Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli
Biały tuńczyk na pomarańczowo (fot:)
Biały tuńczyk na pomarańczowo
czas przygotowania: 20 min
czas grillowania: 10 min
Składniki
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- oliwa
- 4 płaty po 150-200 g białego tuńczyka
- sok i skórka z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy, przekrawamy na pół i w poprzek, tak by powstały kawałki długości 2-3 cm. Łodygi selera obieramy z twardych włókien i kroimy na kawałki 2-3 cm. Cebulę kroimy na dość grube plasterki, czosnek również kroimy w plasterki. Warzywa układamy na tacce do grillowania, posypujemy pieprzem kajeńskim, polewamy oliwą i pieczemy na ruszcie przez 10-12 min, aż zmiękną. Układamy pomiędzy warzywami plastry tuńczyka i pieczemy, aż się zetnie, ale pozostanie w środku krwisty (2-3 min z każdej strony). Przed podaniem posypujemy tuńczyka pokrojoną skórką z pomarańczy, polewamy sokiem i dodajemy szczyptę pieprzu. Pieczemy jeszcze przez 1 min i podajemy z pokrojonym w paski świeżym awokado.
Alessi Patelnia grillowa | Chasseur Patelnia grillowa | SKEPPSHULT Patelnia grillowa |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Jagnię Santiago
Składniki
- 4 kotlety jagnięce po 150 g
- 50 ml oliwy
- sól
- pieprz
- czarny pieprz w ziarnach
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 g suszonej skórki pomaranczowej
- 300 ml sosu z pieczeni jagnięcej
- 150 g dyni
- oliwa
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- pieprz
MARYNATA
- 5 g świeżego rozmarynu
DODATKI
- 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy mięso z marynaty i pieczemy na grillu przez 10 min, obracając co jakiś czas i smarując marynatą. W tym samym czasie pieczemy posmarowane oliwą przekrojone na połówki ziemniaki oraz pokrojoną w kawałki dynię. Gdy warzywa się upieką, kroimy je w kostkę, mieszamy i doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kotlecikami.
Anticucho, czyli szaszłyki z serc wołowych
Składniki
- 800 g serc wołowych pokrojonych w kostkę 2 c
- 4 ugotowane kolby kukurydzy
- 4 ugotowane i obrane ziemniaki
- 4 łyżki kuminu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki listków kolendry
- 4 suszone papryczki chilli bez pestek
- 200 ml oliwy
MARYNATA
- 150 ml czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania
Pokrojone wołowe serca wkładamy do miski. Miksujemy wszystkie składniki marynaty, aby powstała gładka pasta. Marynatą polewamy serca i odstawiamy na 30 min do lodówki. Nie na dłużej, bo stwardnieją.
Na patyczki do grilla nabijamy po 4 kawałki serca i pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 1-1,5 min z każdej strony - nie dłużej!
Równocześnie obtaczamy w pozostałej marynacie kolby kukurydz i przekrojone wzdłuż na pół ziemniaki i także podpiekamy na grillu przez 2-3 min. Podajemy razem.
Lomo Saltado
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 600 g czerwonej cebuli
- 3 pomidory
- 800 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka listków natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1/2 szklanki wina
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
MARYNATA
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Robimy marynatę z podanych składników, mieszając je razem w miseczce. Mięso kroimy w 2 cm kostkę i zalewamy je marynatą. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Układamy je na folii aluminiowej, którą umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Spryskujemy olejem i pieczemy na rumiano. Gdy frytki się wyzłocą, układamy wokół pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz mięso. Pieczemy razem na grillu przez 5-7 min, obracając mięso. Na koniec posypujemy świeżą natką i kolendrą. Podajemy z ryżem.
Krewetki z pestkami dyni
czas przygotowania: 15 min
czas grillowania: 5 min
Składniki
- oliwa
- 100 g pestek dyni
- 2 papryczki jalapeno
- 1 posiekana cebula
- 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody
- 6 obranych i posiekanych pomidorów
- 16 dużych krewetek
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy grill i podpiekamy pestki dyni na aluminiowej tacce przez 2-3 min. Następnie blendujemy je lub drobno siekamy. Wkładamy do rondelka pozostałe składniki - oprócz pomidorów i krewetek i stawiamy na mocno rozgrzanym ruszcie, gotujemy 5 min. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 2-3 min. Krewetki obieramy z pancerzyków, smarujemy oliwą i pieczemy po 1,5 min z każdej strony, aż zróżowieją. Podajemy polane gorącym sosem.
Łosoś w algach pil pil
czas przygotowania: 20 min
czas grillowania: 15 min
Składniki
- 4 filety z łososia
- sól
- pieprz
- 10 ml soku z cytryny
- 40 g suszonych alg morskich
- 150 ml oliwy
- 1/2 ostrej papryczki
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 120 g morskich krewetek
- 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos
- 40 ml bulionu z locos lub rybnego
- posiekany szczypiorek i pietruszka
- 150 g rukwi wodnej
- 20 g otartej skórki z cytryny
- 50 g pokrojonego w słupki selera
Sposób przygotowania
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obkładamy algami, układamy na tacce i pieczemy po 3-4 min z każdej strony.
Robimy pil pil. Na grillu stwiamy rondelek, podgrzewamy oliwę z papryczką i czosnkiem. Wkładamy krewetki i małże. Smażymy 3 min i dodajemy bulion, szczypiorek i pietruszkę, a po kolejnych 3 min - rukiew, skórkę z cytryny i selera. Gotujemy 5 min. Podajemy z łososiem.
Żeberka wieprzowe po chillijsku
Składniki
- 800 g żeberek wieprzowych
- 1/2 filiżanki syropu z pomarańczy
- 1/4 filiżanki octu winnego balsamico
- sól
- pieprz
- 4 ziemniaki zwykłe
- 4 jabłka
- 1 czerwona cebula
MARYNATA
- 1 filiżanka syropu z winogron
DODATKI
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nimi żeberka. Układamy mięso na tackach do grillowania i stawiamy w niezbyt gorącym obszarze grilla, tak by mogły powoli i spokojnie się piec przez 2 godz.
Dodatki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i układamy na tacce do grillowania. Smarujemy je marynatą i stawiamy na grillu 20 min przed końcem pieczenia żeberek. Mięso i warzywa podajemy razem.
Polędwiczki z perłową cebulką
czas marynowania: 12 godz.
czas grillowania: 12 min
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe po 400 g
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka pasty z czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 filiżanki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- sól
- czarny pieprz
- kilka ząbków czosnku
- świeże zioła: estragon, oregano, bazylia
- sól
- pieprz
MARYNATA
- 2 łyżki suszonej papryczki chilli
DODATKI
- 1 kg pomidorków cherry
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy na noc.
Mięso kroimy na 4 porcje i pieczemy na grillu przez 10-12 min, obracając.
Cebulkę i pomidorki wraz z czosnkiem układamy na tacce do grillowania, pieczemy przez 10 min. Warzywa podajemy z mięsem.