Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Mg
Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska

Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska (Fot. Łukasz Zandecki)

Wypróbuj nasze lekkie zimowe przekąski. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych.
1 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Wypróbuj nasze lekkie zimowe przekąski. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych.

Pieczona pietruszka

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 5 dag świeżo startego parmezanu
  • 1 kg korzeni pietruszki
  • olej arachidowy
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu. Obieramy pietruszkę, płuczemy, kroimy każdy korzeń wzdłuż i wycinamy zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie kroimy na 5-centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i - póki gorące - wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do sporej żaroodpornej formy wlewamy tyle oleju, by przykrył równomiernie jej dno. Dodajemy kawałek masła i wstawiamy formę do piekarnika na kilka minut. Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjmujemy formę i wkładamy do niej obtoczone kawałki pietruszki. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych przewracamy każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 min. Po tym czasie odlewamy zbędny olej, przewracamy kawałki i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste. Podajemy natychmiast.

2 z 10
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Sałatka ze skorzonery z syropem klonowym

Składniki

  • 1/2 kg skorzonery
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Dressing:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i czarny pieprz

Do posypania:

  • listki z kilku gałązek tymianku

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa obieramy, kroimy w słupki podobnej wielkości, nacieramy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut. Robimy dressing, łącząc wszystkie jego składniki. Upieczone warzywa układamy w misce, polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane listkami tymianku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3 z 10
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Pieczone warzywa z harissą

(dla 5 osób)

Warzywa:

  • 2 małe pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 małe patisony
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru muscovado
  • 2 łyżeczki harissy
  • garść drobnych rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • garść posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g tahiny
  • sok z 2 cytryn
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Rodzynki moczymy w wodzie przez 20 minut. Pietruszki oraz marchewkę obieramy i gotujemy, aż będą półtwarde. Razem z patisonami kroimy je na duże kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing. Ucieramy jogurt z tahiną, mieszamy z sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy upieczone warzywa z dressingiem i (ewentualnie) z kuskusem.

4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Gratin z buraczków z chrzanem

(dla 6 osób)

Przepis: Rafał Borys

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Buraczki gotujemy w łupinach, aż będą al dente. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 30 minut w 160°C. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie - jeżeli tak, odkrywamy je i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy do pieczonej szynki lub dziczyzny.

5 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pietruszkowe chrupki

Składniki

  • 4 średnie pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku curry

Sposób przygotowania

Pietruszki obieramy, płuczemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich jak najdłuższe, cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej do 180°C (jeśli nie mamy frytownicy, rozgrzewamy olej w rondlu i sprawdzamy temperaturę specjalnym termometrem bądź też wrzucamy na olej kostkę chleba - powinna się przyrumienić w pół minuty). Na gorącym oleju smażymy porcjami plasterki pietruszki na złoty kolor 2-3 minuty. Podczas smażenia przesuwamy plasterki łyżką tak, by rumieniły się równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne!

6 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska

Shepherd's pie
(4-6 osób)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżeczka tymianku
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 ml rosołu z kury (może być z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso. Smażymy je tak długo, aż wypuści całą wodę. Wtedy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy rosół z kury i gotujemy na małym ogniu około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso i przykrywamy je ziemniakami. Roztapiamy masło, polewamy nim ziemniaki i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 20 minut.

7 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Pieczone cukinie z parmezanem

Zucchine alla parmigiana

Składniki

  • 4 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • natka pietruszki (drobno posiekana)
  • drobna sól morska
  • 100 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cukinie kroimy w plastry lekko na skos. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, układamy plastry cukinii i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zezłocą. Doprawiamy natką i solą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i przyrumienił.

 

Uwaga: to świetny i prosty sposób na przygotowanie cukinii. U mnie w domu oprócz zielonej pietruszki dodaje się jeszcze posiekaną miętę.

8 z 10
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Pieczone ziemniaki

(dla 6-8 osób)

Składniki

  • 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków
  • pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule
  • porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii
  • 2 łyżki stopionego masła
  • gruba sól morska
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.

9 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 pomidory
  • garść suszonych moreli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

10 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

(dla 3-6 osób)

Składniki

  • po 3 czerwone i żółte papryki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól gruboziarnista
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.