Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli

Red
Biały tuńczyk na pomarańczowo

Biały tuńczyk na pomarańczowo (fot:)

Współczesne dania latynoskie mogą stać się gwoździem programu podczas eleganckiego przyjęcia. Chilijskie glazurowane polędwiczki zadowolą nawet wymagających smakoszy. Jeśli jednak chcecie poczuć prekolumbijskiego ducha kontynentu, spróbujcie szaszłyków z wołowych serc
1 z 8
fot:
fot:

Biały tuńczyk na pomarańczowo

czas przygotowania: 20 min 
czas grillowania: 10 min

Składniki

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, przekrawamy na pół i w poprzek, tak by powstały kawałki długości 2-3 cm. Łodygi selera obieramy z twardych włókien i kroimy na kawałki 2-3 cm. Cebulę kroimy na dość grube plasterki, czosnek również kroimy w plasterki. Warzywa układamy na tacce do grillowania, posypujemy pieprzem kajeńskim, polewamy oliwą i pieczemy na ruszcie przez 10-12 min, aż zmiękną. Układamy pomiędzy warzywami plastry tuńczyka i pieczemy, aż się zetnie, ale pozostanie w środku krwisty (2-3 min z każdej strony). Przed podaniem posypujemy tuńczyka pokrojoną skórką z pomarańczy, polewamy sokiem i dodajemy szczyptę pieprzu. Pieczemy jeszcze przez 1 min i podajemy z pokrojonym w paski świeżym awokado.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa 3160-03 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Alessi Patelnia grillowa Chasseur Patelnia grillowa SKEPPSHULT Patelnia grillowa
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
fot:
fot:

Jagnię Santiago

Składniki

MARYNATA

  • 5 g świeżego rozmarynu

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy mięso z marynaty i pieczemy na grillu przez 10 min, obracając co jakiś czas i smarując marynatą. W tym samym czasie pieczemy posmarowane oliwą przekrojone na połówki ziemniaki oraz pokrojoną w kawałki dynię. Gdy warzywa się upieką, kroimy je w kostkę, mieszamy i doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kotlecikami.

3 z 8
fot:
fot:

Anticucho, czyli szaszłyki z serc wołowych

Składniki

MARYNATA

  • 150 ml czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania

Pokrojone wołowe serca wkładamy do miski. Miksujemy wszystkie składniki marynaty, aby powstała gładka pasta. Marynatą polewamy serca i odstawiamy na 30 min do lodówki. Nie na dłużej, bo stwardnieją.
Na patyczki do grilla nabijamy po 4 kawałki serca i pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 1-1,5 min z każdej strony - nie dłużej!
Równocześnie obtaczamy w pozostałej marynacie kolby kukurydz i przekrojone wzdłuż na pół ziemniaki i także podpiekamy na grillu przez 2-3 min. Podajemy razem.

4 z 8
fot:
fot:

Lomo Saltado

Składniki

MARYNATA

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Robimy marynatę z podanych składników, mieszając je razem w miseczce. Mięso kroimy w 2 cm kostkę i zalewamy je marynatą. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Układamy je na folii aluminiowej, którą umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Spryskujemy olejem i pieczemy na rumiano. Gdy frytki się wyzłocą, układamy wokół pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz mięso. Pieczemy razem na grillu przez 5-7 min, obracając mięso. Na koniec posypujemy świeżą natką i kolendrą. Podajemy z ryżem.

5 z 8
fot:
fot:

Krewetki z pestkami dyni

czas przygotowania: 15 min
czas grillowania: 5 min

Składniki

  • oliwa
  • 100 g pestek dyni
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 posiekana cebula
  • 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody
  • 6 obranych i posiekanych pomidorów
  • 16 dużych krewetek

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy grill i podpiekamy pestki dyni na aluminiowej tacce przez 2-3 min. Następnie blendujemy je lub drobno siekamy. Wkładamy do rondelka pozostałe składniki - oprócz pomidorów i krewetek i stawiamy na mocno rozgrzanym ruszcie, gotujemy 5 min. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 2-3 min. Krewetki obieramy z pancerzyków, smarujemy oliwą i pieczemy po 1,5 min z każdej strony, aż zróżowieją. Podajemy polane gorącym sosem.

6 z 8
fot:
fot:

Łosoś w algach pil pil

czas przygotowania: 20 min
czas grillowania: 15 min

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml soku z cytryny
  • 40 g suszonych alg morskich
  • 150 ml oliwy
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 120 g morskich krewetek
  • 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos
  • 40 ml bulionu z locos lub rybnego
  • posiekany szczypiorek i pietruszka
  • 150 g rukwi wodnej
  • 20 g otartej skórki z cytryny
  • 50 g pokrojonego w słupki selera

Sposób przygotowania

Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obkładamy algami, układamy na tacce i pieczemy po 3-4 min z każdej strony.
Robimy pil pil. Na grillu stwiamy rondelek, podgrzewamy oliwę z papryczką i czosnkiem. Wkładamy krewetki i małże. Smażymy 3 min i dodajemy bulion, szczypiorek i pietruszkę, a po kolejnych 3 min - rukiew, skórkę z cytryny i selera. Gotujemy 5 min. Podajemy z łososiem.

7 z 8
fot:
fot:

Żeberka wieprzowe po chillijsku

Składniki

MARYNATA

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nimi żeberka. Układamy mięso na tackach do grillowania i stawiamy w niezbyt gorącym obszarze grilla, tak by mogły powoli i spokojnie się piec przez 2 godz.
Dodatki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i układamy na tacce do grillowania. Smarujemy je marynatą i stawiamy na grillu 20 min przed końcem pieczenia żeberek. Mięso i warzywa podajemy razem.

8 z 8
Fot:
Fot:

Polędwiczki z perłową cebulką

czas marynowania: 12 godz. 
czas grillowania: 12 min

Składniki

MARYNATA

DODATKI

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy na noc.
Mięso kroimy na 4 porcje i pieczemy na grillu przez 10-12 min, obracając.
Cebulkę i pomidorki wraz z czosnkiem układamy na tacce do grillowania, pieczemy przez 10 min. Warzywa podajemy z mięsem.

Więcej na ten temat: grill, jagnięcina, krewetki, szaszłyki