Orzechy - źródło zdrowia, eliksir młodości, zastrzyk energii

mjk, materiały prasowe
Dzięki wysokiej zawartości białka i dobrych tłuszczy orzechy to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Podpowiadamy, które z nich wybrać, aby prawidłowo odpowiedzieć na potrzeby organizmu. I podrzucamy 10 przepisów na zdrowe orzechowe dania
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Wybierz coś dla siebie

Migdały

Zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, która bywa nazywana witaminą młodości, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, chroniące nasze komórki przed starzeniem się. Już nawet jedna garść migdałów może dostarczyć od 20% do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Migdały zwierają również witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego działania naszego metabolizmu oraz wspierają pracę układu nerwowego. Z kolei, zawarty w nich kwas foliowy jest niezwykle cenny dla układu nerwowego i mózgu - o jego wysokie spożycie powinny dbać panie ceniące piękny wygląd oraz kobiety w ciąży lub planujące dziecko.

Nerkowce

Posiadają dużą dawkę żelaza, dzięki któremu zyskamy dodatkowe pokłady energii. Wspomagają również koncentrację, a zawarty w nich magnez pomoże zwalczyć niekorzystne skutki stresu.

Pistacje

Są najmniej kaloryczne, a obieranie ich z łupinek zwiększa poczucie sytości, ponieważ proces konsumpcji rozkłada się w czasie - powinny po nie sięgnąć osoby aktywne, dbającym o linię.

Orzeszki ziemne

Zawierają najwięcej białka, dlatego są świetną przekąską po wysiłku fizycznym i dają długotrwałe uczucie sytości.

Orzechy laskowe

Plasują się w pierwszej trójce orzechów z największą zawartością kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego, który ma zdolność regeneracji pracy mózgu. Są są idealne dla analityków, wykładowców czy studentów.

1
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Migdałowy koktajl z awokado

Składniki

Sposób przygotowania

Migdały namaczamy w wodzie przez noc, odcedzamy i opłukujemy, miksujemy w blenderze z 2 szklankami świeżej wody - minuta miksowania powinna wystarczyć. Dodajemy miąższ awokado razem z syropem z agawy lub miodem i krótko blendujemy. Podajemy od razu lub schładzamy przez chwilę w lodówce.

Autor

Marta Dymek
2
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Jagnięcina z migdałami i śliwkami

Składniki

Sposób przygotowania

Obierz cebule, pokrój je w krążki, podsmaż w rondlu na 2 łyżkach oleju (3 minuty). Dodaj mięso i laskę cynamonu, wsyp kurkumę i pieprz. Wlej 400 ml wody, zagotuj, przykryj, duś godzinę na małym ogniu. Posól, dodaj umyte śliwki i gotuj razem jeszcze 30 minut. Miód wymieszaj z cynamonem w proszku, dodaj do rondla z gulaszem, odkryj i gotuj 15 minut. Rozgrzej na patelni resztę oleju, przyrumień migdały, posyp gulasz i podawaj.

Autor

Magazyn Kuchnia
3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Fasolka migdałowa

Składniki

  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 200 g obranych migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g drobnej białej fasoli z puszki
  • sól

Panierka do migdałów:

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól

Sposób przygotowania

Fasolkę obieramy (to trwa chwilę - końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni - migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.


Leniuchy totalne mogą wziąć fasolkę szparagową z mrożonki. Nie wymaga obierania.

Autor

Kinga A. Kłosińska
4
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Pęczak z orzechami włoskimi i czosnkiem

Składniki

  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonego wrzątku). Orzechy drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy orzechy i zmiażdżony czosnek, smażymy ok. 1 min, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obie papryki, smażymy wszystko jeszcze pół minuty i dodajemy pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i podajemy, póki gorące.

Autor

Maria Szkop
5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Mchali z buraków i orzechów włoskich

Składniki

Sposób przygotowania

Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.

Porady i artykuły

6
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Gruszki w miodzie z orzechami pekan

(Dla 4 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, owoce obieramy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Gdy owoce zaczną się rumienić, wlewamy miód i wsypujemy cynamon. Kiedy miód zacznie się karmelizować, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy orzechy i masło. Potrząsamy patelnią, aby gruszki równomiernie pokryły się sosem. Podajemy na gorąco, jako dodatek do sera pleśniowego.

Autor

Tomek Woźniak
7
Karolina Błaszkowska Karolina Błaszkowska

Naleśniki mięsno-orzechowe

Ciasto naleśnikowe

  • 220 g mąki
  • 370 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • jajka

Farsz

  • mięso mielone z 4 piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki chilli, świeżego tartego imbiru i mielonych goździków
  • sól i pieprz
  • 150 ml mleka
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 400 g orzechów pekan
  • 6 łyżek miodu

Sos

  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki startego imbiru

Sposób przygotowania

Wyrabiamy ciasto, mieszając w blenderze mąkę, mleko, cukier i jajka, smażymy naleśniki. Mięso na farsz posypujemy przyprawami, zalewamy połową mleka i bulionu oraz sosem sojowym. Odstawiamy na 15 min. Orzechy mielemy i prażymy. Dodajemy mięso wraz z marynatą, smażymy. Wlewamy resztę mleka i bulionu oraz miód, redukujemy. Nadziewamy naleśniki farszem. Podgrzewamy mleko z miodem i imbirem, polewamy naleśniki gorącym sosem. Dekorujemy uprażonymi pekanami.

Autor

Karolina Błaszkowska
8
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Ciemne gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem

(dla 3 osób)

Składniki

  • 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
  • cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 3 łyżki grubo pokrojonej natki

Sposób przygotowania

Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażymy chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc albo gruby ręcznik i odstawiamy na 10-20 minut. W tym czasie podsmażamy orzechy na połowie masła ? przez 5 minut, mieszając. Przesypujemy je do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego gryczotta można podać kawałeczki wędzonej ryby, np. pstrąga lub troci.

Autor

Magazyn Kuchnia
9
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Caponata z pistacjami

Składniki

Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, przykrywamy talerzykiem, obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby puściły sok i straciły goryczkę. Selera kroimy, cebulę siekamy. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy. Selera i cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Wrzucamy kapary i oliwki, dusimy przez 10 minut. Bakłażany płuczemy, osuszamy i smażymy do miękkości na oliwie. Odsączamy i dodajemy do sosu, dusimy 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i wlewamy ocet z rozpuszczonym w nim cukrem. Wrzucamy pistacje, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Porady i artykuły

Autor

Tessa Capponi-Borawska
10
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Zupa krem z żółtej papryki i fasoli z prażonymi pistacjami

Składniki

Sposób przygotowania

Papryki myjemy i kroimy, cebule obieramy i grubo siekamy. Dusimy na oliwie przez 10 minut, dodajemy fasolę, tymianek i tyle bulionu warzywnego, aby wszystko zakrył. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy tymianek, miksujemy zupę, przyprawiamy ją solą oraz pieprzem. Na małej patelni prażymy pistacje. Wlewamy zupę do talerzy. Dekorujemy pistacjami i podajemy.

Porady i artykuły

Autor

Tessa Capponi-Borawska
11