7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

mg
Podczas zakupów wybierajcie małe twarde cukinie, o napiętej skórce i intensywnym kolorze - te są najsmaczniejsze! Do dzieła!
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU VITALIANO VANILLA - 24 CM ŚREDNICY 5,0 L Zdjęcie Silit garnek Passion 316245011
Fissler Fiamma Garnek do ma... Silit GARNEK DO GOTOWANIA M... Silit garnek Passion 316245011
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc

Frittata z kozim serem i cukinią

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • jajka
  • 400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 4 cebulki dymki
  • 1 nieduża, pokrojona w kostkę i zblanszowana cukinia
  • garść grubo pokrojonych listków mięty
  • 50 g startego lub pokruszonego twardego sera koziego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Włączamy grill w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę na takiej patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki). Wkładamy ziemniaki, smażymy na złoto, delikatnie mieszając (około 5 minut). Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z posiekanymi dymkami, cukinią, serem i miętą; przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, tak aby podsmażone ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Potem wstawiamy patelnię do piekarnika pod rozgrzany grill i czekamy, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Patelnię z gotową frittatą przykrywamy dużym talerzem i odwracamy. Zdejmujemy patelnię, dzięki czemu frittata wyląduje na talerzu spodem do góry. Można jeść ją od razu, ale jest smaczna także na zimno. Jeśli chcemy zabrać ją np. na drugie śniadanie do pracy albo na piknik, trzeba po ostudzeniu pokroić ją na kawałki i każdy zapakować oddzielnie w folię aluminiową.

Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T440 Zdjęcie THK Okrągłe naczynie żaroodporne szklane OPT4526 Zdjęcie Porcelanowe naczynie do zapiekania okrągłe pomarańczowe
W.M. Bartleet & Sons T440 THK Okrągłe naczynie żarood... Porcelanowe naczynie do zap...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Mielone z cukinią i szczypiorkiem

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

Zdjęcie ZELMER 887.5 Zdjęcie TecTake Ręczna do mięsa ciasta rozmiar 12 400954 Zdjęcie Esperanza EKM012G
ZELMER 887.5 TecTake Ręczna do mięsa cia... Esperanza EKM012G
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ratatouille

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.

Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... Altom Valdinox Modern. Komp... Silit Zestawy garnków 21092...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Shutterstock.com Fot. Shutterstock.com

Placki z cukinią

na 20 placków

 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 filiżanki wrzątku
  • 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
  • 2 jaja

 

Sposób przygotowania

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.

Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012 Zdjęcie Lurch tarka Multi 00010221 Zdjęcie Tarka do czosnku
Lurch VARIO tarka 00010012 Lurch tarka Multi 00010221 Tarka do czosnku
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka aromatyczna

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.

Zdjęcie KCF Noże TAKI Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie Noże
KCF Noże TAKI Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Noże "7" (nowe)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Cukinie faszerowane mięsem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.

Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534 Zdjęcie THK Podłużne naczynie żaroodporne szklane dł.28 OPT4525 Zdjęcie THK Szklane naczynie żaroodporne kwadratowe 21x21 (4524)
THK Czarne naczynie żaroodp... THK Podłużne naczynie żaroo... THK Szklane naczynie żarood...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Więcej na ten temat: cukinia, kotlety mielone, makaron, ratatouille