11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

MG
Dojrzałego bakłażana poznacie po tym, że jego miąższ lekko ugina się pod naporem palca. Przed wykorzystaniem bakłażana najlepiej posolić, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny, a potem odlać sok - w ten sposób pozbędziemy się ewentualnego gorzkiego posmaku. To teraz możemy gotować!
Fot. Roman Andrasik Fot. Roman Andrasik

Bruschetta alla norma

(Moja wersja)
(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 20 dag solonej ricotty
  • dobra oliwa
  • liście świeżej mięty

 

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu stron w piekarniku lub na patelni grillowej (w tradycyjnym przepisie smażymy bakłażany na oleju). Układamy na grzankach, posypujemy szczyptą chilli i grubo startą ricottą. Skrapiamy oliwą i dekorujemy liśćmi mięty.

 

Autor

Tessa Capponi-Borawska
Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Grafitowa Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania Maxwell & Williams Naczynie... Vialli Design Naczynie do zapiekania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Bakłażan marynowany

(patlidžani u marinadi) Chorwacja środkowa
(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • bakłażany
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem.

2
Fot. Roman Andrasik Fot. Roman Andrasik

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy warzywa (po 2 min z każdej strony): paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą.

4
Fot. Miód Malina Fot. Miód Malina

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli

(Melanzane e parma) Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zawijamy w zgrabne roladki, kroimy je na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Bakłażany po prowansalsku

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką pestki i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy na niej do miękkości szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dodajemy ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy. Z wydrążonych bakłażanów odlewamy sok, osuszamy je papierowym ręcznikiem i smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą. Nakładamy farsz z ryżem, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180°C. Podajemy posypane natką.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Warzywa z cząbrem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Warzywa kroimy w kostkę i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami cząbru i mieszamy. Pieczemy 25 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa podajemy z jogurtem. Idealnym dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko.

7
Fot. Shutterstock/Wiktory Fot. Shutterstock/Wiktory

Tagliatelle z bakłażanami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Smażymy je z obu stron na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy na podgrzane talerze. Na każdą porcję nakładamy sos, posypujemy parmezanem i bazylią.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ratatouille

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.

9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wieprzowina z czosnkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • bakłażan
  • 300 g piżmowej dyni
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania

 

Sos:

  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 1 starta na tarce do warzyw cukinia
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

10
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pieczone warzywa z harissą

(dla 5 osób)

 

Warzywa:

 

Dressing:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g tahiny
  • sok z 2 cytryn
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Rodzynki moczymy w wodzie przez 20 minut. Pietruszki oraz marchewkę obieramy i gotujemy, aż będą półtwarde. Razem z patisonami kroimy je na duże kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing. Ucieramy jogurt z tahiną, mieszamy z sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy upieczone warzywa z dressingiem i (ewentualnie) z kuskusem.

11