15 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

MG

( )

Najsmaczniejsze i najtańsze w sezonie: pomidory, morele i papryka
1 z 15
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Domowy keczup

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

2 z 15
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

3 z 15
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z pomidorami

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem.
Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

4 z 15
Fot. Paullina Jakubiec
Fot. Paullina Jakubiec

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

(na 4 małe pizze)

 

Ciasto:

  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oliwy

 

Na wierzch:

  • 1/2 kg koktajlowych pomidorków
  • 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
  • ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie

 

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

 

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

5 z 15
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Chłodnik z zielonych pomidorów

(dla 8 osób)

 

Składniki

  • karczoch
  • 700 g zielonych pomidorów
  • 60 ml oliwy
  • cebula
  • 1 dymka
  • 1/2 zielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100-120 ml bardzo zimnej wody
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • kilka listków oregano lub majeranku

 

Sposób przygotowania

Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

6 z 15
Fot. Małgorzata Dzięgielewska / pieprzczywanilia.blogspot.com
Fot. Małgorzata Dzięgielewska / pieprzczywanilia.blogspot.com

Najprostszy dżem morelowy

na 5 półlitrowych
(lub 10 ćwierćlitrowych) słoików

 

Składniki

  • 8 szklanek pokrojonych w kostkę moreli
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 6 szklanek cukru

 

Sposób przygotowania

W rondlu mieszamy morele z sokiem cytrynowym i cukrem. Zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny, licząc od czasu, kiedy mieszanina zacznie wrzeć. Mieszamy dość często, aby zapobiec przypaleniu. Gotowym gorącym dżemem napełniamy umyte, wyparzone i osuszone słoiki; pasteryzujemy je przez 10?minut w lekko wrzącej wodzie (albo w piekarniku ustawionym na temperaturę 90°C).

7 z 15
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem

Składniki

 

Przyprawa:

  • po 1/2 łyżeczki, oregano, soli i tymianku
  • po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki przyprawy i natrzyj mięso. Ułóż je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i piecz 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Zrób sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił.

8 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Orzeźwiający szampan z musem morelowym

(da 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Morele miksujemy łącznie ze skórką. Wlewamy do kieliszków po 3 łyżki morelowego nektaru. Przed podaniem zalewamy szampanem. To idealny orzeźwiający aperitif.

9 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Placek morelowy

(dla 8-10 osób)

 

Składniki

  • 200 g niesolonego masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 4 białka
  • 10 wydrylowanych moreli

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z lodami cytrynowymi i sosem porzeczkowym.

10 z 15
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mus morelowy

Składniki

  • 25 dag suszonych moreli
  • 5-6 dag cukru
  • 3 g płatków migdałowych
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 120 ml 36% śmietanki
  • 1 łyżka cointreau (może być inny aromatyczny likier)

 

Do podania:

  • bita śmietana
  • podłużne biszkopciki
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania

Morele zalewamy wodą, tak aby przykryła owoce, dodajemy cukier, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Miksujemy morele z syropem, w którym się gotowały, dodajemy likier i wanilię, po ostudzeniu łączymy z ubitą śmietanką i płatkami migdałowymi. Przekładamy do pucharków, schładzamy. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i biszkopcikami.


(przepis z książki Jennifer Patersoni Clarissy Dickinson Wright ?Two Fat Ladies Full Throttle?,
Ebury Press, London, 1998)

11 z 15
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

(dla 3-6 osób)

 

Składniki

  • po 3 czerwone i żółte papryki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól gruboziarnista
  • grubo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

12 z 15
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane faszerowane papryczki

Składniki

  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • oliwa
  • po 3/4 szklanki startej mozzarelli
  • i posiekanych, obranych pomidorów
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posieklanej cebuli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki listków oregano
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki

 

Sposób przygotowania

Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

13 z 15
Fot. Rogiński
Fot. Rogiński

Pieczona papryka

Składniki

  • 2 kg żółtej, czerwonej i pomarańczowej papryki
  • 1 mała ostra papryczka
  • oliwa extra virgin

 

Sposób przygotowania

Papryki przekrój na pół, usuń pestki. Blachę posmaruj oliwą, ułóż papryki skórką do dołu. Piecz 45 minut w temp. 220° C, aż skórka lekko się przypali. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Gdy przestygną, delikatnie zdejmij skórkę. Temperaturę zmniejsz do 1200 C. Papryki włóż do słoików, zalej oliwą, piecz jeszcze 40 minut w temp. 220° C. Przed podaniem posyp czosnkiem i kaparami.

14 z 15
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z ricottą i papryką

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Na wierzch:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 200 g ricotty

 

Oraz:

  • masło i maka do przygotowania blachy

 

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

15 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Składniki

 

Marynata:

  • 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku, tymianku, ziół prowansalskich)
  • 5-6 łyżek oliwy

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.

Więcej na ten temat: przepisy na lato, w sezonie