3 wegetariańskie przepisy z groszkiem. Do ugotowania w tym tygodniu!

MG, Marta Dymek (jadlonomia.com)
Młodziutki i Świeży. któż się oprze słodkim i soczystym ziarenkom groszku ukrytym w sprężystych strączkach? Ich smak kochają nawet dzieci, które na ogół nie przepadają za warzywami. U nas groszek w bulionie, sałatce i z kuskusem
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Marokański kuskus z zielonym groszkiem

dla 4 osób

Składniki

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Kuskus zalewamy bulionem w ilości podanej w instrukcji na opakowaniu. Kiedy po kilku minutach spęcznieje, szybko mieszamy go widelcem.

Gotujemy groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Orzeszki prażymy minutę na suchej, mocno rozgrzanej patelni - do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Do dużej miski wrzucamy kuskus, groszek, orzeszki, rodzynki i posiekaną miętę. Ucieramy składniki sosu, wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków FUSION 303324 Zdjęcie Komplet garnków Fissler 1612804 Zdjęcie Olkusz Komplet garnków emaliowanych GLOSA 5 -- Fioletowy 56631
Ambition Komplet garnków FU... Komplet garnków Fissler 161... Olkusz Komplet garnków emal...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Sałatka ze szpinaku i groszku z kokosem

dla 2-3 osób

 

Składniki

 

Dressing:

  • 3 łyżki oleju o delikatnym smaku
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • chilli i sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Gotujemy groszek we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty, cedzimy i szybko przelewamy zimną wodą - dzięki temu zachowa swój kolor. Orzechy nerkowca prażymy około minuty na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy na talerzyk do ostygnięcia. Następnie prażymy wiórki kokosowe (nie dłużej niż pół minuty), studzimy. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Do dużej miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, orzechy oraz połowę wiórków. Polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Danie podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie Dekoria Zestaw obiadowy S&P Stripes 807-410 Zdjęcie DUO komplet serwis obiadowy 18el 6os. SILVER Zdjęcie Villa & Tavola Róża Komplet talerzy 6/18
Dekoria Zestaw obiadowy S&P... DUO komplet serwis obiadowy... Villa & Tavola Róża Komplet...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Azjatycki bulion ze szpinakiem i groszkiem

dla 5 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i czosnek, starty imbir (trochę pozostawiamy do dekoracji), trawę cytrynową oraz liście limonki kaffir. Chwilę podsmażamy, dodajemy dokładnie umyte (nieobrane), pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Smażymy 3-5 minut na małym ogniu. Dolewamy 1,5 litra wody i łyżkę sosu sojowego, doprawiamy łyżeczką soli. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.

W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szpinak przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy groszek we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty, odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą. Gotowy bulion cedzimy przez sito, dokładnie odciskając warzywa - to w nich jest najwięcej smaku. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Gorący bulion rozlewamy do miseczek, do każdej wkładając po porcji groszku, szpinaku i makaronu ryżowego oraz po kilka wiórków świeżego imbiru.

Zdjęcie Ambition KOMPLET KAWOWY 17EL ASTURIA 32101 Zdjęcie DUO komplet serwis kawowy 21el kolekcja HOLENDERSKA / DU-5907666510940 Zdjęcie HEMINGWAY - 15 częściowy komplet kawowy
Ambition KOMPLET KAWOWY 17E... DUO komplet serwis kawowy 2... HEMINGWAY - 15 częściowy ko...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

3 porady na koniec

1 Aby groszek zachował swój piękny zielony kolor, należy gotować go krótko (3-4 minuty), a potem szybko  przelać lodowatą wodą. Dodatkowo taki zahartowany groszek można włożyć do miski
z zimną wodą oraz kostkami lodu ? dzięki temu pozostanie  chrupiący i dłużej zachowa jasnozieloną barwę.


2 W sezonie można ugotować większą ilość zielonego groszku i przechowywać go w lodówce.
W ten sposób ułatwimy sobie pracę, jeśli będziemy chcieli szybko przygotować np. pastę
do chleba. Wystarczy wówczas zmiksować groszek ze świeżymi ziołami oraz odrobiną oliwy.

 

3 Dzięki swojej słodyczy groszek nadaje się nie tylko do dań wytrawnych, ale świetnie sprawdza się też w deserach. Zmiksujcie go np. z mlekiem kokosowym i miodem ? pycha!

4