Gęsina na świętego Marcina. Przepisy

Mg
Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę' )

Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawi się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno. Ba, zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny: 11 listopada obchodzimy wszak Narodowe Święto Niepodległości
1 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły

dla 8-12 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby się nie przypalił podczas pieczenia). Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym - tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki.


Następnego dnia pieczemy gęś - około 3,5 godziny (45 minut na kilogram gęsi) w 140°C. Podsmażamy orzechy laskowe na maśle. Z soku, który się wytworzył podczas pieczenia, robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Podajemy z orzechami i sosem z powideł. Najlepszym dodatkiem będą kopytka.

Zdjęcie Gefu Nożyce do drobiu 12600 Zdjęcie FISKARS Nożyce do drobiu 25 cm FF 859975 Zdjęcie Duka Nożyce do Drobiu 1211474
Gefu Nożyce do drobiu 12600 FISKARS Nożyce do drobiu 25... Duka Nożyce do Drobiu 1211474
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Półgęsek

dla 4 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso piersi odkrawamy od kości w taki sposób, aby nie przeciąć skóry. Nacieramy solą, wkładamy do lodówki i peklujemy 14 dni. Zapeklowaną pierś posypujemy pieprzem (tylko mięso, skóry nie). Zszywamy półgęsek i sznurujemy go tak, żeby kształtem przypominał piłkę do rugby. Wędzimy 48 godzin w zimnym dymie (30°C). Po uwędzeniu pozostawiamy półgęsek na 5 dni, aby dojrzał - półgęsek można sezonować nawet do pół roku.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915 Zdjęcie LUBIANA MARIA Serwis obiadowy 18/6 6101 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 0947
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... LUBIANA MARIA Serwis obiado... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 11
Fot: archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Krupnik na gęsinie

dla 8 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Myjemy korpus, skrzydła i podroby gęsi. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozgnieciony czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, aż podroby będą miękkie, a rosół - esencjonalny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru korpus, skrzydła i podroby, a dodajemy pokrojone w jednocentymetrową kostkę warzywa i gotujemy 30 minut do miękkości.

Kaszę i grzyby gotujemy osobno z dodatkiem soli i pieprzu (kaszę według instrukcji na opakowaniu, grzyby - przez godzinę). Odcedzamy i dodajemy do wywaru razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki podrobami oraz gęsiną ze skrzydeł i korpusu. Doprawiamy lubczykiem. Podajemy w miseczkach.

Zdjęcie Villeroy & Boch - New Wave - waza Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Villeroy & Boch - New Wave ... HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Duszone gęsie żołądki

dla 5-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Żołądki dokładnie oczyszczamy i kroimy na pół. Obsmażamy na oleju, zalewamy rosołem, dodajemy liście laurowe, czosnek, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zmiękną - około 2 godzin. Wówczas dodajemy obrane i pokrojone w słupki warzywa, dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Danie możemy podać z pęczakiem lub kopytkami.

Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Folklor Białe 8el Zdjęcie Komplet garnków ada 8 elementów 162982
Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Komplet Garnków z Pok... Komplet garnków ada 8 eleme...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Duszone gęsie uda z jabłkami i calvadosem

dla 4 osób

Składniki

  • gęsie uda
  • sól i pieprz
  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 8-10 szalotek
  • 1/2 l rosołu
  • 150 ml calvadosu
  • 6 goździków
  • liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru ew. świeża żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania

Uda solimy godzinę przed smażeniem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Odkładamy 1/3 jabłek, resztę wkładamy do rondla razem z udami i szalotkami, podlewamy delikatnie rosołem i calvadosem. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie - około 2 godzin. Z masła i cukru robimy karmel i przez 5 minut podsmażamy w nim resztę jabłek.


Uda podajemy z jabłkami i szalotkami. Możemy udekorować świeżą żurawiną. Doskonałym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.

Zdjęcie Zassenhaus Kauczukowiec Taca 050547 Zdjęcie Blomus Pegos Taca 63452 Zdjęcie Kartell taca DUNE
Zassenhaus Kauczukowiec Tac... Blomus Pegos Taca 63452 Kartell taca DUNE
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Pierś gęsia pieczona w soli

dla 4 osób

Składniki

  • gęsie piersi
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej

Sposób przygotowania

Piersi marynujemy w winie przez 3 dni. Po tym czasie wyjmujemy z wina, mięso obkładamy ziołami i dokładnie zasypujemy solą morską. Pieczemy 20 minut w 200°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Otrząsamy piersi z soli, kroimy w cienkie plastry. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej gęsiny będzie modra kapusta.

Zdjęcie SZTUĆCE STEELA MATT 24 CZ Zdjęcie Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391406 Zdjęcie CAMPZ Sztućce wojskowe Śztućce
SZTUĆCE STEELA MATT 24 CZ Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391... CAMPZ Sztućce wojskowe Śztu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 11
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gęś nadziewana kaszą z grzybami

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gęś sprawiamy, usuwamy piórka, odcinamy skrzydła. W dużym garnku lub brytfannie z wodą gotujemy skrzydła, podroby (jeśli są), grzyby oraz warzywa. Gdy wywar zredukuje się do 3 szklanek, przecedzamy go. Dodajemy posiekane grzyby i natkę, kaszę oraz pokrojoną w drobne kawałki słoninę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy, dodajemy jajko, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gęś wypełniamy kaszą i zszywamy białą bawełnianą nicią. Pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów w mocno nagrzanym piekarniku, do momentu, aż się zrumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej, od czasu do czasu polewając sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby gęś ładnie się zarumieniła. Upieczoną przekrawamy na pół, wyjmujemy kaszę, a tuszkę kroimy na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.

adamczewski.blog.polityka.pl

Autor: Piotr Adamczewski

Zdjęcie Healthy Plan By Ann FNC001 Zdjęcie Dekoria Fartuszek dziecięcy prosty białe gwiazdki na granatowym tle Ashley 46x59 Zdjęcie Fartuch Kuchenny 50x76 Lavender lawenda wzór F9275B Euromat
Healthy Plan By Ann FNC001 Dekoria Fartuszek dziecięcy... Fartuch Kuchenny 50x76 Lave...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 11

Gęś faszerowana

Przepis dzięki uprzejmości pani Marzeny Hajn - szefa kuchni w restauracji "Piąta Ćwiartka" w Arkadach Kubickiego.

Składniki

  • 1 cała wypatroszona, pozbawiona kości gęś
  • 1 kg mięsa cielęcego
  • 250g wątróbki gęsiej
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 220g kaszy manny
  • sól, pieprz
  • odkrojony tłuszcz z gęsi do farszu

Sposób przygotowania

Z gęsi wycinamy kości na bulion. Mięso cielęce i wątróbkę mielimy dokładamy siekaną natkę, jajka i kasze mannę, doprawiamy sola i pieprze - mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy gęś. Zaszywamy sznurkiem i pieczemy w temperaturze 180 C przez 2 godziny.

9 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Dla 8-10 osób

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 450 g świeżej bułki tartej
  • 2 łyżki suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 młoda nieduża (4,5-5 kg) gęś
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g masła
  • sól, pieprz kajeński
  • 1 szklanka porto

Sposób przygotowania

Obrane i posiekane cebule gotujemy w lekko posolonej wodzie przez 10 minut, a następnie odcedzamy. Bułkę tartą mieszamy w misce z szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem kajeńskim, mieszamy z cebulą. Stopniowo dodajemy bulion, cały czas mieszając. Farsz powinien mieć taką konsystencję, by dało się go zlepić. Gęś myjemy, osuszamy w środku i na zewnątrz papierem kuchennym, a następnie napełniamy farszem. Otwory zaszywamy bawełnianą nicią kuchenną. Skórę gęsi nacinamy poprzecznie na udach i piersi, by wytopił się tłuszcz. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Musztardę mieszamy z miękkim masłem, solą i pieprzem kajeńskim. Smarujemy gęś, a następnie układamy ją w brytfannie. Pieczemy 2,5-3 godziny. Jeśli gęś zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy pieczeń folią. Wytapiający się tłuszcz warto zebrać i zachować - przyda się do innych potraw. Na 7-10 minut przed końcem pieczenia gęś polewamy porto.

Autor: Dorota Biały

10 z 11
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'
Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę'

Duszone gęsie uda z jabłkami i calvadosem

dla 4 osób

Składniki

  • gęsie uda
  • sól i pieprz
  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 8-10 szalotek
  • 1/2 l rosołu
  • 150 ml calvadosu
  • 6 goździków
  • liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru ew. świeża żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania

Uda solimy godzinę przed smażeniem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Odkładamy 1/3 jabłek, resztę wkładamy do rondla razem z udami i szalotkami, podlewamy delikatnie rosołem i calvadosem. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie - około 2 godzin. Z masła i cukru robimy karmel i przez 5 minut podsmażamy w nim resztę jabłek.


Uda podajemy z jabłkami i szalotkami. Możemy udekorować świeżą żurawiną. Doskonałym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.

11 z 11
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu

przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com

dla 4 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem.
Piersi płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą, czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebule kroimy w ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy mięso, wlewamy niepełną szklankę wrzątku, dodajemy cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie układamy wiórki masła. Pieczemy 70-80 minut, podlewając sosem. W połowie pieczenia dodajemy ziemniaki. Lekko studzimy, ozdabiamy natką i pestkami granatu.

Więcej na ten temat: gęsina