Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

Mg
04.08.2017 09:16
A A A
Ciecierzyca to popularna w kuchni roślina strączkowa. Przygotowuje się z niej m.in. hummus.

Ciecierzyca to popularna w kuchni roślina strączkowa. Przygotowuje się z niej m.in. hummus. (Fot. Marcin Klaban)

Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej
Zobacz zdjęcia (10)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • avatar

    koty_schrodingera

    Oceniono 4 razy 4

    zupa z cieciorki? a może jednak z ciecierzycy?

    Cieciorka pstra (Coronilla varia L.) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae). W Polsce dość pospolity.Ponieważ cieciorka jest rośliną toksyczną, nie wolno się nią leczyć bez wiedzy i zgody lekarza. Zatrucie objawiające się bladością, biegunką i dusznością w skrajnych przypadkach (gdzie przyjmuje się doustnie wyjątkowo dużą dawkę) może kończyć się utratą przytomności, a nawet zgonem.Roślina lecznicza : Dawniej była używana w celach leczniczych, obecnie zaprzestano jej stosowania ze względu na trujące własności.
    Surowiec zielarski : Ziele zawierające glikozyd koronilinę, związki kumarynowe, saponiny, garbniki, gorycze, sole mineralne i witamina C. Z nasion natomiast wyodrębnić można glikozydy - koronilinę i hirkanozyd.
    Działanie : Napar z ziela cieciorki może być stosowany jako lek pomocniczy w kuracji nerwicy serca, bo posiada zarówno działanie uspokajające, jak i regulujące rytm serca. Napar ten działa ponadto łagodnie moczopędnie i przeciwastmatycznie.

  • avatar

    jaceksea

    Oceniono 4 razy 2

    JAK JEŚĆ HUMMUS. Mieszkałem i pracowałem w Libanie przez rok. Pracowałem w Damaszku pół roku. Znam doskonale Dubaj. Mam zięcia Libańczyka. NIGDY W ŻYCIU nie słyszałem o jedzeniu hummusu za pomocą jabłek, marchewek, czy selera! Jest tylko jeden, klasyczny sposób jedzenia hummusu. Jest do niego niezbędny chleb arabski/libański, nazywany w zależności od dialektu khybbyz, khubz, khobz, khoubz, lub ZUPEŁNIE NIEPRAWIDŁOWO "pita". Nieprawidłowo, bo pita to pieczywo tureckie!. Otóż każdy z uczestników biesiady ma kawałek w/w pieczywa i odrywa cząstkę na jeden kęs. Tą cząstką nabiera hummus, i wszystko razem wkłada do ust. TAK SAMO je się baba ghanoush (też różne odmiany nazwy), czyli pastę z bakłażana + tahini. Natomiast tabbuli (posiekane listki pietruszki z kaszką burgul/bulgur + dodatki) je sie kawałkami liścia kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty (w warunkach polskich).

  • avatar

    sacc77

    Oceniono 15 razy -9

    Już samo stwierdzenie pismaka wstydzącego się podpisać pod materiałem, że "modny humus" powoduje u mnie odruch wymiotny i głębokie przeświadczenie, iz to goowno na pewno nie zagości na moim stole,
    Jeżeli hipsterstwo chce się bawić w "modne" jedzenie to mnie z tymi goownojadami nie jest po drodze,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX