6 przepisów z fenkułem do wypróbowania w tym tygodniu

Olga Badowska, Inka Wrońska
Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem

Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem (Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL)

Pachnie anyżem i lukrecją. Gdybyśmy poprosili perfumiarza, aby skomponował dla nas fenkułowe pachnidło, pewnie dodałby do niego cytrusy, bazylię, może nieco wanilii. Zestawienia te można też bezpiecznie wykorzystać w kuchni - ale mamy jeszcze inne pomysły
1 z 6
Fot. Dagna Napierała
Fot. Dagna Napierała

Fenkuły z grilla w ostrym sosie

dla 4-6 osób

Składniki

  • 2 oczyszczone fenkuły (zachowujemy natkę)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sos:

  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 60 g miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Przygotowujemy fenkuły: każdą bulwę kroimy pionowo na 8 części, nać siekamy i odkładamy 2 łyżki na później. Fenkuły blanszujemy przez minutę lub dwie we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjmujemy, osączamy, studzimy. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) po 4 minuty z każdej strony - fenkuły powinny się lekko skarmelizować.

W tym czasie robimy sos: jalapeno smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Grillujemy 10-15 minut, kilkakrotnie odwracając papryczkę - powinna się lekko przypalić. Zdejmujemy z grilla, odcinamy ogonek, a strąk wraz z nasionkami siekamy. Mieszamy z miodem, octem i nacią fenkułu, przyprawiamy do smaku. Sosem skrapiamy cząstki fenkułu od razu po zdjęciu z grilla. Podajemy na ciepło.

2 z 6
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL

Tarta z kandyzowanym fenkułem

dla 6-8 osób

Kandyzowane fenkuły:

  • 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka nasion anyżu

Ciasto:

  • 1,25 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kandyzowane fenkuły: przycinamy spody bulw, odcinamy nać (może się przydać do innej potrawy). Fenkuły kroimy pionowo w plasterki o grubości pół centymetra. Wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą (powinna przykryć fenkuły), zagotowujemy, odcedzamy. W drugim rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki świeżej wody, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy.

Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie mąkę z cukrem i solą oraz masłem. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko, wanilię i wodę, szybko zagniatając. Lepimy kulę, zawijamy w folię do żywności, wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim spód i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut "na biało", zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując, aby ciasto się za bardzo nie przyrumieniło - powinno pozostać jasne.

Robimy wypełnienie: krótko miksujemy jajka z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz śmietanką. Masą napełniamy podpieczony spód, pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch dekorujemy cząstkami kandyzowanych fenkułów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy, aż cytrynowo-jajeczna masa się zetnie. Kroimy i studzimy. Podajemy np. z kleksem bitej śmietany lub porcją ricotty.

3 z 6
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL

Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem

dla 6-8 osób

Składniki

  • 1 posiekana cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 fenkuł
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • kilka łodyg mangoldu (boćwiny), liście pokrojone w paski, łodygi na kawałki o długości 2-3 cm
  • 2 duże pomidory, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek natki, posiekany
  • 170-200 g miękkiego koziego sera
  • 2 roztrzepane jajka
  • 500 g rozmrożonego ciasta filo
  • 60 ml oliwy lub stopionego ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek szklimy 5 minut na oliwie. Dodajemy pokrojony w cienkie piórka fenkuł, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mieszamy, podsmażamy 5 minut. Wlewamy sos sojowy, dodajemy mangold, pomidory oraz natkę i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na sitko i odciskamy, aby pozbyć się nadmiary płynu*. Warzywa łączymy z pokruszonym serem oraz jajkami, starannie mieszając. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy oliwą. Układamy na niej pierwszą warstwę płatów ciasta filo, jeden obok drugiego - na blachę o tych wymiarach potrzebujemy 3. Smarujemy oliwą lub masłem pierwszą warstwę ciasta, kładziemy kolejne płaty, znowu smarujemy oliwą i tak dalej, aż uzyskamy 6 warstw ciasta. Wierzchnie płaty smarujemy oliwą, przykrywamy połową farszu, a następnie kolejnymi 6 warstwami ciasta (każdą smarujemy oliwą). Przykrywamy resztą farszu oraz pozostałymi płatami ciasta (ponownie 6 warstw ciasta, każda posmarowana oliwą). Wystające poza formę brzegi ciasta zawijamy do środka. Wierzch i brzegi jeszcze raz smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor (30 minut w 180°C). Wyjmujemy, czekamy 10 minut i dopiero potem kroimy na porcje.

Uwaga: *jeśli warzywna mieszanina będzie zbyt płynna, ciasto nią nasiąknie i będzie nieapetyczne.

4 z 6
Fot. Dagna Napierała/ PNDFUTURA.pl?
Fot. Dagna Napierała/ PNDFUTURA.pl?

Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu

dla 5-6 osób

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 3,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu, oczyszczone i posiekane
  • garść posiekanej natki fenkułu
  • sól morska gruboziarnista
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 500 ml maślanki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
  • 100 g wędzonego łososia w plasterkach (można zastąpić wędzonym pstrągiem)

Sposób przygotowania

W garnku roztapiamy masło, nie rumieniąc go. Wkładamy pory, solimy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną - 10-15 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodajemy fenkuły wraz z natką, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zupę w blenderze, przyprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy ze śmietaną i maślanką*.

Schładzamy, a przed podaniem wkładamy do każdej porcji zupy kawałki wędzonej ryby: łososia lub pstrąga.

*Uwaga: Jeśli zupa jest za gęsta, możemy  dodać odrobinę bulionu.

5 z 6
Fot. Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl?
Fot. Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl?

Sałatka z wędzoną makrelą

dla 8 osób

Składniki

  • 2 małe fenkuły z natką
  • fenkuły z natką
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 60 ml czerwonego octu winnego (najlepiej sherry) lub balsamicznego
  • 30 ml marsali
  • 80 ml oleju (polecamy np. kujawski z ziołami)
  • 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 jabłko, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w jak najcieńsze plasterki
  • 2 garści listków bazylii
  • 2 garści innej zieleniny, np. musztardowca lub rukoli albo grubo porwanych liści natki pietruszki

Wędzona makrela:

  • 8 filetów z makreli ze skórą
  • 100 g wiórów drewnianych z drzewa liściastego (jabłoń, wiśnia), namoczonych przez godzinę w zimnej wodzie i odciśniętych
  • oliwa lub olej

Do podania:

  • zgrillowane kromki żytniego chleba

Sposób przygotowania

Fenkuły kroimy w jak najcieńsze plasterki, wkładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Natkę odcinamy i pozostawiamy. Przygotowujemy makrelę do wędzenia: rozgrzewamy wok na małym ogniu, na dno wkładamy wióry drewniane - po 3-4 minutach zaczną dymić. Układamy filety z makreli na natłuszczonej oliwą kratce woka. Szczelnie przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż mięso się zetnie i nabierze dymnego zapachu. Wtedy zdejmujemy, studzimy, usuwamy skórę, a mięso dzielimy na kawałeczki. W czasie gdy makrela się wędzi, zalewamy żurawiny octem i marsalą, odstawiamy na 30 minut, a potem łączymy z olejem i czosnkiem. Wkładamy do miski fenkuły i jabłka, dodajemy bazylię, pozostałą zieleninę i kawałki wędzonej makreli. Polewamy dressingiem, mieszamy, posypujemy natką fenkułu. Podajemy z grzankami.

6 z 6
Fot. Dagna napierała/PNDFUTURA.pl?
Fot. Dagna napierała/PNDFUTURA.pl?

Duszony fenkuł z karczochami

dla 4-6 osób

Składniki

  • 2 fenkuły, oczyszczone i pokrojone poziomo w plastry o grubości 1 cm
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych igieł świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki, osączonych
  • 1 puszka (400 ml) serc karczochów w zalewie, osączonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

Plastry fenkułu podsmażamy w rondlu na łyżce oliwy, aż się zrumienią. Wyjmujemy, do rondla wlewamy drugą łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, rozmaryn, oregano, tymianek, sól i pieprz, smażymy minutę, oprószamy mąką, zasmażamy na biało. Zalewamy winem i gotujemy 2 minuty. Dodajemy bulion oraz pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na dno żeliwnego rondla o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy połowę fenkułów, na niej połowę karczochów i połowę cebulowej mieszaniny. Kładziemy drugą warstwę składników. Przykrywamy i pieczemy 3-4 godziny w 120°C. Podajemy posypane natką.