Lekkie, wiosenne dania z Qchni Artystycznej

Marta Gessler
Słońce coraz wyżej, dzień coraz dłuższy, w głowie coraz bardziej niepoważnie i zielono. Wiosnę witamy w Qchni Artystycznej Marty Gessler
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Szparagi z sosem holenderskim

dla 4 osób

 

Sos holenderski:

  • 125 g masła, pokrojonego w kostkę
  • żółtka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka i łyżkę zimnej wody. Podgrzewamy, mieszając (ważne!). Gdy sos będzie kremowy, zdejmujemy garnek z ognia i - mieszając - dolewamy sok z cytryny. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Szparagi czyścimy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg, dokładnie myjemy. Wkładamy je do wrzącej wody (lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny), gotujemy 3 minuty. Odsączamy, przekładamy na talerze i podajemy z sosem.

Zdjęcie GEFU 17060 Wieszak na akcesoria kuchenne Zdjęcie Gefu CARA Pojemnik na kuchenne akcesoria 35130 Zdjęcie Robert Welch SIGNATURE Stojak na Akcesoria Kuchenne - Biały
GEFU 17060 Wieszak na akces... Gefu CARA Pojemnik na kuche... Robert Welch SIGNATURE Stoj...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dorsz na purée z sosem beurre blanc

dla 4 osób

Sos beurre blanc:

 

Purée:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa

 

Ryba:

  • 4 filety z dorsza (po 200 g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: do rondelka wlewamy wino i ocet. Dodajemy szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Wtedy dodajemy masło, śmietankę i bulion. Podgrzewamy, aż sos odparuje, zgęstnieje i zrobi się esencjonalny. Przelewamy przez sitko, doprawiamy.

Robimy purée: ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko i masło, mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Przyrządzamy dorsza: filety myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy masło i delikatnie mieszamy, skrapiając rybę powstałym sosem.

Rybę podajemy z puré i sosem. Dobrym dodatkiem jest lekko obgotowany kalafior romanesco; można też podać ją z pokrojonymi w plasterki "białymi" rzodkiewkami

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Białe rzodkiewki

dla 1-2 osób

 

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek z listkami
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • gruba sól morska do posypania

 

Sposób przygotowania

Rzodkiewki obieramy ze skórki, uważając, aby nie uszkodzić listków. Masło topimy na patelni, wkładamy rzodkiewki, delikatnie przyprawiamy. Podgrzewamy krótko, starając się, aby listki pozostały zielone. Dodajemy oliwę truflową i delikatnie mieszamy. Podajemy z grubą solą.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krem z selera

dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 duże selery korzeniowe, obrane
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 100 g masła
  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 125 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania

Selery kroimy w plastry. Blaszkę do pieczenia wyściełamy pergaminem, kładziemy plastry selera i delikatnie smarujemy je oliwą. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C - plastry selera powinny delikatnie zbrązowieć na brzegach. W garnku szklimy cebulę na maśle, dodajemy selera i wywar z warzyw, gotujemy 20 minut. Wlewamy śmietankę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Miksujemy.
Można podać z dowolnym serem pleśniowym, kawałkiem podsmażonej gruszki lub (jak na zdjęciu) z cienkim plastrem kopru włoskiego.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Torcik biszkoptowy

na 1 torcik; 5-6 ciastek

 

Składniki

  • jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki (65 g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Łączymy oba rodzaje mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia; delikatnie, porcjami, dodajemy je do masy jajecznej.
Ciasto biszkoptowe przelewamy do okrągłych foremek różnej wielkości. Pieczemy około 20 minut w 160°C.
Jeśli wetknięty w ciasto drewniany patyczek jest suchy po wyjęciu, biszkopty są gotowe.

Biszkoptowe ciastka można jeść same, ale Marta Gessler zrobiła torcik: przełożyła je bitą śmietaną (można musem z białej czekolady), ozdobiła listkami mięty i oprószyła cukrem pudrem.
Można też nasączyć ciastka alkoholem, ale to już będzie wersja dla dorosłych.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pudełeczka z musem z białej czekolady

dla 4 osób

 

Mus:

 

Pudełeczka:

  • 300 g białej czekolady

 

Sposób przygotowania

Robimy mus: czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, zalewamy 100 ml śmietanki.  Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą śmietankę ubijamy, a następnie delikatnie mieszamy z rozpuszczoną czekoladą (nie może być gorąca i trzeba dodawać ją porcjami, bo inaczej mus się zwarzy). Kwadratowe foremki (ringi cukiernicze) napełniamy
musem i wstawiamy do lodówki.

Robimy pudełeczka: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, wylewamy na arkusz papieru do pieczenia, delikatnie rozsmarowujemy. Przenosimy do zamrażalnika. Gdy czekolada się zestali, wyjmujemy, czekamy, aż lekko zmięknie; wycinamy ścianki pudełeczek i wkładamy je do zamrażalnika.
Porcje musu wyjmujemy z foremek (najlepiej okroić je dookoła nożem zanurzonym w gorącej wodzie), układamy na talerzu i obkładamy ściankami z białej czekolady.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, zalewamy rumem. Marynujemy 5 minut, odcedzamy. Owoce układamy na porcjach musu.

6