Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

mjk
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane (Agata Aniol)

Jak pięknie i smacznie przyrządzić jajka na śniadanie wielkanocne? Oto 11 niebanalnych propozycji, którymi zadziwisz rodzinę.
1 z 11
Fot. Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Fot. Łukasz Kozyra

Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Jak pięknie i smacznie przyrządzić jajka na śniadanie wielkanocne? Oto 11 niebanalnych propozycji, którymi zadziwisz rodzinę.

Jajka faszerowane szczawiem

Składniki

  • 6 ugotowanych na twardo, obranych jajek
  • 150 g szczawiu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Szczaw drobno siekamy. Lekko posmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy 1/3 szczawiu, lekko solimy. Z przepołowionych jajek wyjmujemy żółtka i zagniatamy z resztą szczawiu, 3/4 parmezanu, solą i pieprzem, dodając tyle oliwy, żeby farsz związać. Nadziewamy nim białka, układamy na szczawiu w naczyniu do zapiekania, posypujemy resztą parmezanu i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut.


Do potrawy wino dobiera Marek Bieńczyk
Jest jakieś minimum przyzwoitości, Tadziu! Takich rzeczy przyjaciołom się nie robi. Nie podam do jajka ze szczawiem żadnego wina: jajko jest trudne, szczaw jest trudny, dla sommeliera to chodząca para nieszczęść. Ale podam dobry armaniak. To nie jest całkiem mój pomysł. Kiedyś w Gaskonii zaserwowano mi do jajecznicy ten właśnie trunek. Co prawda z 1936 roku, ale po wojnie też robią dobre. Nada się choćby młody, żywy i zadziorny Darroze 8 ans d'âge (Mielżyński All Around Wine, 157 zł)

Autor: Tadeusz Pióro

2 z 11
Natalia Nowak Bratek
Natalia Nowak Bratek

Szkockie jajka

Składniki:

  • 10 jajek
  • 800 g surowej białej kiełbasy
  • po 1 posiekanym pęczku szczypiorku i natki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 125 g mąki
  • 150 g tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Rozgrzewamy olej do 150°C. Jeśli nie mamy ani frytownicy ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną - świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.

Autor: Magazyn Kuchnia

3 z 11
Agata Aniol
Agata Aniol

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja dania na wielkanocny stół. Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż czosnek pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu. Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak zupełnie inny niż znany nam do tej pory.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka majonezu
  • sól

Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo i studzimy je. Obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka i miksujemy je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Wypełniamy połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim można ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.

Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie http://www.kuchniawformie.pl/.

4 z 11
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Jajka herbaciane

Dla 6 osób

Składniki

  • 12 jajek
  • 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.

Autor: Przemysław Muszyński

5 z 11
Fot. Giedré Barauskiené
Fot. Giedré Barauskiené

Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kawałek masła
  • 12 plastrów prosciutto lub szynki serrano
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 120 g startego cheddara
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • 1-2 suszone czerwone papryczki chilli (oczyszczone z pestek)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy w cząstki. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami. Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

Autor: Giedré Barauskiené

6 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

Składniki:

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • Sól
  • Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy (jeśli lubimy łagodniejsze, można namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), kroimy w dzwonka. Układamy na większym półmisku, polewamy oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posypujemy orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Układamy ćwiartki jajek między śledziami i całość oprószamy pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Można dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.

Autor: Magazyn Kuchnia

7 z 11
Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)
Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)

Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem

dla 6 osób

Składniki

  • 12 jajek przepiórczych
  • 40 g czarnego kawioru
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 mała szalotka
  • 40 g masła
  • kwiat soli morskiej i pieprz do smaku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka pasty z czarnych trufli
  • 24 ptysie upieczone z ciasta parzonego II

Sposób przygotowania

Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki.

Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.

Autor: Olga Badowska
8 z 11
Fot. Artur Tarkowski
Fot. Artur Tarkowski

Jajka faszerowane w skorupce z migdałami

Wg Magdy Gessler

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżka tłustej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 50 g płatków migdałowych
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka całych migdałów (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrożnie przekrawamy nożem, tak by nie pokruszyć skorupki. Wyjmujemy zawartość, drobno siekamy z cebulą i kolendrą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni przyrumieniamy płatki migdałowe. Całe migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i także podsmażamy na brązowy kolor; panierujemy w soli. Nakładamy farsz do skorupek, wierzch przykrywamy płatkami migdałowymi i dociskamy. Smażymy połówki jajek na tłuszczu na ciemnozłoty kolor, układając je farszem do dna patelni. Dekorujemy je całymi migdałami w soli.

Autor: Magda Gessler

9 z 11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Jajka przepiórcze z cukinią i krakersami

Składniki

  • 1 cukinia z cienką skórką
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (lub estragon suszony)
  • 200 g serka koziego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 6 solonych krakersów
  • 4 małe korniszony
  • 6-8 jajek przepiórczych

Sposób przygotowania

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i estragon. Ser mieszamy za szczypiorkiem, solą i pieprzem. Układamy na dnie kieliszków. Posypujemy pokruszonymi krakersami i pokrojonymi korniszonami. Układamy cukinię i połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Młodą cukinię można zastąpić zielonym ogórkiem lub surówką z marchewki, selera oraz majonezu lub chrzanu.

Autor: Magazyn Kuchnia

10 z 11
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Jajka przepiórcze w buraczkach

Dla 6 osób

Składniki

  • 1,5 kg niedużych buraków
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 małe listki laurowe
  • 5 goździków
  • 24 jajeczka przepiórcze

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach - jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.

Autor: Przemysław Muszyński

11 z 11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem

dla 4 osób

Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa 'croquer', oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji 'madame' po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
  • 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

Autor: Magazyn Kuchnia

Więcej na ten temat: jajka, przepisy kulinarne, wielkanoc