Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

mjk
Radzimy, o czym należy pamiętać podczas wyprawy na grzyby. I podsuwamy garść przepisów na pyszne grzybowe potrawy
Shutterstock Shutterstock

Zanim wyruszycie na grzyby

Choć grzyby nie zawierają wielu wartości odżywczych, dodadzą smaku każdej potrawie. Kulinarnie najbardziej cenione są trufle, niestety, z uwagi na swoje rzadkie występowanie, są to także najdroższe grzyby świata - 10 dag kosztuje około 800 zł. W Polsce grzybiarze najczęściej poszukują kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków. Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach.

100% pewność - należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność. Spożycie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne. Początkujący grzybiarze powinni wybierać się w towarzystwie osób doświadczonych lub zabierać atlas grzybów (posiadaczom smartfonów polecamy aplikację The Mushroom Book).

Sprawdź swoją wiedzę o skarbach lasu [QUIZ]

Uważaj na szatana - większość trujących grzybów pod kapeluszem będzie miała blaszki, jednak trzeba szczególnie uważać na trujące grzyby, które udają te jadalne! Jednym z nich jest borowik szatański. Grzyby młode oraz stare mogą również nie wykazywać pewnych cech charakterystycznych, ponieważ mogły się one jeszcze nie rozwinąć lub już zaniknąć.

Przechowywanie i obróbka - paradoksalnie grzyby jadalne również mogą okazać się szkodliwe, jeśli nie będziemy przestrzegać zasad związanych z ich zbieraniem oraz przechowywaniem. Przede wszystkim nie zbierajmy grzybów do plastikowej torby, ponieważ mogą się w niej wytworzyć szkodliwe toksyny. Dużo lepiej sprawdzi się wiklinowy kosz. Po powrocie z grzybobrania należy od razu przystąpić do obróbki i suszenia grzybów, nie czekając aż rozwiną się w nich szkodliwe pleśnie. Zanim pójdziemy na grzyby pamiętajmy również o tym, by nie zbierać ich na terenach Parku Narodowego, rezerwatów, obszarów ochrony krajobrazowej oraz nie zbierać gatunków grzybów objętych ochroną.

Zdjęcie Iris Koszyk piknikowy / zakupowy z izolacją CESTA CZERWONY 92295 Zdjęcie Koszyczek wiklinowy (100198731) Zdjęcie Koszyk wiklinowy biały Czerwona Kokarda
Iris Koszyk piknikowy / zak... Koszyczek wiklinowy (100198... Koszyk wiklinowy biały Czer...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tarta z roquefortem i kurkami

(dla 6 osób)

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki zimnego kremowego twarożku (może być bardzo gęsta kwaśna śmietana)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego

Nadzienie:

  • 3 cienkie plasterki boczku, drobno posiekane
  • 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części), posiekanych
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże pokrojone na kawałki, małe w całości)
  • 1/2 łyżeczki + kilka listków do dekoracji posiekanej świeżej szałwii
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki suszonych osączonych z oliwy i posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (roqueforta, gorgonzoli, rokpola, danish blue)

Sposób przygotowania

Robimy ciasto, miksując w blenderze wszystkie jego składniki. Lepimy kulę, zawijamy w folię, wkładamy na 30 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wysmażamy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek oraz grzyby. Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem jeszcze 2-3 minuty. Studzimy do temperatury pokojowej, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, układamy na nim masę grzybową, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy pokruszonym serem, zawijamy brzegi ciasta, tak aby częściowo przykryły nadzienie. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło, dekorując listkami szałwii.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie Kaiser Living 651286 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Sagaform 5016363
Kaiser Living 651286 Lurch FlexiForm forma na ta... Sagaform 5016363
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)) Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

Lazania z grzybami

dla 4 osób

Nadzienie:

  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 450 g mieszanych grzybów świeżych: borowików, podgrzybków, boczniaków, brązowych pieczarek
  • 30 g masła
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 180 g świeżo tartego parmezanu

Sos beszamelowy:

Oraz:

  • 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu I lub II)
  • masło do posmarowania formy
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania

Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.

Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty).

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kroimy, skrapiamy oliwą.

Ciasto makaronowe I

Ciasto makaronowe II

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Fissler - Black Edition - łopatka do lasagne 317399241 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Fissler - Black Edition - ł... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Sałatka z marchewką, borowikami, konfitowanym żółtkiem i szczawiem

Dla 1-2 osób 

Składniki

Sposób przygotowania

Dwie marchewki oraz rzodkiewkę kroimy cieniutko na "mandolinie" (marchewkę w podłużne paski, rzodkiewkę w plasterki). Wkładamy do miseczki z zimną wodą i lodem. Pozostałe marchewki skrobiemy (natkę pozostawiamy) i smażymy w maśle, nie zanurzając natki w tłuszczu. Żółtko zalewamy kaczym tłuszczem (ma być całkowicie przykryte), dodajemy gałązki tymianku i rozmarynu oraz zmiażdżony czosnek. Przykrywamy folią, wstawiamy na 2 godziny do piekarnika ustawionego na 63°C (w domowych piekarnikach ok. 60°C). Po tym czasie odcedzamy żółtko i kładziemy je na środku talerzyka. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Borowiki kroimy w bardzo cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, aż będą chrupiące. Dookoła żółtka kładziemy usmażone marchewki wraz z natką. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewki i marchewek oraz borowiki. Dekorujemy gałązkami trybuli i listkami szczawiu.

Autor: Witek Iwański

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Salaterka Roman 90789
Alessi Salaterka Programma 8 Lubiana Salaterka HEL 00043 Salaterka Roman 90789
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Omlet ziemniaczany

(dla 4 osób)

Ciasto:

  • 500 g startych ziemniaków
  • 1 drobno posiekany por
  • 1 łyżka mleka
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Nadzienie:

  • 200 g pokrojonych w plasterki grzybów
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie Chasseur Patelnia 29001 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm
Chasseur Patelnia 29001 28cm Fissler Patelnia Patelnia G... Tescoma Patelnia Presto 594...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Francuskie kluseczki z grzybami

(dla 5 osób)

Składniki

  • jaja
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki ugotowanych, drobno posiekanych świeżych grzybów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z masłem na gładką masę. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy siekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję; jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Łyżeczkę maczamy we wrzątku, nabieramy nią porcje ciasta i kładziemy je na wrzącą wodę. Po chwili kluseczki są gotowe

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Altom Tobias Komplet Garnkó... Florina Komplet garnków Sto... Silit Zestawy garnków 21092...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami

Aby mięso było jeszcze bardziej soczyste i kruche, możesz włożyć je poprzedniego dnia do marynaty z czerwonego wina, dobrej oliwy oraz dowolnych ziół lub przypraw

Składniki

Sposób przygotowania

Polędwiczki opłucz, usuń błony. Mięso posól, popieprz i obsmaż na oliwie. Ser pokrój na plastry. Polędwiczki natnij wzdłuż, włóż w powstałe kieszenie po plastrze sera, zepnij wykałaczkami. Zawiń polędwiczki w folię aluminiową i piecz 25 minut w temp. 200°C. W tym czasie podsmaż na maśle z rozmarynem opłukane, oczyszczone i pokrojone w plastry prawdziwki. Posól pod koniec smażenia, polej upieczone polędwiczki. Dobrym dodatkiem jest makaron, który można podać w wydrążonych i zblanszowanych kalarepkach albo w połówkach papryki.

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie CHODZIEŻ IWONA Serwis obiadowy 44/12 C000 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 45 el. 2S0409 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915
CHODZIEŻ IWONA Serwis obiad... Chodzież Serwis obiadowy Iw... Duo Serwis obiadowy PORTO 5...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. BBS Fot. BBS

Borowiki w cieście piwnym

Składniki

  • 30 dag borowików
  • 150 ml piwa
  • jajka
  • ok. 25 dag mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag tłuszczu
  • sól
  • ew. 1 główka sałaty

Sposób przygotowania

Robimy ciasto piwne: żółtka roztrzepujemy z piwem, dodajemy sól i mąkę. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Borowiki solimy i oprószamy mąką, następnie każdy oddzielnie zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w głębokim naczyniu. Gorące grzybki można zawinąć w liście sałaty.

Autor: Dorota Biały

Zdjęcie Bosch MUM 4880 Zdjęcie Kenwood HM221 Zdjęcie KENWOOD KMX 50 GR
Bosch MUM 4880 Kenwood HM221 KENWOOD KMX 50 GR
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pie wołowy z grzybami

Niegdyś w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępne.

Składniki

Sposób przygotowania

Usuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmażą, połącz je z mięsem i cebulą, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okrągłej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroź i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie Forma do pieczenia COEUR 2843 Zdjęcie Kaiser Forma do pieczenia tarty z powłoką LIVING 65128 Zdjęcie La Cucina Forma do Pieczenia Powierzchnia B00ngkzhke
Forma do pieczenia COEUR 2843 Kaiser Forma do pieczenia t... La Cucina Forma do Pieczeni...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Borowiki zapiekane z boczkiem

Składniki

  • 1 kg borowików
  • pęczek tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tyle plasterków pancetty lub cienko krojonego surowego wędzonego boczku, ile jest borowików
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Borowiki starannie czyścimy. W trzonkach robimy dwa podłużne nacięcia, do których wpychamy gałązki tymianku, plasterki czosnku i małe kawałki boczku. Posypujemy solą i pieprzem i owijamy trzonki w cienkie plastry boczku. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem skrapiamy grzyby sokiem z cytryny.

Autor: Tadeusz Pióro

Zdjęcie DaWanda *Spodlady* Fartuszek Dobra żona tym się chlubi... Zdjęcie Euromat Fartuszek kuchenny Łowicka Zdjęcie Fartuszek Kuchenny Retro - Przestań pić
DaWanda *Spodlady* Fartusze... Euromat Fartuszek kuchenny ... Fartuszek Kuchenny Retro - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Sandacz pod grzybową łuską

Składniki

Sposób przygotowania

Sandacza przyprawiamy, obsypujemy mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem po tej stronie, z której zdjęliśmy skórę. Kapelusze borowików kroimy w plastry o grub. 1,5 mm i układamy na rybie, tak aby plastry grzybów zachodziły na siebie, tworząc "rybią łuskę". Gdy filet będzie już zupełnie przykryty grzybami, smarujemy je resztą roztrzepanego jajka. Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską" do góry). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C.

Autor: Małgorzata Marchewka

Zdjęcie Ladelle WHIP IT Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40954 Zdjęcie Melconi Silikonowe rękawice kuchenne, fioletowe Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne
Ladelle WHIP IT Rękawice Ku... Melconi Silikonowe rękawice... Pikselowe Rękawice Kuchenne
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gulasz z kurek

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kurek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 duże plasterki boczku pokrojone w małą kostkę
  • 6 posiekanych szalotek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub cielęcego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • zielenina (szczypiorek, natka lub tymianek) do posypania

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Grzyby mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut. W dużym rondlu wysmażamy boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki (10-15 minut). Wlewamy wino i ocet, gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wlewamy bulion, gotujemy, aż odparuje o połowę. Siekamy 1/3 grzybów, dodajemy do garnka razem z tymiankiem. Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby (w całości) oraz dodajemy, po kawałeczku, zimne masło, stale mieszając, aż sos zrobi się lśniący. Posypujemy zieleniną i podajemy.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie Blaumann Zestaw Garnków Gray Granite 9el Bl-1624 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Yellow 4el 0015175311 Zdjęcie Tefal Zestaw Garnków Ovation C725c234
Blaumann Zestaw Garnków Gra... Silit Zestaw Garnków Passio... Tefal Zestaw Garnków Ovatio...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały
Altom Serwis Obiadowy YALTA... Chodzież Serwis obiadowy Gl... Duo Serwis obiadowy KWADRAT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Kulebiak z kapustą, świeżymi grzybami i trocią

Składniki

Sposób przygotowania

Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią kapustę oraz grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Na płat ciasta francuskiego nakładamy warstwę kapusty, na to przyprawiony filet ryby, a na rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.

Autor: Małgorzata Marchewka

Zdjęcie Bolesławiec Komplet 4 Pojemników Do Przypraw Gu-1585 Dek. Du52 37903 Zdjęcie Gadget Master Komplet do przypraw PORY ROKU 04350 Zdjęcie Saco Komplet do przypraw i serwetnik ceramiczne wiśnie
Bolesławiec Komplet 4 Pojem... Gadget Master Komplet do pr... Saco Komplet do przypraw i ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
14
Więcej na ten temat: grzyby, przepisy na jesień