安i皻a u weganki. Jad這nomia poleca

Marta Dymek
Czy Bo瞠 Narodzenie uda si bez pieczonego schabu i nadziewanej g瘰i? Jasne, 瞠 tak! Przepisy specjalnie dla KUCHNI przygotowa豉 Marta Dymek - autorka bloga Jad這nomia.
Marta Dymek Fot. Zuza Krajewska Marta Dymek Fot. Zuza Krajewska

安i皻a u weganki. Jad這nomia poleca

Czy Bo瞠 Narodzenie uda si bez pieczonego schabu i nadziewanej g瘰i? Jasne, 瞠 tak! Przepisy specjalnie dla KUCHNI przygotowa豉 Marta Dymek - autorka bloga Jad這nomia.

Jab趾a faszerowane soczewic

Sk豉dniki

  • 2li軼ie laurowe
  • 1 kawa貫kcynamonu
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 jagody ja這wca
  • 180 g br您owejsoczewicy
  • 6jab貫k
  • 60 ml soku zcytryny
  • s鏊, czarny pieprz
  • 1/2 造瞠czkimajeranku
  • po 1/4 造瞠czki tymianku i cz帳ru
  • 1/4 造瞠czki mielonej kolendry
  • olej

Spos鏏 przygotowania

Li軼ie laurowe, cynamon, pieprz, ziele angielskie oraz ja這wiec uk豉damy na kawa趾u p堯tna lub gazy, zawi您ujemy sznurkiem u g鏎y, tworz帷 paczuszk, kt鏎 wk豉damy do garnka razem z soczewic. Zalewamy litrem wody i gotujemy na ma造m ogniu pod przykryciem przez 30-45 minut, a soczewica b璠zie mi瘯ka. W tym czasie wydr捫amy jab趾a, usuwaj帷 gniazda nasienne, ale zostawiaj帷 czapeczk z ogonkiem. Ka盥e jab趾o skrapiamy w 鈔odku sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 175蚓. Mi瘯k soczewic odcedzamy, usuwamy paczuszk z przyprawami.

Soczewic doprawiamy do smaku sol, pieprzem i zio豉mi. Mieszamy, faszerujemy wydr捫one jab趾a, ka盥e nakrywamy czapeczk, skrapiamy olejem i k豉dziemy na blasze do pieczenia.

Kiedy wszystkie jab趾a b璠 ju nape軟ione soczewic, wsuwamy je do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, a b璠 bardzo mi瘯kie. Podajemy na przystawk lub jako danie g堯wne z ulubionymi dodatkami.

1
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Piecze orzechowa z suszonymi jab趾ami

Sk豉dniki

  • 340 g bia貫jfasoli, namoczonej przez noc
  • 2cebule
  • 1jab趾o
  • kilka 造瞠k oleju
  • 4li軼ie laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 jagody ja這wca
  • 220 g orzech闚 w這skich, zmielonych w m造nku lub blenderze
  • 110 g p豉tk闚 owsianych, zmielonych w m造nku lub blenderze
  • 200 ml oleju
  • 3-4 造磬i dobrego sosu sojowego
  • 2 造瞠czkitymianku
  • 1 造瞠czka cz帳ru
  • 1/2 造瞠czki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 造瞠czki majeranku
  • 1/2 造瞠czki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 造瞠czki posiekanego lubczyku
  • 2 造瞠czki musztardy
  • s鏊, czarny pieprz

Oraz:

  • olej do przygotowania formy i posmarowaniajab貫k
  • bu趾a tarta lub zmielone p豉tki owsiane
  • kawa趾i suszonych jab貫k do dekoracji

Spos鏏 przygotowania

Namoczon fasol odcedzamy, zalewamy 鈍ie膨 wod i gotujemy (bez soli) do mi瘯ko軼i (30-45 minut). W tym czasie kroimy cebule w pi鏎ka, a jab趾o w kostk. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebul z jab趾ami oraz li軼ie laurowe, ziele angielskie i ja這wiec. Gdy cebula si zeszkli, zdejmujemy z ognia i usuwamy przyprawy.


Piekarnik rozgrzewamy do 175蚓. Ugotowan fasol odcedzamy, wk豉damy do du瞠j miski i miksujemy r璚znym blenderem. Dodajemy podsma穎n cebul z jab趾ami oraz wszystkie pozosta貫 sk豉dniki, miksujemy dalej tak d逝go, a powstanie g瘰ta, g豉dka pasta. Doprawiamy do smaku sol i czarnym pieprzem.


Mas fasolowo-orzechow przek豉damy do du瞠go naczynia posmarowanego olejem i obsypanego bu趾 tart lub zmielonymi p豉tkami owsianymi. Wciskamy w ni kawa趾i suszonych jab貫k, lekko smarujemy je olejem. Wsuwamy naczynie do piekarnika, pieczemy 45-60 minut - je郵i jab趾a si zaczn przypala, przykrywamy piecze kawa趾iem folii aluminiowej. Gor帷 piecze odstawiamy na chwil, aby nieco przestyg豉, a potem kroimy na porcje i podajemy z ulubionym sosem lub 簑rawin. Najlepiej kroi si przygotowana dzie wcze郾iej i odgrzana nazajutrz.

2
fot Marta Dymek fot Marta Dymek

Boczniaki z kiszon kapust i 郵iwkami

Sk豉dniki:

1/2 cebuli
olej
250 g kapusty kiszonej
2 li軼ie laurowe
2 ziarna ja這wca
造瞠czka majeranku
1/2 造瞠czki cz帳ru
1/4 造瞠czki soli
1 i 1/2 造瞠czki koncentratu pomidorowego
4 suszone 郵iwki
250 g boczniak闚
olej

Spos鏏 przygotowania:
Cebul kroimy w kostk. Na dnie du瞠go garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebul i sma篡my 3-4 minuty. W tym czasie siekamy kapust. Do cebuli dodajemy kapust, li軼ie laurowe, ziarna ja這wca, majeranek, cz帳er, 250 ml wody oraz s鏊. Gotujemy na ma造m ogniu pod przykryciem 30-45 minut. 奸iwki siekamy i dodajemy do kapusty wraz z koncentratem oraz 60-125 ml wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 30 minut. Boczniaki kroimy wzd逝 na paski. Na dnie patelni mocno rozgrzewamy sporo oleju. Dodajemy boczniaki i sma篡my, nie mieszaj帷 wcale, tak, aby si zez這ci造 i by造 lekko chrupi帷e. Po dw鏂h minutach sma瞠nia obracamy i obsma瘸my z drugiej strony, a na koniec przenosimy je na papierowy r璚znik. Tak obsma穎ne i ods帷zone z nadmiaru t逝szczu boczniaki dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy wi瘯sz ilo軼i soli. Podajemy z pieczywem.
3
Marta Dymek Marta Dymek

Pieczone pierogi z soczewic i 簑rawin

Sk豉dniki:

Ciasto:
2 i 1/4 szklanki m彗i pszennej
1/2 szklanki oleju ro郵innego
1/3 szklanki gor帷ej wody
10 g suszonych dro盥篡
s鏊

Farsz:
1 du瘸 cebula
olej ro郵inny
1 造瞠czka cukru trzcinowego
s鏊
6 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 li軼ie laurowe
2 ziarna ja這wca
2 go寮ziki
1 szklanka br您owej soczewicy
1 造瞠czka majeranku
1/2 造瞠czki tymianku
1/4 造瞠czki cz帳ru
1/4 szklanki 簑rawiny
czarny pieprz

Oraz:
mleko ro郵inne lub olej ro郵inny do posmarowania
ma造 kwadratowy kawa貫k p堯tna lub gazy
sznurek

Spos鏏 przygotowania:

Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w du瞠j misce i wyrabiamy r璚znie lub hakiem do ciasta dro盥穎wego (mo積a te wyrobi ciasto w maszynie do wypieku chleba). Wyrabiamy ciasto do czasu, a stanie si g豉dkie i nie b璠zie si klei (w razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka 造瞠k gor帷ej wody). Nast瘼nie przykrywamy je 軼iereczk i odstawiamy na godzin, aby odpocz窸o (cho nie wyro郾ie), a my mamy czas na przygotowanie farszu. Cebul kroimy w kostk. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy cebul oraz cukier i podsma瘸my na ma造m ogniu 5-8 minut, a cebula si zez這ci i b璠zie mi瘯ka. W du篡m garnku gotujemy wod z sol. Pieprz, ziele angielskie, li嗆 laurowy, ja這wiec oraz go寮ziki wk豉damy do gazy i zwi您ujemy sznureczkiem w sakiewk. Do garnka z wod dodajemy soczewic, sakiewk z przyprawami oraz suszone zio豉. Gotujemy 20-25 minut, a soczewica b璠zie mi瘯ka, nast瘼nie odcedzamy j, a sakiewk z przyprawami wy豉wiamy. Ugotowan soczewic przesypujemy do du瞠j miski i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy prask do ziemniak闚, tak aby niekt鏎e ziarna pozosta造 w ca這軼i. Dodajemy podsma穎n cebul, 簑rawin i dok豉dnie mieszamy. Doprawiamy sol oraz pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy stanowisko do lepienia pierog闚 oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwa趾owujemy i szklank wycinamy k馧ka. Na ka盥ym uk豉damy 造磬 ostudzonego nadzienia. Czynno嗆 t powtarzamy, a do sko鎍zenia nadzienia. Zlepiamy pierogi i uk豉damy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.Smarujemy je mlekiem i pieczemy 15-18 minut. Podajemy gor帷e na obiad lub zimne jako karnawa這w przek御k na imprez.

4
Mot. Marta Dymek Mot. Marta Dymek

Pory w migda這wym sosie

Sk豉dniki:

2 du瞠 pory - tylko bia豉 cz窷
2 plastry cytryny
s鏊

Sos migda這wy:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 造磬i p豉tk闚 dro盥穎wych
1 造瞠czka listk闚 鈍ie瞠go tymianku
1/2 造瞠czki sk鏎ki otartej z cytryny
1/4 造瞠czki chilli
1/2-2/3 szklanki mleka migda這wego
spora szczypta 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej
po szczypcie soli i pieprzu

Oraz:
kilka ga陰zek 鈍ie瞠go tymianku
oliwa do skropienia
pra穎ne p豉tki migda這we

Spos鏏 przygotowania:

Pory kroimy na r闚ne kawa趾i (mniej wi璚ej 5 cm). Zagotowujemy 1 litr wody z plastrami cytryny, solimy j, wk豉damy pory. Gotujemy 10-12 minut pod przykryciem - a pory b璠 ca趾iem mi瘯kie i wiotkie. W tym czasie robimy sos migda這wy: wszystkie sk豉dniki (opr鏂z mleka i przypraw) miksujemy r璚znym blenderem na g瘰t, grudkowat past. Stopniowo dolewamy mleko, ko鎍zymy miksowanie, gdy sos b璠zie g瘰ty i g豉dki. Doprawiamy do smaku, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Odcedzamy pory. Na dno 瘸roodpornego naczynia wlewamy kilka 造瞠k sosu, k豉dziemy pory, polewamy reszt sosu. Dekorujemy ga陰zkami tymianku, zapiekamy 18-20 minut - na rumiano. Gor帷 zapiekank skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i posypujemy pra穎nymi p豉tkami migda這wymi.

RADY:

* Dobrej jako軼i blender kielichowy jest niezb璠ny, je郵i zamierzasz cz瘰to robi mleko ro郵inne. Przed zakupem sprawd, jak moc ma jego silnik - im wy窺za, tym sprawniej i szybciej zrobisz mleko.

* Je郵i zamierzasz przygotowa mleko do s這dkiej owsianki lub ciasta, mo瞠sz od razu aromatyzowa je ulubionymi przyprawami: wlej np. do kielicha blendera 造瞠czk syropu klonowego, kilka kropli ekstraktu waniliowego albo wsyp szczypt cynamonu. Mleko do wytrawnych potraw mo瞠sz podkr璚i odrobin szafranu lub bia造m pieprzem.

* Nie wyrzucaj pulpy pozosta貫j po zrobieniu mleka - mo瞠sz doda j do wega雟kich pasztet闚 lub burger闚. Podam ci te przepis na szybki ro郵inny twaro瞠k. Do pulpy wlej kilka 造瞠czek gotowego mleka, dodaj kilka kropli soku z cytryny oraz np. syrop z agawy i cynamon lub (to w wersji wytrawnej) posiekan natk pietruszki, s鏊 oraz bia造 pieprz. Z jednej porcji migda堯w otrzymasz wtedy i mleko, i twaro瞠k do kanapek! Pory w migda這wym sosie.

5
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Puree ze skorzoner i olejem lnianym

Sk豉dniki:

200 g skorzonery
300 g ziemniak闚
1 jab趾o (50 g)
1 造瞠czka musztardy
szczypta ga趾i
s鏊
bia造 pieprz
1/4-1/3 szklanki mleka ro郵innego (migda這wego lub ry穎wego)
2 造磬i oleju lnianego
kilka ga陰zek koperku

Spos鏏 przygotowania:

W garnku zagotowujemy osolon wod. Obieramy skorzoner, ziemniaki i jab趾o (sk鏎k jab趾a pozostawiamy), kroimy na mniejsze kawa趾i. Wk豉damy do gotuj帷ej si wody wraz ze sk鏎k jab趾a. Gotujemy do mi瘯ko軼i, czyli oko這 20 minut. Odcedzamy, usuwamy sk鏎k jab趾a. Dodajemy musztard, ga趾, s鏊 oraz pieprz i wszystko przeciskamy przez prask doziemniak闚 lub rozgniatamy t逝czkiem na g豉dkie pur嶪, stopniowo dodaj帷 mleko ro郵inne. Gor帷e pur嶪 przek豉damy na talerze, polewamy olejem lnianym i dekorujemy koperkiem.

6
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Wega雟ki majonez

Sk豉dniki:

125 ml aquafaby (troch mniej ni jest zwykle w jednej puszce ciecierzycy)
造磬a p豉tk闚 dro盥穎wych
2 造瞠czki octu lub soku z cytryny
3/4 造瞠czki musztardy
p馧 造瞠czki soli
1/4 造瞠czki syropu z agawy lub dowolnego innego s這dzika
270-430 ml oleju ro郵innego
dowolne dodatki smakowe: pieczony czosnek; rze簑cha; koperek lub chrzan

Spos鏏 przygotowania:

Wszystkie sk豉dniki opr鏂z oleju umieszczamy w wysokim naczyniu blendera i miksujemy 2-3 minuty na najwy窺zych obrotach, a porz康nie si spieni. Nast瘼nie powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej. Gotowy majonez przek豉damy do s這ika i dodajemy do 鈍i徠ecznych sa豉tek oraz innych potraw. Przechowujemy w lod闚ce do 10 dni.

7
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Pasztet kuminowy z morelami

Sk豉dniki:

1 cebula
kilka 造瞠k oleju do sma瞠nia
2 li軼ie laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 go寮ziki
2 szklanki ugotowanej soczewicy (br您owej lub zielonej)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100 ml oleju ro郵innego
2 造磬i sosu sojowego
1 造瞠czka mielonego kuminu
1/2 造瞠czki majeranku
2 造瞠czki imbiru w proszku
1/4 ga趾i muszkato這wej
s鏊 i czarny pieprz
1/2 szklanki suszonych moreli

Spos鏏 przygotowania:

Cebul kroimy w kostk. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebul razem z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim i go寮zikami. Sma篡my na niedu篡m ogniu do czasu, a cebula si zeszkli. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy je. Cebul dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kasz jaglan, olejem, sosem sojowym, szczypt soli i reszt przypraw. Miksujemy za pomoc r璚znego blendera na g豉dko, doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180蚓. Foremk smarujemy olejem lub wyk豉damy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wciskamy w mas morele, uk豉daj帷 je w poprzek i uwa瘸j帷, 瞠by nie by這 mi璠zy nimi za du篡ch przerw. Wylewamy reszt masy. Pasztet pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez ca陰 noc w foremce. Rano obkrawamy pasztet i wyjmujemy go z formy. Kroimy bardzo ostrym no瞠m - chodzi o to, aby morele zosta造 przeci皻e r闚niutko.

RADY:

1. Bezmi瘰ne pasztety mo積a przygotowa ze wszystkich warzyw str帷zkowych. Groch, soczewica, fasola, a nawet b鏏 鈍ietnie nadaj si do zmielenia na pasztetow mas. Je郵i nie macie pod r瘯 str帷zk闚 wspomnianych w przepisie, mo瞠cie 鄉ia這 podmieni je na te, kt鏎e znajdziecie w kuchennych szafkach.

2. Do jarskich pasztet闚 mo瞠cie doda te r騜ne warzywa, kt鏎e macie w lod闚ce - to tak瞠 dobry spos鏏 na wykorzystanie wygotowanych warzyw z roso逝!

3. Co skleja wega雟ki pasztet? Niezast徙iona jest nasza polska kasza jaglana! ㄠczy pasztet w sp鎩n ca這嗆 oraz dodatkowo dodaje mu niezwyk貫j kremowo軼i i delikatno軼i.

8
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Terrina porowa

Sk豉dniki:

6 cienkich por闚 przyci皻ych do d逝go軼i keks闚ki
2 造磬i oleju do sma瞠nia
1.5 l bulionu warzywnego
5 ga陰zek tymianku
sk鏎ka otarta z 1/2 cytryny
s鏊 i czarny pieprz
szczypta 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej
szczypta chilli
1 造瞠czka agaru

Spos鏏 przygotowania:

Pory dok豉dnie myjemy i osuszamy. Podsma瘸my (w ca這軼i) w du篡m garnku na oleju - oko這 5 minut, ca造 czas odwracaj帷, aby przyrumieni造 si r闚nomiernie. Nast瘼nie wlewamy bulion, dodajemy tymianek i sk鏎k z cytryny, gotujemy 20-30 minut pod przykryciem (do czasu a pory b璠 zupe軟ie mi瘯kie). Pory wyjmujemy, a bulion cedzimy, odmierzamy p馧 litra (reszt mo積a zu篡 na przyk豉d do przygotowania zupy) i doprawiamy do smaku sol, pieprzem, chilli i ga趾. Wlewamy do garnka, mieszamy z agarem i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na dno keks闚ki wylewamy kilka 造瞠k bulionu, uk豉damy jedn warstw por闚 i porz康nie je dociskamy. Polewamy kolejnymi kilkoma 造磬ami bulionu, tak aby pokry pory cienk warstw. Uk豉damy kolejn warstw por闚, porz康nie dociskaj帷, i znowu polewamy bulionem - nie trzeba wcale wykorzysta ca貫go bulionu! Na koniec przykrywamy foli, dociskamy i wstawiamy na noc do lod闚ki. Rano zdejmujemy foli, okrawamy terrin, odwracamy form dnem do g鏎y i wyjmujemy na talerz. Kroimy ostrym no瞠m. Podajemy z chrzanem.

9
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Wegetaria雟kie galarety z groszkiem

Sk豉dniki:

1 por
1 這dyga selera naciowego
1 kalarepa
olej do sma瞠nia
2 li軼ie laurowe
1 ziarno ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
kawa貫k (2 cm) 鈍ie瞠go imbiru
2 szklanki mro穎nego groszku
1 l bulionu warzywnego
2 造磬i sosu sojowego
1 造磬a posiekanego szczypiorku
1 造磬a posiekanej mi皻y
1 造磬a posiekanej natki pietruszki
ga陰zka 鈍ie瞠go lubczyku
s鏊 i czarny pieprz
1/4 造瞠czki agaru

Spos鏏 przygotowania:

Pora kroimy w talarki, selera i kalarep w drobn kostk. Na dnie du瞠go garnka rozgrzewamy kilka 造瞠k oleju, dodajemy pokrojone warzywa razem z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i startym na tarce imbirem. Dusimy na ma造m ogniu przez 10 minut lub do czasu, a por b璠zie mi瘯ki. W tym czasie w ma造m rondelku zagotowujemy osolon wod i wrzucamy do niej mro穎ny groszek. Gotujemy 5 minut do mi瘯ko軼i. Odcedzamy, przelewamy zimn wod i wk豉damy do miski z kostkami lodu: dzi瘯i temu groszek zachowa sw鎩 pi瘯ny, zielony kolor. Do podduszonych warzyw wlewamy bulion wraz z sosem sojowym, dodajemy 鈍ie瞠 zio豉, doprawiamy do smaku sol oraz czarnym pieprzem. Kiedy zacznie wrze, dodajemy groszek, agar i intensywnie mieszamy trzepaczk. Czekamy, a ponownie si zagotuje, i zdejmujemy z ognia. Chwil studzimy i rozlewamy do foremek na galaretki - mo積a u篡 fili瘸nek, szklanek lub plastikowych kubeczk闚. Sch豉dzamy przez ca陰 noc w lod闚ce, podajemy skropione sokiem z cytryny.

10
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Pieczona skorzonera ze 郵iwkami i orzechami

Sk豉dniki:

300 g skorzonery
1-2 造磬i oleju
6 suszonych 郵iwek
gar嗆 posiekanych; upra穎nych na suchej patelni orzech闚 laskowych
Dressing:
4 造磬i oleju z pestek winogron
2 造瞠czki ciemnej pasty miso
2 造瞠czki syropu klonowego
1 造瞠czka octu ry穎wego
kawa貫k (1 cm) obranego i posiekanego 鈍ie瞠go korzenia imbiru

Spos鏏 przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Skorzonery obieramy, kroimy na p馧, delikatnie smarujemy olejem i uk豉damy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut. W tym czasie robimy dressing, miksuj帷 wszystkie sk豉dniki w blenderze. Upieczone warzywa uk豉damy na du篡m talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy pokrojonymi 郵iwkami oraz orzechami.

11
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Migda這wa ricotta z pieczonymi burakami

Sk豉dniki:

120 g p豉tk闚 migda這wych
60 ml soku z cytryny
60 ml mleka ro郵innego
2 造磬i p豉tk闚 dro盥穎wych
s鏊 i czarny pieprz
1 burak 獞ik這wy
1 造磬a oliwy
1 造瞠czka zaataru

Spos鏏 przygotowania:

Migda造 namaczamy przez noc w gor帷ej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem ro郵innym i p豉tkami dro盥穎wymi, a powstanie 'ricotta' - lekko grudkowaty, g瘰ty twaro瞠k. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lod闚ki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w foli aluminiow, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy buraka w grub kostk. 'Ricott' rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawa趾ami buraka i opr鏀zamy sol, skrapiamy oliw i posypujemy zaatarem. Podajemy na przystawk - np. ze 鈍ie篡mi warzywami i dobrym pieczywem.

12
Jad這nomia Jad這nomia

Tofurnik cynamonowo-pomara鎍zowy

Sp鏚:

  • 100 g ciastek bezglutenowych
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego

Masa:

  • 2 kostki tofu (360 g)
  • 125 ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 造磬i pasty tahini
  • 150-170 g cukru pudru, syropu z agawy lub innej substancji s這dz帷ej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 80 ml soku zcytryny
  • 1/2 造瞠czkicynamonu
  • sk鏎ka otarta z 1pomara鎍zy
  • 310 ml mleka ro郵innego

Polewa:

  • 50 g gorzkiejczekolady
  • 2 造磬i cukru pudru, syropu z agawy lub innej substancji s這dz帷ej
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 造瞠czka sk鏎ki pomara鎍zowej

Oraz:

  • gar嗆 sezamu

Spos鏏 przygotowania

Robimy sp鏚: ciastka i mas這 wk豉damy do malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozosta do嗆 grube okruchy.
Tortownic o 鈔ednicy 18-20 cm wyk豉damy papierem do pieczenia, r闚nomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszanin ciastek i mas豉 orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lod闚ki.

Robimy mas: wszystkie jej sk豉dniki (poza mlekiem) miksujemy r璚znym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powoli, ma造mi porcjami, wlewamy do masy mleko, nie przerywaj帷 miksowania. Gotowa masa musi by aksamitna i g豉dka, bez grudek tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180蚓. Mas wylewamy na sch這dzony sp鏚 z ciastek i wyr闚nujemy powierzchni. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Nast瘼nie zmniejszamy temperatur do 120蚓 i pieczemy kolejne 45 minut.
Wy陰czamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w 鈔odku jeszcze na 15 minut.
Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej).

Robimy polew: w niedu篡m rondelku podgrzewamy wszystkie jej sk豉dniki, co jaki czas mieszaj帷 trzepaczk. Kiedy czekolada si roztopi, jeszcze raz bardzo dok豉dnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygni璚ia.
Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzon polew. Posypujemy sezamem i wstawiamy do lod闚ki.

13

Kawowe brownie

Sk豉dniki:

Suche sk豉dniki:
1 szklanka m彗i pszennej
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
1 p豉ska 造瞠czka sody
1/2 造瞠czki soli

Mokre sk豉dniki:
2 造磬i zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki letniej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wrz徠ku
3/4 szklanki mleka ro郵innego
1/4 szklanki oleju
1 造磬a octu jab趾owego

Oraz:
gar嗆 mro穎nych wi郾i
wega雟ki twaro瞠k

Spos鏏 przygotowania:

W du瞠j misce dok豉dnie mieszamy wszystkie suche sk豉dniki. W szklance 陰czymy siemi lniane z letni wod i odstawiamy na bok. W drugiej misce kruszymy czekolad, dodajemy kaw rozpuszczaln i wlewamy wrz徠ek. Szybko mieszamy, a do momentu rozpuszczenia si czekolady. Wtedy dodajemy odstawione na bok siemi lniane, mleko, olej oraz ocet i bardzo dok豉dnie mieszamy. Do suchych sk豉dnik闚 dodajemy mokre i mieszamy na g豉dkie ciasto. Przek豉damy do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, na wierzchu k豉dziemy kilka mro穎nych wi郾i, nast瘼nie nak豉damy kleksy wega雟kiego twaro磬u i za pomoc wyka豉czki rozprowadzamy twaro瞠k po powierzchni ciasta. Wk豉damy blaszk do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut.

14