21 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

Mg
Zebraliśmy tutaj wszystko, co w tym sezonie jest najsmaczniejsze. Na rozgrzewkę imbir, lekkie dania z pietruszką i słuszne porcje z mięsem oraz makaronem. Dla osłody kilka propozycji z ananasem. Gotujemy!
Natalia Nowak Bratek Natalia Nowak Bratek

21 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

Zebraliśmy tutaj wszystko, co w tym sezonie jest najsmaczniejsze. Na rozgrzewkę imbir, lekkie dania z pietruszką i słuszne porcje z mięsem oraz makaronem. Dla osłody kilka propozycji z ananasem. Gotujemy!

Kulki warzywne z sosem pomidorowym

(dla 6 osób)

Sos:

Kulki:

  • 300 g ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 150 g warzyw (kukurydza z puszki lub?ugotowana, gotowana marchewka, rozmrożony i obgotowany zielony groszek)
  • 1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • po 1 łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
  • 60 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce) lub migdałów - może być mieszanka, łyżka posiekanych rodzynek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Robimy kulki. Rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je, pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynek. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu - aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.

1
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

2
Fot. Baziółka Fot. Baziółka

Pikantna, smażona wołowina z tajską bazylią, ryżem kokosowym i warzywami

Składniki

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • listki z doniczki bazylii tajskiej
  • 5 cm kłącze startego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego

Sałatka:

  • 8 małych młodych cukinii
  • posiekany ząbek czosnku
  • listki bazylii tajskiej
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g uprażonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w wodzie zmieszanej z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, imbir i chili. Dodajemy wołowinę i smażymy, aż zbrązowieje i będzie "sucha". Dodajemy sosy, cukier, listki bazylii i podsmażamy jeszcze chwilę.

Cukinie kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy posiekany ząbek czosnku z cukrem, oliwą i octem. Polewamy cukinie i dodajemy listki bazylii, posypujemy orzeszkami ziemnymi.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bajgle z pieczoną wieprzowiną

(dla 8 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebule
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • garść natki pietruszki
  • 8 bajgli
  • musztarda
  • 16 korniszonów

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy, wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu kładziemy mięso, zalewamy przecierem i wrzątkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i przykrywamy naczynie. Pieczemy 2 godziny w 180°C. Mięso ma być na tyle miękkie, żeby się dało rozdzielić na strzępki widelcem. Mieszamy porozrywane mięso z sosem z pieczenia i posiekaną natką, odstawiamy na godzinę. Bajgle przekrawamy, podgrzewamy i smarujemy musztardą. Na dolne połówki nakładamy porcje mięsa, posypujemy grubo pokrojonymi korniszonami i przykrywamy górnymi połówkami (możemy też podać wersję "otwartą"). Uwaga: używam słodkiej oraz ostrej musztardy Dijon lub angielskiej. Jedną część bajgla posmarujcie ostrą musztardą, a drugą - łagodną. Resztę pieczonej łopatki podajcie na przykład w formie burrito z guacamole.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Singapurskie klopsiki z makaronem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • 5-6 pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki pasty miso
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Wieprzowina po azjatycku

(dla 4 osób)

Sos:

  • 12 śliwek węgierek (poza sezonem użyj mrożonych)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • ewentualnie 1 łyżeczka soli

Oraz:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
  • 500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.

6
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pasztet

Składniki

  • 700 g z zadniej części cielęciny
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 400 g (np. łopatki) wieprzowiny
  • 2 szalotki
  • jajka
  • 200 ml 30% śmietanki
  • 1 kieliszek koniaku
  • 2 łyżki posiekanych ziół: majeranku, tymianku, natki pietruszki
  • 300 g wędzonej szynki
  • 50 g niesolonych pistacji
  • 300 g słoniny
  • kilka gałązek ziół i czerwony pieprz do dekoracji
  • 400 ml porto
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

Z najładniejszego kawałka cielęciny wykrawamy szerokie paski - łącznie powinny mieć długość formy na pasztet, w której potrawa będzie pieczona. Oprószamy je solą oraz pieprzem i obsmażamy na oliwie.

Pozostałą cielęcinę i wieprzowinę mielemy na drobnym sicie wraz z obraną szalotką. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, śmietankę i koniak, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso dokładnie, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy zioła, szynkę pokrojoną w kostkę oraz obrane całe pistacje i mieszamy. Słoninę kroimy w cienkie plastry - będzie to łatwiejsze, jeśli wcześniej ją schłodzimy lub nawet lekko zamrozimy.

Plastry słoniny układamy w wyłożonej folią do żywności formie na pasztet - powinny wystawać poza formę, tak aby można było nimi później przykryć mięso. Słoninę możemy zastąpić bardzo cienkimi plastrami wędzonego boczku. Do tak przygotowanej formy wkładamy mielone mięso do połowy wysokości. Na nim kładziemy obsmażone paski cielęciny i przykrywamy je resztą farszu. Wszystkie warstwy układamy ściśle, aby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wierzch przykrywamy wystającymi paskami słoniny, które dekoracyjnie obkładamy gałązkami ziół i obsypujemy ziarnkami czerwonego pieprzu. Jeśli zostanie nam trochę mięsa, napełniamy nim małe foremki (żeliwne, z kamionki itp.), uprzednio wykładając je plastrami słoniny.

Pasztet w dużej formie pieczemy przez półtorej godziny w temp. 150°C w kąpieli wodnej (woda powinna stale wrzeć podczas pieczenia). Małe foremki trzymamy w piekarniku mniej więcej przez 30 minut. Robimy galaretkę z porto. Namaczamy żelatynę w 1/4 części zimnego porto. Gdy napęcznieje, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i łączymy z resztą alkoholu. Ostudzony pasztet zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki. Dzięki galaretce pasztet nie będzie wysychał.

7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.

Autor: Tomek Woźniak

8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i kilka minut smażmy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Ogórek ze skórką, chilli, paprykę oraz obrane marchewki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Ananas obieramy (wycinamy i wyrzucamy twardy środek), kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kiełki, sezam, posiekaną kolendrę i starty imbir. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z limonek i olejem. Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy. Oprószamy sezamem. Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.

9
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Ciasteczka kokosowe przekładane kremem mango

Składniki:

    (na 20-25 sztuk)
    Ciasto:
    Krem: Oraz:

    Sposób przygotowania:

    Robimy ciastka: mieszamy mąkę z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż składniki się połączą. Porcjami wsypujemy mieszankę suchych składników, ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodajemy mleko kokosowe oraz mango i ucieramy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstęp, bo ciastka rosną. Pieczemy 10 minut w 180°C (na złoty kolor), studzimy.

    Robimy krem: miksujemy cukier z mango i żółtkami. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez 10 minut, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po kawałku zimne masło, doprawiamy sokiem z limonki. Gdy powstanie jednolity krem, czekamy, aż ostygnie, i wkładamy na pół godziny do lodówki (trzeba go przykryć, bo wchłania zapachy). Łączymy po dwa ciastka, przekładając je kremem. Oprószamy cukrem pudrem.

    Autor: Magazyn Kuchnia

    10
    Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

    Kurczak słodko-kwaśny

    (dla 4-6 osób)

    Składniki

    Sos:

    • 1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)
    • 3 łyżki keczupu
    • 1 łyżka cukru
    • 4 łyżki octu z czerwonego wina
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania

    Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananas. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.

    11
    Fot. M&K Duklas/Duklas.pl Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

    Pietruszkowe chrupki

    Składniki

    • 4 średnie pietruszki
    • olej do głębokiego smażenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku curry

    Sposób przygotowania

    Pietruszki obieramy, płuczemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich jak najdłuższe, cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej do 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, rozgrzewamy olej w rondlu i sprawdzamy temperaturę specjalnym termometrem bądź też wrzucamy na olej kostkę chleba - powinna się przyrumienić w pół minuty). Na gorącym oleju smażymy porcjami plasterki pietruszki na złoty kolor 2-3 minuty. Podczas smażenia przesuwamy plasterki łyżką tak, by rumieniły się równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne!

    12
    Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

    Schab z pietruszką

    Składniki

    • 1 kg schabu
    • sól, świeżo mielony czarny pieprz
    • 100 ml oliwy
    • 5-6 średniej wielkości korzeni pietruszki
    • 1 sparzona cytryna

    Pesto do mięsa:

    • garść liści mięty
    • garść liści rukoli
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki tartej bułki
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • szczypta soli
    • sok z 1/2 cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • ew. trochę oliwy

    Do dekoracji:

    Sposób przygotowania

    Mięso kroimy na kotlety, solimy i pieprzymy, smażymy na połowie oliwy po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy pietruszki, kroimy je wzdłuż na połówki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy połowę pozostałej oliwy, rozgrzewamy, obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić (karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem. Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną przecięcia do góry. Solimy, pieprzymy, skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy 30 minut w 190°C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Robimy pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się nam zbyt sucha, wlewamy trochę oliwy. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, rozsmarowujemy pesto na mięsie. Dekorujemy listkami mięty i rukoli.

    13
    Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

    Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym

    Składniki:

    Sos cytrynowo-imbirowy:
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • starta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny
    • 2 łyżki imbiru startego razem ze skórką
    • 1 czubata łyżka koncentratu bulionowego drobiowego
    • 120 g cukru
    • 40 g masła
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania:

    Udka trybujemy: wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną). Filet z piersi kurczaka kroimy, miksujemy razem ze śmietaną i rozmarynem, żeby powstał mus. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę rozkładamy na mięsie udek. Zwijamy jak najciaśniej, a potem każdą roladkę bardzo mocno owijamy folią spożywczą (możemy użyć wielu warstw folii - ważne, by roladki były zbite). Końce mocno związujemy. W szerokim rondlu gotujemy wodę, wkładamy roladki (powinny być zanurzone w wodzie i dość swobodnie pływać), gotujemy 20 minut. Sprawdzamy, czy nie dotykają dna - inaczej się przypalą. Wyjmujemy, studzimy. Odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na suchej patelni dla smaku i dla koloru. Robimy sos cytrynowo-imbirowy: ząbki czosnku kroimy razem z łupinami, podsmażamy na oleju. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Dokładamy koncentrat bulionowy, wsypujemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Gorący sos przecedzamy przez sito, od razu dodajemy miękkie masło i szybko ubijamy na aksamitny sos. Wsypujemy koperek (dla koloru) i sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej soku z cytryny. Obsmażone roladki kroimy na plastry, polewamy sosem cytrynowo-imbirowym.

    Autor: Honorata Piwowarska

    14
    Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

    Spring Rolls z krewetkami

    Składniki:

    • 200 g makaronu sojowego vermicelli (nitki)
    • 1 ogórek
    • 1 mango
    • garść orzeszków ziemnych
    • 1 pęczek mięty
    • 24 krewetki (ugotowane)
    • 8 arkuszy papieru ryżowego
    • sos słodko-kwaśny

    Sposób przygotowania:

    Makaron sojowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą, aż będzie letni. Dzięki temu się nie sklei. Ogórek i mango kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm, orzeszki i miętę siekamy. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy. Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy porcję makaronu sojowego, po kilka paseczków ogórka i mango, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i mięty. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub bez dodatków.

    Autor: Tomek Woźniak

    15
    Fot. Małgorzata Dacko-Tomańska i Rafał Tomański Fot. Małgorzata Dacko-Tomańska i Rafał Tomański

    Rojak

    Składniki:

    • 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych bez skórki
    • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 1 posiekana papryczka chilli
    • 1/2 łyżeczki soku z limonki
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 obrany zielony ogórek
    • 1 obrane mango
    • 1/3 obranego ananasa
    • 4 podłużne ptysie pokrojone na kawałki

    Sposób przygotowania:

    Orzeszki prażymy na suchej patelni, a później drobno siekamy. Pastę z tamaryndowca przekładamy do miseczki, wlewamy 75 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, chilli, sok z limonki i sos sojowy. Ogórka i owoce kroimy na kawałki, mieszamy w misce razem z ptysiami, polewamy stopniowo sosem i mieszamy delikatnie rękoma. Sos powinien podkreślać smak owoców, nie może go zdominować. Posypujemy orzeszkami. Jemy od razu!

    Autor: Małgorzata Dacko-Tomańska

    16
    Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

    Pietruszka z syropem klonowym i gorczycą

    (Dla 4 osób)

    Składniki

    Sposób przygotowania

    Umytą i obraną pietruszkę gotujemy 15 minut w osolonym wrzątku z grudką masła i ziołami (tymiankiem i liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami). Pietruszka ma być miękka, ale jędrna. Odcedzamy ją, mieszamy z syropem klonowym i łyżką musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy). Wkładamy pietruszkę w sosie musztardowo-klonowym na 10 minut do piekarnika (160°C), by sos się skarmelizował.

    17
    Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

    Pieczona skorzonera ze śliwkami i orzechami

    Składniki

    • 300 g skorzonery
    • 1-2 łyżki oleju
    • 6 suszonych śliwek
    • garść posiekanych, uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
    • orzechów laskowych

    Dressing:

    • 4 łyżki oleju z pestek winogron
    • 2 łyżeczki ciemnej pasty miso
    • 2 łyżeczki syropu klonowego
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • kawałek (1 cm) obranego i posiekanego świeżego korzenia imbiru

    Sposób przygotowania

    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Skorzonery obieramy, kroimy na pół, delikatnie smarujemy olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut. W tym czasie robimy dressing, miksując wszystkie składniki w blenderze. Upieczone warzywa układamy na dużym talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy pokrojonymi śliwkami oraz orzechami.

    18
    Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

    Azjatyckie carpaccio

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Oczyszczoną, osuszoną wołowinę lekko podsmażamy, a potem kroimy w cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i kładziemy na talerzu. Mango kroimy w słupki, a ogórek w podłużne plastry i układamy na polędwicy. Posypujemy sezamem oraz posiekaną miętą i/lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą.

    Autor: Tomek Woźniak

    19

    Czatnej z kumkwatów z miętą

    Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Kumkwaty czyścimy, wkładamy go garnka. Ananas obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka. Jabłka obieramy, wycinamy środki, kroimy na duże kawałki. Dodajemy do owoców wraz z pokrojonymi morelami (wcześniej można je namoczyć np. w soku pomarańczowym). Wlewamy ocet, gotujemy 15 minut. Papryczki chilli wydrążamy, siekamy, dodajemy do owoców. Wsypujemy cukier, gorczycę, sól i ziarenka pieprzu. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, około 50 minut, aż czatnej zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy grubo pokrojone listki mięty, mieszamy. Napełniamy wyparzone słoiki. Czatnej odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce.

    Autor: Honorata Piwowarska

    20
    Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc

    Korzenne ciasto pietruszkowe z bazylią tajską i kremem z mascarpone i z szałwią

    Przepis na foremkę o średnicy ok. 25 cm

    Ciasto:

    Krem:

    • 100 g białej czekolady
    • 150 g masła
    • 750 g mascarpone
    • 250 g serka śmietankowego
    • cukier puder do smaku
    • garść posiekanej szałwii

    Sposób przygotowania

    Jajka miksujemy z cukrem i olejem, aż będą puszyste. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, przyprawami i bazylią. Dobrze mieszamy i na koniec dodajmy startą pietruszkę. Przekładamy do formy i pieczemy około godziny w 180 st. C.

    Białą czekoladę i masło na krem topimy w kąpieli wodnej. Mascarpone mieszamy z serkiem śmietankowym i stopioną czekoladą z masłem. Energicznie mieszamy. Dodajemy cukier puder do smaku według uznania i garść posiekanej szałwii. Ciasto przekrawamy i smarujemy kremem. Dekorujemy listkami szałwii i bazylii.

    21
    Więcej na ten temat: ananas, imbir, pietruszka, w sezonie, wieprzowina