Ciasta z truskawkami do upieczenia w tym tygodniu

OB
Truskawki

Truskawki (Fot. Paulina Kolondra)

Na początku sezonu jest wielkie truskawkowe obżarstwo, potem przychodzi opamiętanie. A wraz z nim względny spokój i czas na truskawkowe ciasta, desery i przetwory
1 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Creme brulée z baileysem i truskawkami

dla 6 osób

 

Creme brulée:

 

Truskawki:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Mieszamy żółtka z cukrem*. Mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę z baileysem, wlewamy do żółtek, mieszając. Przelewamy przez sito do rondelka z dziobkiem. Rozlewamy do sześciu kokilek, ustawiamy je w brytfannie, do której wlewamy gorącą wodę - tak by sięgała do połowy naczynek. Przykrywamy brytfannę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy kokilki z wody i studzimy.

Przygotowujemy truskawki. Połowę kroimy w grube plastry, układamy w żaroodpornej misce, oprószamy cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii. Zawijamy miskę w folię spożywczą, ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy nad parą przez 30 minut. Studzimy, schładzamy w lodówce, po czym przecedzamy truskawki przez sitko, aby pozyskać sok. Pozostałe oczyszczone truskawki obtaczamy w soku i układamy w kokilkach z creme brulée.

 

*Uwaga:
Nie ubijamy żółtek - chodzi o to, żeby nie napowietrzać masy. po wymieszaniu żółtek ze śmietanką i likierem na wierzchu utworzy się piana - trzeba ją delikatnie zdjąć.

2 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym

dla 6-8 osób

Sorbet:

  • 150 g cukru
  • 90 ml wody szczypta soli
  • 700 g oczyszczonych truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 białko

 

Kruche ciasto:

  • 140 g miękkiego masła
  • 60 g cukru szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • jajko
  • 230 g mąki pszennej (typ 480)

 

Nadzienie:

  • 6 żółtek
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 160 g drobnego cukru
  • 70-80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (do kupienia np. w Ikei)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 22%

 

Oraz:

  • kilkanaście oczyszczonych truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy sorbet. W rondelku podgrzewamy cukier, wodę i sól, tak by cukier się rozpuścił. Studzimy. Truskawki miksujemy razem z sokiem z cytryny i syropem na gładką pulpę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zamrażamy w maszynce do lodów* - na ostatnie 3 minuty mrożenia dodajemy białko. Wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki.

Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier, sól i ziarenka wanilii na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy jajko, ucieramy, aż połączy się z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Formujemy z ciasta placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wyściełamy dno i brzegi okrągłej formy na tartę, na wierzchu kładziemy pergamin i obciążamy specjalnymi kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie.

Robimy nadzienie. Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii na kogel-mogel. Mieszamy ze skórką cytrynową, syropem z bzu, mąką i śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Z ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, wlewamy śmietanowo-jajeczną masę. Pieczemy 40 minut - masa powinna się lekko ściąć, ale w środku pozostać wilgotna. Studzimy. Kroimy tartę na kawałki i podajemy z kulką sorbetu na wierzchu i truskawkami pokrojonymi w plasterki.

 

*Uwaga:
Można też wlać schłodzoną masę do plastikowego pojemnika i mieszać co 15 minut. W tym wypadku białko (lekko roztrzepane) łatwiej połączy się z masą. dodajemy je również pod koniec zamrażania.

3 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą

dla 8 osób

Składniki

  • 35 g suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 130 ml oliwy
  • 310 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 120-150 g oczyszczonych truskawek
  • 10 listków melisy
  • gruba sól morska

 

Sposób przygotowania

Mieszamy drożdże, wodę i miód wielokwiatowy, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu wlewamy połowę oliwy i mieszamy. Łączymy mąkę z solą, w środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy je przez 10 minut. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, z wierzchu również skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Natłuszczamy oliwą blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy je oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, aż zbrązowieje, jakieś 15 minut. Mieszamy z octem i miodem gryczanym, smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Na cieście układamy truskawki pokrojone w plasterki, karmelizowaną cebulę i melisę. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 20 minut na złoty kolor. Lekko studzimy i kroimy w prostokąty.

*Uwaga:
Focaccię podajemy na ciepło. Można dodatkowo skropić ją oliwą lub posypać pokruszonym kozim serkiem.

4 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Torcik z musem truskawkowym

dla 6-8 osób

Mus:

  • 750 g oczyszczonych truskawek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 250 g białej czekolady
  • 1,25 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

 

Ciasto:

  • olej do formy
  • jajek
  • żółtka
  • 170 g cukru
  • 80 g przesianej mąki tortowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 90 g masła

 

Na wierzch:

  • 160 ml śmietanki 36%
  • 350 g białej czekolady
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka oczyszczonych truskawek i jagód

Sposób przygotowania

Robimy mus. Miksujemy i przecieramy przez sito 450 g truskawek. Mieszamy z 1 łyżką soku z limonki, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 60 ml zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzewamy 60 ml śmietanki z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy najpierw z rozpuszczoną czekoladą, potem ze 180 ml purée truskawkowego.
Resztę odkładamy. Pozostałą śmietankę (440 ml) ubijamy na sztywno, 1/3 delikatnie mieszamy z musem czekoladowo-truskawkowym. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą ubitą śmietankę. Resztę truskawek (300 g) kroimy w plasterki, mieszamy z łyżką soku z limonki i z musem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy mąką. Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być gładka i ciepła - ubijamy jakieś 2 minuty. Zdejmujemy znad pary i ubijamy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy do jajek przesianą mąkę, sól i skórkę cytrynową, lekko mieszamy. Pod koniec mieszania cienką strużką wlewamy stopione masło. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, potem ostrożnie kroimy na trzy blaty. Górną warstwę układamy przypieczonym wierzchem do dołu, smarujemy połową purée truskawkowego, potem warstwą musu (ta warstwa powinna mieć niecałe 2 cm). Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go purée i musem, kładziemy ostatni placek. Wkładamy do lodówki na noc.

Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy z solą i sokiem cytrynowym. Studzimy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ale będzie na tyle płynna, żeby równomiernie pokryć nią ciasto. Polewamy torcik, wygładzając szpatułką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy owocami.

5 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

dla 8-10 osób

Składniki

  • jajek
  • 240 g cukru
  • 80-90 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • żółtek
  • 75 g drobnego cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kukurydzianej

 

Poncz:

  • 250 ml przegotowanej wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny do smaku

 

Oraz:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 słoiczek (250 g)
  • galaretki lub dżemu z czarnej porzeczki truskawki ew. czarne jagody

 

Sposób przygotowania

Białka ubijamy, wsypując powoli cukier, na bardzo sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając na najniższych obrotach - aż powstanie jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodajemy je porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blasze o wymiarach 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180°C - około 25-30 minut.

Robimy krem waniliowy: w rondlu zagotowujemy mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i pustym strąkiem. Zmniejszamy ogień, podgrzewamy 5 minut, odstawiamy na chwilę, wyjmujemy strąk wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, studzimy. Łączymy składniki ponczu. Rozpuszczamy dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody (nie gotujemy). Upieczony zimny biszkopt zdejmujemy z blachy i przecinamy na dwa płaty. Dolny płat razem z papierem do pieczenia ponownie układamy na blasze. Nasączamy go połową ponczu, smarujemy najpierw galaretką z czarnej porzeczki lub przetartym przez sito dżemem, a potem połową kremu. Przykrywamy drugim płatem, nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu. Dekorujemy truskawkami (ew. jagodami), zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

*Uwaga:
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wtedy lepiej się kroi.

6 z 6
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Pieczony dżem truskawkowy z lawendą

na 4 słoiki po 250 ml

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku mieszamy truskawki pokrojone na połówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, cukier oraz lawendę. Odstawiamy na 2 godziny, aby owoce puściły sok. Mieszamy z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przelewamy owoce wraz z sokiem do dużej formy żaroodpornej (lub do dwóch mniejszych), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 65-70°C. Pieczemy 10 godzin, co jakiś czas mieszając, aż dżem się zagęści. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do spiżarni.