Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem

MG
Cały dzień z rabarbarem

Cały dzień z rabarbarem (Fot.)

To możliwe! Jedna osoba może jeść do syta za jedyne 10 zł dziennie. I to bardzo pyszne dania - bo z rabarbarem. Wypróbuj te przepisy i oszczędzaj
1 z 4
Fot. Shutterstock/nito, Sally Scot
Fot. Shutterstock/nito, Sally Scot

Gofry z dżem rabarbarowym 0,60 zł + 1,76 zł = 2,33 zł

Składniki potrzebne do przygotowania gofrów dla 2 osób kosztują 3,45 zł, plus dżem domowy rabarbarowy, czyli jedna porcja kosztuje około 2,33 zł.

 

 

Składniki na gofry dla dwóch osób - cena razem 3,45 zł

  • 260g mąki pszennej - 0,78
  • 480 ml mleka- 1,44 zł
  • 2 duże jajka - 0,80 zł
  • 2 łyżki cukru - 0,12 zł
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,20 zł
  • płaska łyżeczka soli - 0,01 zł
  • 3 łyżki oliwy - 0,10 zł

 

Sposób przygotowania

W misce połączyć wszystkie składniki oprócz białek i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Przy pomocy pędzelka posmarować gofrownicę oliwą. Gofry piec na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce.

 

Składniki na dżem rabarbarowy - 13,50 zł

 

Sposób przygotowania

Odetnij zielone liście i pokrój rabarbar w cienkie kawałki, w zależności od grubości łodyg - im grubsze tym cieniej. Nie wyrzucaj białych części to one najsłodsze. W dużym garnku z grubym dnem wymieszaj rabarbar z cukrem i pozostaw na noc, żeby łodygi puściły sok.

Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać.
Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować.

Dżem może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi.

2 z 4
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Gulasz z rabarbarem - 4,83 zł

Składniki potrzebne do przygotowania gulaszu dla 8 osób kosztują 38,63 zł, czyli jedna porcja 4,83 zł


Składniki dla 8 osób

 

Sposób przygotowania

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy. Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, czyścimy z błon, kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy je na oliwie, po pewnym czasie dodając czerwoną cebulę, a na końcu czosnek. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni, dodajemy kurkumę, solimy, wsypujemy tłuczony pieprz. Smażymy razem jeszcze około minuty, mieszając. Bulion zagotowujemy i namaczamy w nim szafran. Do mięsa dodajemy czatnej lub przyprawione pomidory, miód, natkę pietruszki, listki mięty oraz cynamon. Wlewamy sok z limonki i bulion z szafranem. Bulionu powinno być tyle, aby ledwo przykrył wszystkie składniki. Dusimy mięso przez 2 godziny pod przykryciem. Dodajemy rabarbar, dusimy jeszcze jakieś 5 minut - nie powinien się rozpaść. Jeśli musimy zamieszać gulasz, robimy to bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć kawałków rabarbaru. Na koniec dodajemy daktyle.

Uwaga: do przyrządzenia tej potrawy używa się kwaśnych składników - dużej ilości rabarbaru oraz soku z limonki. Kwaśne są też pomidory, jeśli nie użyliśmy czatneju, tylko tych z puszki. Jeśli więc na koniec uznamy, że gulasz jest zbyt kwaśny, dodajemy więcej miodu lub serwujemy go z pilawem z dodatkiem rodzynek.

Uwaga: równie smaczny gulasz z rabarbarem wyjdzie z wieprzowiny (czas gotowania potrawy będzie taki sam).

3 z 4
Fot. Jakub Pajewski
Fot. Jakub Pajewski

Wątróbka z rabarbarem i sosem pomarańczowym - 2,41 zł

Składniki potrzebne do przygotowania wątróbki z rabarbarem dla 2 osób kosztują 4,82 zł, czyli jedna porcja 2,41 zł

 

Składniki dla dwóch osób

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone wątróbki oprószamy mąką, smażymy na oleju. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i białym pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. W rondelku gotujemy sok z pomarańczy z obranym rabarbarem, dodajemy miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec wkręcamy masło. Do ciepłego sosu wkładamy gruszkę pokrojoną w ósemki, przez chwilę podgrzewamy. Wykładamy ciepłe wątróbki i cząstki gruszki na talerz, polewamy sosem z pomarańczy z rabarbarem, dekorujemy chrustem z rabarbaru.

4 z 4
Fot. shutterstock/Kesu
Fot. shutterstock/Kesu

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa około 1,18 zł

Składniki potrzebne do przygotowania lemoniady kosztują 9,40 zł, czyli jedna porcja 1,18 zł

 

Składniki na 8 szklanek

 

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

 

Menu na cały dzień dla jednej osoby:

Gofry z dżem rabarbarowy 1,76 zł + 0,60 zł = 2,33 zł

Gulasz z rabarbarem - 4,83 zł

Wątróbka z rabarbarem i sosem pomarańczowym - 2,41 zł

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa około 1,18 zł

RAZEM: 10,75 zł

Więcej na ten temat: dzień za 10 zł, tanie przepisy