Gęsina na świętego Marcina. Przepisy

Mg
08.11.2017 11:01
A A A
Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę')

Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawi się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno. Ba, zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny: 11 listopada obchodzimy wszak Narodowe Święto Niepodległości
Zobacz przepisy na gęsinę na św. Marcina (12)

PYTANIE Czy świętujesz Dzień Świętego Marcina?

 tak
 nie

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • harperk

    Oceniono 3 razy 3

    ges powinna byc w temp pokojowej przed wlozeniem do pieca, zaleca sie by dac jej godzinna kapiel parowa by zmiekczyc skore i tluszcz,,,,,,,inaczej wyjdzie twarda

  • moorsoldaten

    Oceniono 5 razy -1

    To są konkretne przepisy a nie jakieś dyletanctwo Kuronia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE