Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

Mg
Jest lekka, zwykle tania i sycąca. Jeśli masz dość ciężkich, zimowych dań, chcesz się odchudzić albo poczuć się lekko - wybierz zupę. To najlepsze danie na wiosnę!
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)) Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

Rosół z szynką i miętą

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ciasto makaronowe rozwałkowujemy, oprószamy mąką, zwijamy ciasno w rulon, kroimy w plastry o grubości 3 mm. Odkładamy do obeschnięcia. W garnku na oliwie podsmażamy przez 8 minut drobno posiekaną szynkę i czosnek. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Rozlewamy zupę do talerzy, posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną miętą.

Ciasto makaronowe I

Ciasto makaronowe II

Zdjęcie Blender TEFAL HB866 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender TEFAL HB866 Blender Bosch MSM 6150 Blender SENCOR SHB 4360
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. BBS Fot. BBS

Pomidorowa z fasolą

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem zupy (min. 6 godz.). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory, suszoną bazylię, wsypujemy sól, wlewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy, wkładamy do garnka, całość zalewamy wodą (ok.1,5 l). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz., aż fasola będzie miękka. Doprawiamy solą oraz posiekaną świeżą bazylią.

Zdjęcie Duo Hemingway Waza Ah035 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208
Duo Hemingway Waza Ah035 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
2
Fot. BBS Fot. BBS

Minestrone z ciecierzycą

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.


Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.


Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Silesia Komplet Garnków Emaliowanych Szara Róża 10 El. 205002678 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Flowers Białe 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... Silesia Komplet Garnków Ema... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Tom yam z krewetkami

Sonchai Jitpleecheep

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.

Zdjęcie Broil King Wok żeliwny Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Broil King Wok żeliwny Silit Wok Selara 0081413401 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Składniki

  • 50 dag ogórków kiszonych
  • włoszczyzna (4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por)
  • kilka ziemniaków
  • 2 l bulionu z kostki
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
  • masło lub olej do smażenia
  • koperek lub natka

 

Sposób przygotowania

Gotujemy bulion, wrzucając do wrzątku pokrojony w cienkie plasterki por oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodajemy listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Potem wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę masła lub oleju. Wrzucamy grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmażamy je, stale mieszając. Bulion przyprawiamy do smaku, dodajemy ogórki, a gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (dodatek mąki nie jest konieczny). Mieszaj, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną zieleniną.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie THK serwis obiadowy Loreno 054603
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Karolina Serwis Obiadowy dl... THK serwis obiadowy Loreno ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Zupa z orzechów włoskich

(dla 4 osób)
1 porcja - 238 kcal

 

Składniki

  • 1 duża bulwa pokrojona na ćwiartki fenkułu (kopru włoskiego)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera stilton lub roquefort
  • drobno posiekana skórka cytrynowa
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia polewamy fenkuł 1 łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200°C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy por i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafior oraz rosół i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Amefa Prospero Sztućce 60/12 Połysk + Walizka 38491 Zdjęcie Gerlach Virga Zestaw sztućców 68 el. połysk/walizka NK 41 Zdjęcie Sztućce GERLACH 04A CELESTIA - 68 szt., wysoki połysk
Amefa Prospero Sztućce 60/1... Gerlach Virga Zestaw sztućc... Sztućce GERLACH 04A CELESTI...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa z kaczki

Składniki

  • kacze piersi
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 litr bulionu
  • 1 pęczek dymki makaron chiński

 

Sposób przygotowania

Skórę na kaczce nacinamy, piersi zalewamy sosem sojowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru, mieszamy i marynujemy 24 godziny. Piersi obsmażamy na gorącym tłuszczu - najpierw skórą do dołu (około 5 minut), a potem odwracamy smażymy jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło, a potem kroimy je w plastry. Przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mięso kaczki i posypujemy dymką.

Zdjęcie Fissler Signum 8-częściowy komplet noży w bloku 8006608001 Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Fissler Signum 8-częściowy ... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
7
Fot. BBS Fot. BBS

Zielona zupa z groszku i pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Monika Zdjęcie BoLove Obrus 5166 Zdjęcie Darymex Obrus plamoodporny Henna 5907761019065
Andropol Bawełniany obrus M... BoLove Obrus 5166 Darymex Obrus plamoodporny ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

Zdjęcie 58Products Miseczka Całująca Buźka Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie MISECZKA La Rochere - Satori MAŁA
58Products Miseczka Całując... Leonardo Miseczka Optic 049441 MISECZKA La Rochere - Sator...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
9