3 wegetariańskie, bezglutenowe dania do ugotowania w tym tygodniu
Sałatka z rzodkiewek (Fot. Marta Dymek)
Curry z rzodkiewkami
Składniki
- 1 cebula
- kawałek (3 cm) świeżego imbiru
- kawałek (2 cm) ostrej papryczki chilli oczyszczonej z pestek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 pęczki rzodkiewek
- 5 liści limonki kafir
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i czarny pieprz
- pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, imbir, chilli i czosnek siekamy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy imbir, czosnek i chilli oraz kumin i kolendrę. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię razem z listkami kafiru, groszkiem i orzechami nerkowca. Porządnie mieszamy, wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy. Dusimy na średnim ogniu 10-12 minut, aż sos się zredukuje i wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy listkami kolendry, podajemy z ryżem lub pieczywem.
Komplet garnków Elo Skandin... | Komplet garnków Fissler 161... | Komplet garnków Skeppshult ... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Sałatka z rzodkiewek
Składniki
- 1/4 szklanki orzechów arachidowych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Oraz:
- 3 pęczki rzodkiewek
- kawałek (4 cm) imbiru
- kawałek (2 cm) papryczki chilli oczyszczonej z pestek
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- świeża mięta
- i kolendra
Sposób przygotowania
Orzechy arachidowe wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 30 sekund. Następnie posypujemy je cukrem trzcinowym. Kiedy cukier zacznie się topić i oblepi orzeszki, patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Gdy orzechy wystygną, rozgniatamy je na mniejsze kawałki w moździerzu. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na cieniutkie plasterki, wkładamy do sporej miski. Imbir i chilli siekamy, dodajemy do rzodkiewek razem z cukrem, sokiem z limonki, sosem sojowym oraz szczyptą soli. Wszystko mieszamy, ugniatając rzodkiewki, tak aby puściły jak najwięcej soku, który ma się połączyć z przyprawami. Posypujemy grubo posiekanymi ziołami oraz prażonymi orzeszkami.
Dekoria Zestaw obiadowy S&P... | Duo 21 elementowy komplet k... | Luminarc RHAPSODY OPT14588 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Tacos z bobem i rzodkiewkami
Dla 4 osób
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 2 limonki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek kolendry
- 4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
- 600 g bobu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek papryczki chilli
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.
Black Red White Alfabet kom... | Dekoria Komplet szklanek do... | Luminarc Komplet szklanek s... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |