4 dania z kukurydzą do ugotowania w tym tygodniu

MG
Zaczęło się - mamy jesień. Za oknem jest szaro, słońca trzeba szukać gdzie indziej. Postaw na kukurydzę - jest delikatna słodka, złota i kojarzy się ze słonecznym Meksykiem. Wypróbuj proste dania z kukurydzą
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

1
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino

dla 2-3 osób

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
  • sól i pieprz
  • pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • szalotka
  • 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
  • 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
  • keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
  • garść świeżego szpinaku
  • 200 g sera pecorino
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ugotowana kolba kukurydzy

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.

Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Burrito

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie. Dorzucamy wołowinę i smażymy 10 minut, aż zbrązowieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy i płuczemy fasolę oraz kukurydzę. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Na środek każdej tortilli nakładamy po porcji ryżu, mięsa, fasoli, kukurydzy i awokado oraz łyżkę jogurtu. Posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy w rulony. Gotowe burritos możemy zawinąć w folię aluminiową, będzie wygodniej je zjeść.

 

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem

(Dla 8 osób)

 

Składniki

  • 8 pszennych tortilli
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju

 

Nadzienie:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • sok z 2 limonek
  • cebule
  • 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory

 

Sposób przygotowania

Posypka: 6 łyżek pokruszonego białego sera, 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula, 4 łyżki posiekanej kolendry, gęsta kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.

4