Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

Mg
Sałatka ziemniaczana jest świetna - prosta, smaczna i sycąca. Świetnie sprawdza się na przyjęciach i piknikach pod chmurką
Fot. M&K Duklas/duklas.pl Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Sałatka z tuńczykiem

(4 porcje)

 

Składniki

  • 400 g młodych lub małych, kleistych ziemniaków
  • sól morska
  • 4 duże jajka
  • 2 czubate łyżki solonych kaparów
  • cytryny
  • 300 g świeżego tuńczyka lub 1 puszka (220 g) dobrego tuńczyka w oleju (osączonego)
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 duża garść porwanych liści różnych gatunków sałaty
  • 1 obrana i pokrojona na cienkie plasterki mała czerwona cebula
  • 4 fileciki anchois

 

Sposób przygotowania

Do świeżego tuńczyka: dobra oliwa, solidna szczypta suszonego oregano, mielony czarny pieprz, 1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli (posiekanej) Oskrobane ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody, solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem i na dużym ogniu. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i odkładamy. Opłukane i osączone kapary wrzucamy do miski i polewamy sokiem z 1 cytryny, żeby usunąć nadmiar soli. Świeżego tuńczyka obsmażamy na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, z dodatkiem oregano, soli, pieprzu oraz posiekanej papryczki chilli. Myjemy liście rukoli i sałaty, osuszamy je w wirówce do sałaty. Ugotowane ziemniaki szybko osączamy na durszlaku, kroimy na połówki lub grubo siekamy, wrzucamy do miski i, póki są gorące, doprawiamy: dodajemy kapary wraz sokiem z 2 cytryn, 5 łyżek oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz plasterki cebuli. Starannie mieszamy. Kiedy ziemniaki ostygną do temperatury pokojowej, dodajemy kawałki tuńczyka smażonego lub z puszki, a następnie sałatę oraz jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki. Skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy, nakładamy na talerze i przybieramy anchois.

 

Zdjęcie Pasabahce Salaterka TOSCANA 22cm Zdjęcie Salaterka AUTHENTIC White4282 Zdjęcie Salaterka zakręcona glasmark OPT424
Pasabahce Salaterka TOSCANA... Salaterka AUTHENTIC White4282 Salaterka zakręcona glasmar...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1

Sałatka ziemniaczana

Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy

 

Składniki

  • 6 łyżek białego octu winnego
  • gruba sól
  • 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię ogórki wężowe
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku
  • 10 nieobranych ziemniaków
  • 2-3 pokrojone w cienkie piórka cebule
  • 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3/4 szklanki majonezu
  • małe rzodkiewki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z młodych ziemniaków

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 750 g młodych ziemniaków
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 120 ml oliwy extra virgin
  • sól
  • 8 młodych cebulek drobno posiekanych
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Sposób przygotowania

Wyszorowane ziemniaki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą, a następnie osączamy. Gdy nieco przeschną, kroimy je w grube plastry. Skórkę z cytryny mieszamy z sokiem oraz z musztardą, rozcierając je na gładko. Do powstałej masy dodajemy oliwę po kilka kropel, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Ziemniaczki mieszamy z sosem, solimy do smaku, a następnie dodajemy posiekaną cebulkę i pieprz.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Ardeńska ciepła sałatka z mniszka

La salade au lard

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3-4 solidne garście listków mniszka
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g chudego wędzonego boczku
  • 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
  • ocet z czerwonego wina
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Listki mniszka starannie myjemy, drobno kroimy, wrzucamy do rondla z roztopionym smalcem, przykrywamy i dusimy 5 minut, aż zrobią się ciemnozielone. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek oraz pokrojony w grube paski boczek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Dodajemy pokrojone w grube plastry ziemniaki i podgrzewamy 5-10 minut. Doprawiamy octem winnym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy na ciepło.

5
Fot. M&K Duklas/duklas.pl Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Zielona sałatka

(4-6 porcji)

 

Składniki

 

Sycylijski sos:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki octu z białego wina lub octu ziołowego dobrego gatunku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • duża szczypta suszonego oregano
  • 2 łyżki kaparów
  • sól morska
  • czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do miski wkładamy umyte liście sałaty, miętę i pokrojony koper włoski. W słoiku lub miseczce mieszamy sok z pomarańczy i ocet, dodajemy dwa razy tyle oliwy i ponownie mieszamy. Wsypujemy oregano, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy. Dressing powinien mieć bardzo intensywny smak, który złagodnieje po wymieszaniu ze składnikami sałatki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je na durszlaku i pozostawiamy na 5 minut do odparowania. Jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki i mieszamy, potrząsając miską. Polewamy sosem. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryby z rusztu, a także jako samodzielne danie.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Łatwa sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
  • 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
  • po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
  • ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania

Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

7
Więcej na ten temat: sałatka ziemniaczana, wiosenne przepisy