Babka, mazurek, żurek - Wielkanoc na Mazurach

Przepisy: Danuta i Krzysztof Worobicowie
07.03.2016 10:12
A A A
Kadzidłowo, Mazury, między Rucianem-Nidą i Mikołajkami. Na drzwiach Oberży pod Psem napis: "Nie mamy czasu dla ludzi, którzy nie mają czasu". Śniadanie wielkanocne zjadamy niespiesznie z Danutą i Krzysztofem Worobcami.

Fot. Jacek Marczewski

Kajmak:

  • 1 l dobrego tłustego wiejskiego mleka (lub mleko "sklepowe" 3,2% pół na pół ze śmietanką kremówką)
  • 1 szklanka cukru

 

Kruche ciasto:

 

Oraz:

  • domowe powidła albo bardzo gęsty dżem - tu mirabelka i malina bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

Najpierw robimy kajmak: łączymy mleko z cukrem i gotujemy, często mieszając, aż masa nabierze złotego koloru i zgęstnieje.
Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników. Schładzamy, wałkujemy, nadając mu dowolny kształt: koła, prostokąta, kwadratu. Pieczemy 15 minut w 180°C.
Smarujemy podpieczony kruchy spód kajmakiem i od razu dekorujemy bakaliami.

 

Na koniec smarujemy ciasto powidłami lub dżemem i ponownie wsuwamy do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX