Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

mjk, materiały prasowe
Przeciętny Włoch zjada średnio 30 kg pasty rocznie. Polakom do takiego wyniku jeszcze daleko, ale dania z makaronem spożywamy coraz chętniej - według badań instytutu Homo Homini już nieco ponad 1/3 rodaków jada je kilka razy w tygodniu. U nas 10 letnich propozycji
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Na 100 sposobów

Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż zwykła pszenna mąka. Do wyrabianych ręcznie makaronów domowych, czyli pasta fresca, wykorzystuje się natomiast mąkę z miękkich gatunków pszenicy lub żyta i to właśnie do nich dodaje się jaja.

Choć na świecie istnieje ponad 300 rodzajów makaronów, Włosi bardzo surowo oceniają każdą jego odmianę. Do tej pory zastrzeżono tam blisko 100 rodzajów makaronów. Pod uwagę bierze się nie tylko kształt i długość, ale także: zgięcie, twardość, rodzaj nacięcia, skład (z dodatkiem jaj lub nie), a nawet kolor. Włosi najbardziej lubią te tradycyjne, czyli spaghetti, lasagne, fettuccini czy penne, podawane oczywiście al dente. Upodobania Polaków są zbliżone, choć coraz większą popularnością cieszą się u nas także ravioli, czyli pierożki nadziewane najczęściej szpinakiem i serem ricotta.

Włosi dużą wagę przykładają także do sosów. Panuje taka zasada: do makaronów cienkich serwuje się sosy rzadkie, natomiast do grubszych, jak np. orecchiette dodaje się cięższe. Do najbardziej popularnych dań makaronowych należą spaghetti bolognese, carbonara oraz lazania.

1
fot. shutterstock fot. shutterstock

Dlaczego makaron?

Makaron cenimy nie tylko za walory smakowe, ale też wartości odżywcze. Jest on nieodłącznym składnikiem diety, której przypisuje się długowieczność i dobrą kondycję fizyczną.

- Przede wszystkim jest on jest źródłem węglowodanów złożonych - mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia. - W zbilansowanej diecie węglowodany powinny dostarczać naszemu organizmowi ponad 50% kalorii, dlatego należy je spożywać do każdego posiłku. Energia z węglowodanów złożonych uwalniania jest powoli, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Zaspokoi głód, dostarczając przy tym składników odżywczych, a wśród nich błonnik, białko, witaminy B1, B2 i PP, a także magnez, wapń i żelazo.

Ważne jest, aby makaron był ugotowany al dente. Wówczas uczucie sytości trwa dłużej.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Idealny dla niejadków

Dorośli jedzą penne, farfalle, cannelloni i spaghetti. Dzieci widzą na talerzu zabawne niteczki, kolorowe kokardki i ładne muszelki. Ta rozmaitość kształtów może być źródłem wesołej zabawy, a wiadomo, że jeśli uda się dziecko zainteresować zawartością talerza, to już połowa sukcesu. Nawet niejadki spróbują makaronu - choćby z ciekawości.

- Makaron w kształcie liter może zmienić obiad w edukacyjną zabawę, a wciąganie spaghetti na czas sprawi, że dobry humor udzieli się wszystkim wokół stoł - podpowiada Iwonna Niegowska.

Dobrym pomysłem może też okazać się eksperymentowanie z kolorem makaronu. Zazwyczaj jest on barwiony naturalnie, np. zielony - szpinakiem, czerwony - sokiem z buraków, pomarańczowy - marchewką itp. Dla dziecka może to okazać się na tyle interesujące, że wygra z jego brakiem apetytu, a już na pewno z brakiem zainteresowania.

Jeśli dziecko nie znosi widoku gotowanych warzyw lub mięsa na talerzu, to właśnie makaron może okazać się nieocenioną pomocą w ich przemyceniu do codziennego jadłospisu. Nadzienie możemy ukryć w rurkach cannelloni czy muszlach conchiglioni.

Taką "sprytną" potrawą może okazać się również lasagne - nadzienie kryje całe mnóstwo warzyw i mielone mięso.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Makaron z pomidorami i mozzarellą

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

Autor

Tomek Woźniak
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zielone tagliatelle z fenkułem i indykiem

Składniki

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.

Autor

Magazyn Kuchnia
5
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Penne z cukiniami

Penne con le zucchine (dla 6 osób)

Składniki

  • 4 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 dag penne
  • tarty ser pecorino
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ew. suszone pomidory z oliwy

Sposób przygotowania

Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu. 

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
6
Fot. Shutterstock/Taiftin Fot. Shutterstock/Taiftin

Farfalle z kremem marchewkowym

Składniki

Sposób przygotowania

Obraną i umytą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy w garnku, krótko dusimy na nim marchewkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i bulion, nakrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu 10-12 minut. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałowe rumienimy bez tłuszczu na małej patelni, zdejmujemy z ognia. Odkładamy połowę marchewki, resztę miksujemy razem z wywarem i zagotowujemy. Dodajemy pozostałą marchewkę i doprawiamy do smaku. Makaron mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami migdałowymi i melisą.

Autor

Magazyn Kuchnia
7
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Makaron z dynią i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 mała dynia
  • 5 łyżek masła
  • 500 g makaronu (szerokie wstążki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rukola
Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki.

Dynia
Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.

Makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Czosnek i parmezan
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą. 

Autor

Magazyn Kuchnia
8
Fot. Shutterstock/Wiktory Fot. Shutterstock/Wiktory

Tagliatelle z bakłażanami

Składniki

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Smażymy je z obu stron na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy na podgrzane talerze. Na każdą porcję nakładamy sos, posypujemy parmezanem i bazylią.

Autor

Magazyn Kuchnia
9
Fot. Roman Andrasik Fot. Roman Andrasik

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
10
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Makaron z papryką

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują. Dodajemy posiekane oliwki oraz tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem, skrapiamy oliwą i podajemy. Możemy posypać świeżo startym parmezanem.

 

Autor

Tomek Woźniak

11
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Penne z brokułami i sosem serowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. 
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

 

Autor

Tomek Woźniak

12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowa z fasolą i papryką

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.

Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą.

Autor

Tomek Woźniak

13