładka pasta. Marynatą polewamy serca i odstawiamy na 30 min do lodówki. Nie na dłużej, bo stwardnieją.
Na patyczki do grilla nabijamy po 4 kawałki serca i pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 1-1,5 min z każdej strony - nie dłużej!
Równocześnie obtaczamy w pozostałej marynacie kolby kukurydz i przekrojone wzdłuż na pół ziemniaki i także podpiekamy na grillu przez 2-3 min. Podajemy razem.

3
fot: fot:

Lomo Saltado

Składniki

MARYNATA

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Robimy marynatę z podanych składników, mieszając je razem w miseczce. Mięso kroimy w 2 cm kostkę i zalewamy je marynatą. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Układamy je na folii aluminiowej, którą umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Spryskujemy olejem i pieczemy na rumiano. Gdy frytki się wyzłocą, układamy wokół pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz mięso. Pieczemy razem na grillu przez 5-7 min, obracając mięso. Na koniec posypujemy świeżą natką i kolendrą. Podajemy z ryżem.

4
fot: fot:

Krewetki z pestkami dyni

czas przygotowania: 15 min
czas grillowania: 5 min

Składniki

  • oliwa
  • 100 g pestek dyni
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 posiekana cebula
  • 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody
  • 6 obranych i posiekanych pomidorów
  • 16 dużych krewetek

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy grill i podpiekamy pestki dyni na aluminiowej tacce przez 2-3 min. Następnie blendujemy je lub drobno siekamy. Wkładamy do rondelka pozostałe składniki - oprócz pomidorów i krewetek i stawiamy na mocno rozgrzanym ruszcie, gotujemy 5 min. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 2-3 min. Krewetki obieramy z pancerzyków, smarujemy oliwą i pieczemy po 1,5 min z każdej strony, aż zróżowieją. Podajemy polane gorącym sosem.

5
fot: fot:

Łosoś w algach pil pil

czas przygotowania: 20 min
czas grillowania: 15 min

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml soku z cytryny
  • 40 g suszonych alg morskich
  • 150 ml oliwy
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 120 g morskich krewetek
  • 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos
  • 40 ml bulionu z locos lub rybnego
  • posiekany szczypiorek i pietruszka
  • 150 g rukwi wodnej
  • 20 g otartej skórki z cytryny
  • 50 g pokrojonego w słupki selera

Sposób przygotowania

Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obkładamy algami, układamy na tacce i pieczemy po 3-4 min z każdej strony.
Robimy pil pil. Na grillu stwiamy rondelek, podgrzewamy oliwę z papryczką i czosnkiem. Wkładamy krewetki i małże. Smażymy 3 min i dodajemy bulion, szczypiorek i pietruszkę, a po kolejnych 3 min - rukiew, skórkę z cytryny i selera. Gotujemy 5 min. Podajemy z łososiem.

6
fot: fot:

Żeberka wieprzowe po chillijsku

Składniki

MARYNATA

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nimi żeberka. Układamy mięso na tackach do grillowania i stawiamy w niezbyt gorącym obszarze grilla, tak by mogły powoli i spokojnie się piec przez 2 godz.
Dodatki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i układamy na tacce do grillowania. Smarujemy je marynatą i stawiamy na grillu 20 min przed końcem pieczenia żeberek. Mięso i warzywa podajemy razem.

7
Fot: Fot:

Polędwiczki z perłową cebulką

czas marynowania: 12 godz. 
czas grillowania: 12 min

Składniki

MARYNATA

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy na noc.
Mięso kroimy na 4 porcje i pieczemy na grillu przez 10-12 min, obracając.
Cebulkę i pomidorki wraz z czosnkiem układamy na tacce do grillowania, pieczemy przez 10 min. Warzywa podajemy z mięsem.

8
Więcej na ten temat: grill, jagnięcina, krewetki, szaszłyki