9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

MG
Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym (Fot. BBS)

Zebraliśmy tutaj wszystko co w tym sezonie jest najsmaczniejsze. W sklepie pod domem kupujemy cykorię, radiccio, seler, awokado, czarną rzepę i śledzie - gotujemy.
1 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Cykoria zapiekana z camembertem

Składniki

  • żółtka
  • 2 cykorie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 camembert
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere)
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.

2 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałata z kurczakiem i cytryną

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

3 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

4 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Krem selerowy

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • selery
  • marchewka
  • 1/2 pora
  • pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g masła
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 100 ml 36% śmietany
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 500 g szyjek rakowych- można zastąpić mięsem białej pieczonej ryby
  • 1 pęczek koperku

 

Sposób przygotowania

Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.

5 z 9
Fot. Giedré Barauskiené
Fot. Giedré Barauskiené

Paj z kurczakiem i warzywami

(dla 6 osób)

 

Bulion:

 

Nadzienie:

 

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g zimnego masła
  • jajko

 

Sposób przygotowania

Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy, dodajemy do ziemniaków. Podobnie robimy z pokrojonymi porami - tyle że gotujemy je 4 minuty. Kiedy już obgotujemy i wyjmiemy wszystkie warzywa, jeszcze raz zagotowujemy bulion i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a po zdjęciu z palnika dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z mięsem i warzywami, przekładamy wszystko do dwulitrowego, żaroodpornego naczynia. Studzimy. Przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 200°C, aż ciasto się przyrumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Po pierwszych 10 minutach warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową.

6 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bloody Mary po tuningu

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 300 ml soku pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (użyłem wędzonej), pieprz
  • po kilka kropel tabasco i sosu Worcestershire
  • 100 ml czystej wódki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
  • lód w kostkach

 

Sposób przygotowania

Schłodzony sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary.

7 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

 

Składniki

 

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

8 z 9
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille

Domowe śledzie

(dla 12 osób)

 

Składniki

Zalewa:

  • 400 ml wody
  • 250 ml cukru pudru
  • liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania

Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.

9 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Purée z rzepy

Dla 6-8 osób

 

Składniki

  • 1 kg rzepy
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rzepę obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Lekko solimy i gotujemy ok. 30 min. Odcedzamy, na moment jeszcze stawiamy garnek na ogniu, aby odparować rzepę, po czym miksujemy ją ze śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w cienkie plastry, obsmażamy na 2 łyżkach masła. Żaroodporny półmisek smarujemy pozostałym masłem, wykładamy purée, przykrywamy jabłkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy kilka minut (możemy to samo zrobić w żeliwnym naczyniu nad ogniskiem). Podajemy z pieczonym mięsem.