Dania z chrzanem na Wielkanoc

Inka Wrońska
Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa (Danuta Napierała/pndfutura.pl )

Przykra prawda: chrzan ze słoika to marna kopia. Najlepszy jest świeży korzeń. Trzemy więc, choć łzy lecą strumieniami. Co robić? Mimo wszystko trzeć! Bo gdy zjecie zupę albo rybę z prawdziwym chrzanem, uśmiech powróci na twarz
1 z 5
Fot. Ledo/Shutterstock.com
Fot. Ledo/Shutterstock.com

Sosy chrzanowe i rady do chrzanu

Chrzanowy z awokado (na zimno; pasuje do wędlin, jajek na twardo, wędzonych ryb).
Rozgniatamy widelcem miąższ jednego awokado, dodajemy łyżeczkę lub dwie soku z cytryny oraz łyżkę świeżo startego chrzanu i po 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%) oraz śmietanki tortowej (36%). Solimy i doprawiamy białym pieprzem.

Chrzanowo-chlebowy (na gorąco; np. do sztukamięsa, ozorów, pulpetów drobiowych).
Szklimy na maśle jedną posiekaną cebulę. Wlewamy 400 ml
gorącego bulionu wołowego, a po 5 minutach gotowania - 200 ml kremówki. Po 3 minutach wrzucamy dwa pokruszone tosty (bez skórki). Gotujemy 3 minuty, dokładamy 2 łyżki świeżo startego chrzanu. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i solimy do smaku.

 

RADY DO CHRZANU?
1. Spróbujcie chrzanowej panna cotty! Zagotujcie 200 ml śmietanki kremówki z 40 g świeżo startego chrzanu, szczyptą soli i pieprzu, połówką obranego i startego jabłka i 50 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 15 minut, potem przetrzyjcie przez sitko, dodajcie 2,5 płatka (lub 2,5 łyżeczki) rozpuszczonej żelatyny, wymieszajcie i znowu przetrzyjcie przez sitko - im drobniejsze, tym lepiej. Przelejcie do pojemniczków i wstawcie na noc do lodówki. To świetny dodatek do tatara rybnego (np. z wędzonego suma).

 

2. Chrzan też się dobrze łączy z parmezanem, np. w takim musie: wymieszajcie 150 g startego parmezanu z 50 g chrzanu i 100 g twarożku. Przyprawcie solą i białym pieprzem. Dalej postępujcie jak w przepisie na mus do carpaccio ze strony 16 (możecie tylko wziąć nieco więcej żelatyny).

Zdjęcie HENDI SOSJERKA 786437 Zdjęcie Karolina Sosjerka 350ml Roma ETC 131251 Zdjęcie LUBIANA Sosjerka 40 Jastra 0112
HENDI SOSJERKA
Karolina Sosjerka 350ml LUBIANA Sosjerka 40
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Danuta Napierała/pndfutura.pl
Danuta Napierała/pndfutura.pl

Zupa chrzanowa

dla 8 osób

Składniki

  • 100 g posiekanej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml wytrawnego wermutu lub białego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 120 g gęstej kwaśnej śmietany

 

Do smaku:

  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki świeżo startego chrzanu

 

Oraz:

  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 8 bardzo cienko ukrojonych kromek czerstwego wiejskiego chleba

 

Sposób przygotowania


Cebulę szklimy na maśle, zalewamy alkoholem i bulionem. Dodajemy ziemniaki i czosnek, gotujemy 20-30 minut. Śmietanę rozprowadzamy odrobiną gorącej zupy, wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy; nie gotujemy. Przyprawiamy do smaku, dodajemy chrzan, miksujemy.


Wędlinę i chleb układamy na blasze i pieczemy w 150°C, aż i jedno, i drugie będzie chrupkie. Do każdej porcji zupy wkładamy grzankę i czips z boczku.

Zdjęcie Blender ELECTROLUX ESTM 6400 Zdjęcie Blender Bosch MSM 7700 Zdjęcie Blender Stalgast WARING 482240
Blender ELECTROLUX ESTM 6400 Blender Bosch MSM 7700 Blender Stalgast WARING 482240
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot: Dagna Napierała /PNDFUTURA.PL
Fot: Dagna Napierała /PNDFUTURA.PL

Rybne carpaccio z musem chrzanowym

dla 4 osób

Ryba:

 

Mus chrzanowy:

 

Oraz:

  • pokrojony w cienkie plasterki ogórek
  • ulubione świeże zioła

 

Sposób przygotowania

Ryby kroimy w jak najcieńsze plastry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy, aby się lekko zamarynowały, a w tym czasie robimy mus: w sokowirówce wyciskamy sok z ogórka - odmierzamy pół szklanki (125 ml), mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem, przyprawiamy do smaku; mieszanina powinna być dość ostra. Łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy, znowu wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, nabieramy ją łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki formujemy quenelles (wrzecionowate kluseczki); trzymamy je 2 godziny w lodówce. Zamarynowane ryby układamy na talerzykach, na wierzchu kładziemy po porcji musu. Dekorujemy plasterkami ogórka oraz ziołami.

Zdjęcie Chroma - Type 301 - nóż do filetowania 215202677 Zdjęcie Nóż do filetowania gm-866418 Zdjęcie Zwilling Nóż do filetowania 18 cm Four Star
Chroma - nóż do filetowania
Nóż do filetowania
Zwilling Nóż do filetowania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL

Łosoś zapiekany z chrzanem

Dla 4-6 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Tosty okrawamy ze skórek i miksujemy w blenderze. Masło ucieramy z chrzanem i sokiem z cytryny, mieszamy ze zmiksowanymi tostami i żółtkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na desce przykrytej kawałkiem folii kuchennej. Przykrywamy drugim arkuszem folii, spłaszczamy (można rozwałkować) do grubości pół centymetra. Przenosimy do lodówki - masło powinno stężeć.
Rybę nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze i przykrywamy zimną masą tostowo-maślaną. Wstawiamy pod rozgrzany grill piekarnika, pieczemy 8-10 minut. Przed podaniem kroimy na porcje.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Zielona Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie do pieczenia
Roemertopf Naczynie do pieczenia Vialli Design Naczynie do zapiekania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot: Dagna Napierała /PNDFUTURA.PL
Fot: Dagna Napierała /PNDFUTURA.PL

Sałatka z soczewicy i cielęcego ozora

Ozór:

 

Soczewica:

 

Sos:

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • garść listków natki, posiekanej

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ozory: myjemy je, zalewamy zimną wodą, solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, kilkakrotnie usuwając szumowiny. Dodajemy obrane i grubo pokrojone warzywa, zieleninę oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - nawet 3 godziny. Wyjmujemy, od razu wkładamy do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórę. Wywar studzimy, dodajemy do niego mięso, przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Gotujemy soczewicę: zalewamy ją bulionem, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 20 minut - do miękkości.

W tym czasie robimy sos: mieszamy ocet z musztardą, solimy i pieprzymy, ucieramy z oliwą. Dodajemy chrzan.

Odcedzamy soczewicę, od razu mieszamy z sosem i natką. Ozory kroimy w poprzek w cienkie plastry, układamy je na sałatce i podajemy.

Zdjęcie Salaterka 96048 Zdjęcie Salaterka AUTHENTIC White4282 Zdjęcie Salaterka ceramiczna Bratki
Salaterka szklana Salaterka AUTHENTIC White4282 Salaterka ceramiczna Bratki
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: chrzan, sos chrzanowy, wielkanoc, zupa chrzanowa