Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

mjk
Jak pięknie i smacznie przyrządzić jajka na śniadanie wielkanocne? Oto 11 niebanalnych propozycji, którymi zadziwisz rodzinę.
Fot. Fot. Łukasz Kozyra Fot. Fot. Łukasz Kozyra

Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Jak pięknie i smacznie przyrządzić jajka na śniadanie wielkanocne? Oto 11 niebanalnych propozycji, którymi zadziwisz rodzinę.

Jajka faszerowane szczawiem

Składniki

Sposób przygotowania

Szczaw drobno siekamy. Lekko posmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy 1/3 szczawiu, lekko solimy. Z przepołowionych jajek wyjmujemy żółtka i zagniatamy z resztą szczawiu, 3/4 parmezanu, solą i pieprzem, dodając tyle oliwy, żeby farsz związać. Nadziewamy nim białka, układamy na szczawiu w naczyniu do zapiekania, posypujemy resztą parmezanu i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut.


Do potrawy wino dobiera Marek Bieńczyk
Jest jakieś minimum przyzwoitości, Tadziu! Takich rzeczy przyjaciołom się nie robi. Nie podam do jajka ze szczawiem żadnego wina: jajko jest trudne, szczaw jest trudny, dla sommeliera to chodząca para nieszczęść. Ale podam dobry armaniak. To nie jest całkiem mój pomysł. Kiedyś w Gaskonii zaserwowano mi do jajecznicy ten właśnie trunek. Co prawda z 1936 roku, ale po wojnie też robią dobre. Nada się choćby młody, żywy i zadziorny Darroze 8 ans d'âge (Mielżyński All Around Wine, 157 zł)

Autor: Tadeusz Pióro

Luminarc SIROCCO Serwis Obiadowy 19el
    w okazje.info
    1
    Natalia Nowak Bratek Natalia Nowak Bratek

    Szkockie jajka

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Rozgrzewamy olej do 150°C. Jeśli nie mamy ani frytownicy ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną - świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.

    Autor: Magazyn Kuchnia

    2
    Agata Aniol Agata Aniol

    Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

    Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja dania na wielkanocny stół. Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż czosnek pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu. Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak zupełnie inny niż znany nam do tej pory.

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Gotujemy jajka na twardo i studzimy je. Obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka i miksujemy je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Wypełniamy połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim można ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.

    Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie http://www.kuchniawformie.pl/.

    3
    Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

    Jajka herbaciane

    Dla 6 osób

    Składniki

    • 12 jajek
    • 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

    Sposób przygotowania

    Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.

    Autor: Przemysław Muszyński

    4
    Fot. Giedré Barauskiené Fot. Giedré Barauskiené

    Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli

    Składniki:

    • 6 ziemniaków
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka oliwy
    • kawałek masła
    • 12 plastrów prosciutto lub szynki serrano
    • 500 ml śmietanki 18%
    • 120 g startego cheddara
    • sól morska i pieprz do smaku
    • 4 jajka
    • 1-2 suszone czerwone papryczki chilli (oczyszczone z pestek)
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania:

    Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy w cząstki. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami. Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

    Autor: Giedré Barauskiené

    5
    Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

    Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Śledzie płuczemy (jeśli lubimy łagodniejsze, można namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), kroimy w dzwonka. Układamy na większym półmisku, polewamy oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posypujemy orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Układamy ćwiartki jajek między śledziami i całość oprószamy pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Można dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.

    Autor: Magazyn Kuchnia

    6
    Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com) Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)

    Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem

    dla 6 osób

    Składniki

    • 12 jajek przepiórczych
    • 40 g czarnego kawioru
    • 300 g brązowych pieczarek
    • 1 mała szalotka
    • 40 g masła
    • kwiat soli morskiej i pieprz do smaku
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka pasty z czarnych trufli
    • 24 ptysie upieczone z ciasta parzonego II

    Sposób przygotowania

    Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki.

    Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.

    Autor: Olga Badowska
    7
    Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

    Jajka faszerowane w skorupce z migdałami

    Wg Magdy Gessler

    Składniki

    • jajek
    • 1 mała cebula
    • 1/2 pęczka świeżej kolendry
    • 1 łyżka tłustej śmietany
    • sól
    • świeżo zmielony pieprz
    • 50 g płatków migdałowych
    • tłuszcz do smażenia
    • kilka całych migdałów (do dekoracji)

    Sposób przygotowania

    Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrożnie przekrawamy nożem, tak by nie pokruszyć skorupki. Wyjmujemy zawartość, drobno siekamy z cebulą i kolendrą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni przyrumieniamy płatki migdałowe. Całe migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i także podsmażamy na brązowy kolor; panierujemy w soli. Nakładamy farsz do skorupek, wierzch przykrywamy płatkami migdałowymi i dociskamy. Smażymy połówki jajek na tłuszczu na ciemnozłoty kolor, układając je farszem do dna patelni. Dekorujemy je całymi migdałami w soli.

    Autor: Magda Gessler

    8
    Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Jajka przepiórcze z cukinią i krakersami

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i estragon. Ser mieszamy za szczypiorkiem, solą i pieprzem. Układamy na dnie kieliszków. Posypujemy pokruszonymi krakersami i pokrojonymi korniszonami. Układamy cukinię i połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Młodą cukinię można zastąpić zielonym ogórkiem lub surówką z marchewki, selera oraz majonezu lub chrzanu.

    Autor: Magazyn Kuchnia

    9
    Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

    Jajka przepiórcze w buraczkach

    Dla 6 osób

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach - jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.

    Autor: Przemysław Muszyński

    10
    Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem

    dla 4 osób

    Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa 'croquer', oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji 'madame' po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.

    Składniki

    • 8 kromek pieczywa tostowego
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
    • 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki oleju
    • jajka
    • 4 łyżki sosu beszamelowego

    Sos beszamelowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 czubata łyżka mąki
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta soli
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania

    Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

    Autor: Magazyn Kuchnia

    11
    Więcej na ten temat: jajka, wielkanoc