Botwina - domowy salon odnowy
Chłodnik na botwinie (Fot. BBS)
Liście botwinki z fetą
(dla 4-6 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Fetę miksujemy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Nakładamy porcje masy na umyte i osączone liście botwinki, rolujemy i spinamy wykałaczką.
Chłodnik na botwinie
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3-4 (200 g) ogórków
- po 1 pęczku szczypiorku
- koperku i rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 l zsiadłego mleka
- i naturalnego jogurtu
- sól, pieprz
- 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- 6 łyżek obgotowanych szyjek rakowych
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi
botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty (fot. 1). Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2). Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.
fot. 1 fot. 2 fot. 3
Fot. BBS
Botwinka
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 1 średni burak
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sok z cytryny do smaku
- cukier do smaku
- 1/2 szklanki śmietany
- mąka do zagęszczenia
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- po 1 jajku na twardo na osobę
Sposób przygotowania
Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym. Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj. Dodaj koperek, podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki.
Roladki z kurczaka z sosem malinowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kg piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 25 dag sera z niebieską pleśnią
- 2-3 łyżki oliwy
- 30-40 dag botwinki
- 400 ml czerwonego wina
- 4 łyżki miodu
- 30-40 dag malin
- 4 łyżeczki sosu Worcestershire
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalewamy winem, dodajemy miód i odrobinę wody, gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy z rondla, odkładamy, aby ostygły. Odparowujemy pozostały w rondlu płyn do objętości 5 łyżek. Do powstałego sosu dodajemy przetarte przez sitko maliny, sos Worcestershire i odrobinę miodu, krótko podgrzewamy. Roladki kroimy w plastry, podajemy z sosem i łodygami botwinki.
Sałatka śledziowa
Składniki
- 10 dag rukoli
- 25 dag marynowanych śledzi
- 16 małych buraczków
- 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej
- 2 dag kaparów
- trochę oliwy
Marynata:
- 300 ml wody
- 70 ml octu spirytusowego
- 7 dag cukru
- sól
- listek laurowy
- ziele angielskie
- kilka goździków
Sposób przygotowania
Umyj i obierz buraczki, ugotuj je do miękkości. Zagotuj wodę z octem, cukrem, szczyptą soli, listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Marynatą zalej buraczki i odstaw je na ok. 12 godzin. Umyj i osusz rukolę, ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż pokrojone w paski śledzie, połówki buraczków, marynowane pomidory i kapary. Skrop dobrą oliwą i podawaj.
Sałatka na ciepło z buraczkami i fenkułem
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g szalotek
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 pęczek młodych buraczków razem z liśćmi
- 4 ząbki czosnku
- 75 g orzechów włoskich
- 350 g szpinaku baby
- 2 średnie bulwy fenkułu
- sól
Dressing:
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek oliwy (extra virgin)
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Szalotki skrapiamy łyżką oliwy, oprószamy solą, układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Młode buraczki myjemy, liście odcinamy i odkładamy, a resztę wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy około 15 minut, po czym osączamy i obieramy ze skórki. Po 30 minutach pieczenia do szalotek dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, całość skrapiamy kolejną łyżką oliwy i pieczemy 10 min. Dodajemy na blachę pokrojone w ósemki buraczki i orzechy wymieszane z 2 łyżkami oliwy, pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż czosnek zacznie się złocić. Przygotowujemy dressing: w moździerzu miażdżymy czerwony pieprz, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wlewamy ocet, dodajemy oliwę. Miesza-my. Fenkuł kroimy na bardzo cienkie plasterki. Botwinkę blanszujemy i razem ze szpinakiem oraz fenkułem wkładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość skrapiamy dressingiem. Podajemy na ciepło.
Risotto z boćwiną
Składniki
- 3 liście boćwiny
- 1/3 szklanki orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 15 dag gorgonzoli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły się oliwą. Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy 6 razy. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy boćwinę i dusimy przez 10 minut. Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą