8 lekkich deserów z owocami do zrobienia w tym tygodniu

MG
Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami (Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo)

Masz ochotę na lekki deser z owocami? Wypróbuj nasze przepisy - pracy niewiele, a efekt rewelacyjny. Nie pożałujesz!
1 z 8
Fot. Shutterstock.com/ Wiktory
Fot. Shutterstock.com/ Wiktory

Sorbet różany

Woda różana:

  • 4 filiżanki umytych płatków dzikiej róży
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 l przegotowanej, zimnej wody

 

Sorbet:

  • 75 dag malin
  • 20 dag cukru
  • 165 ml wody różanej

 

Biszkopty:

  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 kropel olejku waniliowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • jajka
  • 10 dag mąki

 

Sposób przygotowania

Zrób wodę różaną: płatki skrop sokiem z cytryny, zalej wodą i wstaw na dobę do lodówki. Przefiltruj przez filtr do kawy. Ze 165 ml wody różanej i cukru ugotuj syrop. Zmiksuj z malinami, przetrzyj przez sitko. Wlej do płaskiego naczynia i włóż na 15 minut do zamrażarki, potem wymieszaj. Powtarzaj te czynności, a gdy masa zgęstnieje, jeszcze raz ją zmiksuj. Zrób biszkopty: wymieszaj masło i cukier puder, dodaj resztę składników i zmiksuj. Ciasto rozkładaj łyżką na natłuszczonym pergaminie, formując placuszki o średnicy 10 cm. Piecz 5 minut w temp. 180°C. Ciepłe ciasto pozaginaj z trzech stron "w gwiazdkę". Gdy biszkopty stwardnieją, nałóż do środka sorbet.

2 z 8
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Deser malinowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śmietankę ubij z cukrem, dodaj przesiane kakao. Wrzuć  pokruszone bezy, wymieszaj. Na koniec dodaj pogniecione widelcem maliny (10 sztuk odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż przezroczystą folią. Przełóż do niej masę i wygładź wierzch. Wstaw na 4 godziny do zamrażarki. Na godzinę przed podaniem przełóż z zamrażarki do lodówki. Wyjęte z tortownicy ciasto ozdób (po zdjęciu folii) malinami i posyp cukrem pudrem.

3 z 8
Fot. Shutterstock.com/ luminaimages
Fot. Shutterstock.com/ luminaimages

Sorbet wiśniowy

Składniki

  • 50 dag wiśni
  • po 30 dag malin i truskawek
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 1/2 szklanki likieru wiśniowego
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 2-3 listki mięty

 

Sposób przygotowania

Wiśnie, maliny i truskawki umyj, osącz, usuń szypułki i ogonki. Owoce wydryluj, dodaj cukier i zmiksuj. Zagotuj ćwierć szklanki soku, wrzuć listki mięty, przykryj i odstaw. Gdy przestygnie, usuń miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej pozostały sok i likier, ponownie zmiksuj. Wstaw do zamrażalnika na 8-10 godzin. Po mniej więcej 2 godzinach (gdy masa zacznie tężeć) wyjmij deser na chwilkę i wymieszaj rózgą. Powtarzaj tę czynność przez 2 godziny w odstępach 30 minut (potem nie jest to już konieczne). Zamrożony sorbet wyjmij z zamrażalnika, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, po czym zmiksuj i rozłóż do pucharków specjalną łyżką do lodów.

4 z 8
Fot. Shutterstock.com/  luminaimages
Fot. Shutterstock.com/ luminaimages

Galaretka królewska

Możesz przygotować ją w małych porcjowych miseczkach. Ale zastudzona w dużej formie i podana na kryształowej paterze jest nie tylko PYSZNYM deserem, ale i niebanalną DEKORACJĄ stołu

 

Składniki

  • cytryna
  • 18 dag cukru pudru
  • 50 dag owoców jagodowych
  • 750 ml soku malinowo-żurawinowego
  • 25 g żelatyny

 

Oraz:

  • 10 dag mieszanki owoców: malin, jeżyn, jagód + owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Pustą formę o objętości 800-900 ml włóż do zamrażalnika. Cytrynę umyj, sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Skórkę pokrój, a z cytryny wyciśnij sok. Sok owocowy wlej do rondelka, dodaj owoce jagodowe, sok z cytryny i cukier. Gotuj, aż owoce będą miękkie, potem zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp żelatynę i zalej ją niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Zostaw na 5 minut. Owocowy mus przecedź przez sito, wygniatając delikatnie owoce. Wlej do miski z żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jedną trzecią płynu wlej do wyjętej z zamrażalnika bardzo zimnej formy i odstaw do lodówki do stężenia. Na zastudzonej warstwie galaretki ułóż połowę mieszanki owocowej i polej połową pozostałej galaretki. Znowu poczekaj, aż stężeje. Ułóż na wierzchu pozostałe owoce i polej je resztą galaretki. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc). Formę z galaretką zanurz w gorącej wodzie, odwróć i wyłóż deser na paterę. Udekoruj owocami.

5 z 8
Fot. Shutterstock.com/ mpessaris
Fot. Shutterstock.com/ mpessaris

Panna cotta z truskawkami

Składniki

  • 4 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

Sposób przygotowania

2 szklanki truskawek zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, po 10 minutach zamieszaj i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe truskawki wymieszaj z miodem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Masę truskawkową oddziel od brzegów foremek cienkim nożem, dno zanurz na 30 sekund w gorącej wodzie. Panna cottę wyłóż na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.

6 z 8
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo

Tartaletki z owocami

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 dag dowolnych owoców jagodowych (jagody, maliny, truskawki, jeżyny)

 

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek. Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.

7 z 8
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo
Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo

Crumble z owocami

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kosteczkę zimnego masła
  • 1 kg mieszanych owoców jagodowych

 

Oraz:

  • lody waniliowe

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 210-220°C. Cztery pierwsze składniki przesyp do blendera i miksuj, aż migdały będą posiekane. Dodaj masło, miksuj, na przemian wciskając i zwalniając guzik blendera, aż zaczną się tworzyć grudki. Owoce przełóż do szklanego naczynia na tartę i posyp kruszonką. Piecz na środkowym poziomie piekarnika, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce będą miękkie. Trwa to 25-30 minut. Podawaj z lodami.

Uwaga: Jeśli pieczesz crumble z kwaśnymi owocami, możesz je dosłodzić (najlepiej brązowym cukrem).

8 z 8
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Sernik z wiśniami

Konfitura:

 

Ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 cukru waniliowego

 

Masa:

  • 1,25 kg tłustego twarogu
  • 40 dag cukru
  • 3 łyżki mąki
  • po 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy
  • 1/2 cukru waniliowego
  • jajek
  • 2 żółtka
  • 50 ml śmietanki 36-proc.,
  • 7-8 dag rodzynek

 

Sposób przygotowania

Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.