3 wegetariańskie przepisy z groszkiem. Do ugotowania w tym tygodniu!
GROCH (Fot. Marta Dymek)
Marokański kuskus z zielonym groszkiem
dla 4 osób
Składniki
- 1,5 szklanki kuskusu
- bulion warzywny
- 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 pęczek mięty
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Kuskus zalewamy bulionem w ilości podanej w instrukcji na opakowaniu. Kiedy po kilku minutach spęcznieje, szybko mieszamy go widelcem.
Gotujemy groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Orzeszki prażymy minutę na suchej, mocno rozgrzanej patelni - do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Do dużej miski wrzucamy kuskus, groszek, orzeszki, rodzynki i posiekaną miętę. Ucieramy składniki sosu, wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło lub na zimno.
Sałatka ze szpinaku i groszku z kokosem
dla 2-3 osób
Składniki
- 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g świeżych liści szpinaku
Dressing:
- 3 łyżki oleju o delikatnym smaku
- 3 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- chilli i sól do smaku
Sposób przygotowania
Gotujemy groszek we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty, cedzimy i szybko przelewamy zimną wodą - dzięki temu zachowa swój kolor. Orzechy nerkowca prażymy około minuty na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy na talerzyk do ostygnięcia. Następnie prażymy wiórki kokosowe (nie dłużej niż pół minuty), studzimy. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Do dużej miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, orzechy oraz połowę wiórków. Polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Danie podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Azjatycki bulion ze szpinakiem i groszkiem
dla 5 osób
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 mała papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru (3 cm)
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 liście limonki kaffir
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek selera korzeniowego
- 1 marchewka
- 2 pory
- sos sojowy
- sól
- 200 g makaronu ryżowego
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i czosnek, starty imbir (trochę pozostawiamy do dekoracji), trawę cytrynową oraz liście limonki kaffir. Chwilę podsmażamy, dodajemy dokładnie umyte (nieobrane), pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Smażymy 3-5 minut na małym ogniu. Dolewamy 1,5 litra wody i łyżkę sosu sojowego, doprawiamy łyżeczką soli. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.
W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szpinak przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy groszek we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty, odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą. Gotowy bulion cedzimy przez sito, dokładnie odciskając warzywa - to w nich jest najwięcej smaku. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Gorący bulion rozlewamy do miseczek, do każdej wkładając po porcji groszku, szpinaku i makaronu ryżowego oraz po kilka wiórków świeżego imbiru.
3 porady na koniec
1 Aby groszek zachował swój piękny zielony kolor, należy gotować go krótko (3-4 minuty), a potem szybko przelać lodowatą wodą. Dodatkowo taki zahartowany groszek można włożyć do miski
z zimną wodą oraz kostkami lodu ? dzięki temu pozostanie chrupiący i dłużej zachowa jasnozieloną barwę.
2 W sezonie można ugotować większą ilość zielonego groszku i przechowywać go w lodówce.
W ten sposób ułatwimy sobie pracę, jeśli będziemy chcieli szybko przygotować np. pastę
do chleba. Wystarczy wówczas zmiksować groszek ze świeżymi ziołami oraz odrobiną oliwy.
3 Dzięki swojej słodyczy groszek nadaje się nie tylko do dań wytrawnych, ale świetnie sprawdza się też w deserach. Zmiksujcie go np. z mlekiem kokosowym i miodem - pycha!