Pączki, faworki, donaty na tłusty czwartek

Mg
Pączki warszawskie

Pączki warszawskie (Fot. Shutterstock.com)

W tłusty czwartek, a także w przypadające pięć dni później ostatki, po prostu trzeba zaszaleć! Niech w kąt idą diety i niskokaloryczne dania - będziemy smażyć przysmaki w tłuszczu. I to w głębokim! Robimy pączki, faworki i donaty.
1 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Pączki warszawskie

Rozczyn:

  • 60-70 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml mleka

Ciasto:

  • 7 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 200 ml śmietany 12%
  • 150 g masła
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 300 ml konfitury z róży
  • 150 g posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

Ucieramy drożdże z cukrem i mąką, mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Robimy ciasto: żółtka ucieramy w miseczce na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, utarte żółtka, spirytus i lekko podgrzaną śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Wlewamy stopione, wystudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Konfiturę mieszamy z migdałami. Z ciasta formujemy niewielkie placki, nadziewamy je konfiturą, formujemy pączki, układamy na posypanej mąką stolnicy. Gdy wyrosną, partiami kładziemy je na rozgrzany smalec. Smażymy około 3 minut, po czym odwracamy, zmniejszamy ogień i smażymy bez przykrycia 4-5 minut. Rumiane osączamy na papierowym ręczniku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

2 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Fritole - pączki weneckie

Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, odsączamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieramy porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

3 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Pączki portugalskie w syropie pomarańczowym

Składniki

  • 150 ml wody
  • 50 g masła
  • 175 g mąki pszennej
  • sok z 3 pomarańczy
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie. Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk. W rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości czereśni, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem polewamy syropem.

4 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Pączki z wiśniami

Składniki

  • 80 g drożdży
  • 375 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 100 g wódki
  • 2 łyżki oleju
  • kilkanaście wiśni z zalewy alkoholowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy masło. Żółtka i jajko ubijamy z resztą cukru. Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże i masę jajeczną. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo letnie masło, skórkę cytrynową i wódkę. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki, wkładając do środka wyjęte z alkoholu wiśnie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy w gorącym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

5 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Pączki z jabłek lub brzoskwiń

Składniki

  • 2 szare renety
  • 200 ml czystej wódki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • cynamon
  • skórka otarta z 1 limonki

Ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej

Oraz:

  • olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda  nasienne. Zalewamy jabłka wódką, sokiem z pomarańczy, dodajemy cukier, szczyptę mielonego cynamonu i skórkę z limonki. Odstawiamy na 4 godziny. Robimy ciasto. Rozcieramy drożdże z cukrem, łączymy z ciepłym mlekiem, jajkami, szczyptą soli i mąką. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka osączamy i obtaczamy w cieście. Smażymy w głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Osuszamy na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą - najlepiej żurawinową.

6 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Pączki wietrzne

Krem:

  • 1 litr mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • skórka obrana z 1 cytryny
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 jajek
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Robimy krem: w rondlu podgrzewamy 600 ml mleka. Do pozostałego mleka dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy oraz esencję waniliową lub cynamon. W misce ucieramy żółtka z cukrem, mąką i mlekiem z przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa bez grudek, dodajemy ją po trochu do ciepłego mleka, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy  do ostygnięcia.

Robimy ciasto: do rondla wlewamy mleko i wodę, dodajemy sól, skórkę z cytryny, masło i cukier. Zagotowujemy, wyciągamy skórkę z cytryny i dodajemy mąkę. Podgrzewamy nadal, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia i kolejno dodajemy jajka. Po dodaniu każdego mieszamy, aby połączyło się z masą. W rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, drugą zsuwamy je do rondla. Pączki będą gotowe, kiedy zaczną się obracać na oleju. Łyżką cedzakową wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe nacinamy z jednej strony i za pomocą szprycy do nadziewania, wypełniamy je zimnym kremem.

7 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Donaty amerykańskie

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 700 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 białko

Do posypania:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Wlewamy do przesianej mąki i odstawiamy na 20 minut. Roztopione masło ucieramy z pozostałym cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki z rozczynem, solimy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut. Gdy wyrośnie, dzielimy na 20 części, z każdej formujemy obwarzanek i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Wystudzone smarujemy lukrem utartym z podanych składników i posypujemy płatkami migdałowymi.

8 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Faworki luksusowe

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do posypania

Sposób przygotowania

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy ciasto tak twarde, jak na pierogi, kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór. Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

9 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Churros tradycyjne

Składniki

  • 250 ml wody
  • 50 g smalcu lub masła
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 roztrzepane jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy poprzedniego dnia. Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Do wrzątku wsypujemy mąkę i sól, zmniejszamy płomień i mocno mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wyrabiamy, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Gdy trochę ostygnie, dodajemy jajka, mieszamy. Następnego dnia rozgrzewamy olej w szerokim garnku. Szprycę do nakładania kremu napełniamy ciastem i wyciskamy do gorącego oleju długie paluchy (ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna). Gorące churros osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem.

Więcej na ten temat: ciasto, faworki, pączki, tłusty czwartek