9 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

Mg
Jogurt jest łatwiej przyswajalny od mleka, ma też więcej wapnia i witaminy B. Jest dużo mniej kaloryczny od majonezu - 100 g jogurtu naturalnego to 60 kcal. Śmiało, jedz jogurt codziennie!
Natalia Nowak Bratek Natalia Nowak Bratek

9 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

Jogurt jest łatwiej przyswajalny od mleka, ma więcej od niego wapnia i witaminy B. Jest też dużo mniej kaloryczny od majonezu - 100 g jogurtu naturalnego to 60 kcal. Śmiało, jedz jogurt codziennie!

Kulki warzywne z sosem pomidorowym

(dla 6 osób)

Sos:

Kulki:

  • 300 g ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 150 g warzyw (kukurydza z puszki lub ugotowana, gotowana marchewka, rozmrożony i obgotowany zielony groszek)
  • 1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • po 1 łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
  • 60 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce) lub migdałów - może być mieszanka, łyżka posiekanych rodzynek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Robimy kulki. Rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je, pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynek. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu - aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.

 

Zdjęcie Le Creuset Patelnia Żeliwna Głęboka Marseille 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Świat Agd Patelnia Głęboka Exclusive 22359 28cm
Le Creuset Patelnia Żeliwna... Pentolpress Patelnia Głębok... Świat Agd Patelnia Głęboka ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

 

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bajgle z makrelą

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Fenkuł, cebulę, chilli oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Ścieramy skórkę z cytryny, z połowy wyciskamy też sok, mieszamy z jogurtem i łączymy z makrelą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecięte bajgle podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej, skrapiamy oliwą, na dolnych połówkach kładziemy obfite porcje pasty i przykrywamy górnymi. Lekko dociskamy i podajemy.

Zdjęcie Bosch MUM58720 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie MPM MRK05
Bosch MUM58720 Clatronic KM 3632 MPM MRK05
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marta Majewska Fot. Marta Majewska

Bardzo zdrowe muffinki

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Dip:

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę,  mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do miseczki, podajemy do klopsików.

Zdjęcie Silit Forma do muffinek 750323 Zdjęcie Clatronic MM 3496 Zdjęcie TRISTAR SA1123
Silit Forma do muffinek 750323 Clatronic MM 3496 TRISTAR SA1123
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kofta Ekmek z karakoy

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Wołowinę mieszamy z posiekaną miętą i kuminem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, wąskie kotleciki i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków, mocno dociskając, aby mięso się dobrze przylepiło. Smażymy na oliwie, po 3 minuty z każdej strony. Na patelni grillowej podpiekamy połówki bułek. Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry, bułki skrapiamy oliwą. Na górnych połówkach bułek kładziemy po dwa szaszłyki, a na nie porcję jogurtu oprószonego chilli lub słodką papryką. Na dolnych połówkach kładziemy plastry cebuli, pomidora, ogórka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zamykamy kanapki, ściskamy i wyciągamy patyczki z mięsa.

Zdjęcie ESPERANZA EKN012E Zdjęcie TecTake Ręczna do mięsa ciasta rozmiar 10 400955 Zdjęcie Tefal NE610138
ESPERANZA EKN012E TecTake Ręczna do mięsa cia... Tefal NE610138
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Sałatka z kolorowych liści z sosem jogurtowo-makowym

(dla 4 osób)
1 porcja - 55 kcal

Składniki

Sos:

  • 1/2 szklanki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki maku
  • 1/2 łyżeczki octu z cydru (jabłecznika)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Robimy sos. W małej miseczce ubijamy jogurt z sokiem pomarańczowym, makiem, octem i pieprzem. Do salaterki wkładamy umyte i porwane na duże kawałki liście sałaty, rukiew wodną lub rukolę i pomidorki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

Zdjęcie Affek Design Komplet 2 talerzy płytkich MADELINE Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716 Zdjęcie Florina Komplet 6 talerzy deserowych MARBELLA 33149
Affek Design Komplet 2 tale... Chodzież Komplet talerzy Ak... Florina Komplet 6 talerzy d...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wege klopsiki z pikantnym dipem

(na 12 sztuk)

Suche składniki:

Mokre składniki:

  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 50 ml mleka 3,2%
  • jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Oraz:

Sposób przygotowania

Mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej. Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na grubej tarce. Śliwki kroimy w cząstki. Gruszki dodajemy do suchych składników, mieszamy. Powoli wlewamy zawartość miski z mokrymi składnikami, mieszając widelcem - tylko tak długo, aż wszystko się połączy, ale niezbyt dokładnie, bo chodzi o to, aby ciasto wyszło wilgotne i grudkowate. Dołki formy na muffinki (takiej z 12 wgłębieniami) smarujemy olejem. Napełniamy ciastem, wciskamy po kilka cząstek śliwek w każdą muffinkę, pieczemy 20 minut w 200°C, a potem jeszcze 10 minut w 180°C. Muffinki można podać, gdy tylko lekko przestygną.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Claudia Zdjęcie Elvang Obrus Moon Stalowy Zdjęcie Inspire Obrus 45067736
Andropol Bawełniany obrus C... Elvang Obrus Moon Stalowy Inspire Obrus 45067736
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Tureckie klopsiki z jogurtem miętowym

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 posiekana mała cebula lub duża szalotka
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej pokruszonej mięty (można użyć ekspresowej herbaty miętowej)
  • miętowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • 50 dag zmielonego mięsa jagnięcego
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 lekko ubite jajko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
  • 1/4 szklanki ziaren czarnego sezamu
  • 1/4 szklanki lekko uprażonych ziaren białego sezamu

Sos jogurtowy:

  • 2 szklanki dobrego, gęstego naturalnego jogurtu
  • mała garść posiekanych listków świeżej mięty
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Robimy klopsiki: cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Przekładamy do miski, mieszamy z suszoną miętą, solą, zielem angielskim i cynamonem. Dodajemy mięso, tartą bułkę, jajko i żurawinę, zagniatamy. Z masy lepimy nieduże kuleczki (po łyżce masy na kulkę), połowę klopsików obtaczamy w czarnym, resztę w białym sezamie. Układamy w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Wstawiamy formę na ruszt wsunięty w górną szynę piekarnika, pieczemy 8-10 minut, aż klopsiki przestaną być różowe w środku. W tym czasie robimy dip, mieszając jogurt z miętą i szczyptą soli. Podajemy do klopsików.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Silesia Komplet Garnków Emaliowanych Szara Róża 10 El. 205002678
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet Garnków La... Silesia Komplet Garnków Ema...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
7
Fot. Baziółka Fot. Baziółka

Kanapka z krewetkami, mango i dressingiem z tajskiej bazyli

Składniki

Dressing:

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na dressing zmiksować.

Chilli z czosnkiem podsmażyć, dodać krewetki i smażyć około 3 minut. Odłożyć krewetki na bok i na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu, aż się zezłoci. Ułożyć wszystkie składniki w bagietce i polać dressingiem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866 Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
8
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sola pieczona z zielonym i czerwonym pieprzem

(Dla 2 osób)

Składniki

  • 1 duża, świeża sola
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża, biała cebula
  • po 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • natki pietruszki
  • rozmarynu
  • 1 mały słoiczek zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 średnia cukinia
  • 1 op. gęstego jogurtu
  • 1 op. 18% śmietany
  • 1 łyżka suchego czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania

Oczyszczoną rybę wkładamy do ładnego żaroodpornego naczynia (będzie w nim podana na stół), cienko posmarowanego masłem. Do wnętrza ryby wkładamy plasterki cebuli i posiekane zioła zmieszane ze sporą ilością zielonego pieprzu. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewamy jogurtem zmieszanym ze śmietaną, posypujemy rozgniecionym czerwonym pieprzem. Zapiekamy 30-40 minut w 160-180°C. Podajemy solę z ryżem na sypko.

Zdjęcie Five Senses Naczynie 397782A90039C Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905
Five Senses Naczynie 397782... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
9