Czarny bez - kwitnie, pachnie i kusi

Magazyn Kuchnia
Widzisz go w parku, pod domem, idąc do pracy - czarny bez. W jego aromat roznosi się wszędzie, trudno si oprzeć słodkiemu zapachowi. Nie zastanawiaj się, tylko upiecz z kwiatami ciasto, albo zrób nalewkę. Nie pożałujesz
Fot. Łukasz Falkowski Fot. Łukasz Falkowski

Kwiaty i owoce czarnego bzu

Czarny albo dziki bez. Spotkacie go w parkach i przy polnych drogach. Jadalne są i kwiaty, i owoce. Zrywajcie te z krzewów oddalonych od ruchliwych ulic.

Kwiaty mają kremowy kolor, pojawiają się na początku lata. Fioletowo-czarne owoce - pod koniec lata.

Zbierajcie kwiaty w słoneczny dzień. Po obcięciu baldachów połóżcie je na papierowym ręczniku, aby mogły z nich swobodnie wyjść robaczki (bez obaw, jest ich niewiele). Nie strzepujcie, bo pozbędziecie się cennego pyłku. Użyjcie jak najszybciej. Kiściami owoców możecie potrząsać.



Używajcie dojrzałych owoców (zielone trzeba odrzucić) i samych kwiatów odciętych z łodyg.

Z kwiatów róbcie napoje, herbatę, lody. Owoce są świetne na galaretkę (najlepiej zrobić ją z dodatkiem jabłek), sok i wino. Można je zamrażać.

Kwiaty dobrze smakują z agrestem, morelami, rabarbarem. Owoce pasują do śliwek, brzoskwiń, czekolady, a nawet buraków - polejcie sałatkę z pieczonych buraków owocami podduszonymi z cukrem.

Syrop z kwiatów (znakomity do drinków z ginem lub sambucą): do słoja wrzućcie kwiaty z 30 baldachów. Zalejcie gorącym syropem z 1?kg cukru, soku z 1?limonki i 1 l wody. Raz?dziennie mieszajcie. Po 6 dniach przecedźcie przez filtr lub drobne sitko, rozlewając syrop do wyparzonych butelek.

Upieczcie sernik. Zmiksujcie 180 g herbatników typu digestive z 50 g rozpuszczonego masła. Masą wyłóżcie dno natłuszczonej tortownicy (24 cm). Skropcie kilkoma łyżkami syropu z kwiatów. Ubijcie 6 żółtek, 700 g kremowego serka i 175 g cukru. Wymieszajcie z pianą z 6 białek i kwiatami oberwanymi z 2 baldachów. Wlejcie masę do formy i wciśnijcie w nią jeszcze porozrywane baldachy. Pieczcie 50-60 minut w 160°C.

Aby zrobić shake'a, zmiksujcie 300 ml tłustego mleka, 230 g dobrych lodów waniliowych, 300 ml wody i 4 łyżki syropu z kwiatów. Posypcie kwiatkami.

Zróbcie ocet. W garnku zagotujcie 2,5 szklanki octu z czerwonego wina, 2 łyżki miodu gryczanego i 2,5 szklanki rozgniecionych owoców czarnego bzu. Zmniejszcie ogień i gotujcie 10 minut. Wlejcie do słoja i odstawcie na cztery tygodnie. Przefiltrujcie i wlejcie do butelek.

Czatnej z owoców czarnego bzu: zagotujcie po 450 g owoców, posiekanej cebuli i jabłek pokrojonych w kostkę, 125 g rodzynek, po 1 łyżeczce garam masala, mielonego imbiru, soli, szczyptę chilli w proszku, 150 ml octu jabłkowego. Gdy owoce zmiękną, dodajcie jeszcze 150 ml octu i 325 g cukru. Gotujcie, aż czatnej zgęstnieje, rozlejcie do?wyparzonych słoików. Świetnie pasuje do pieczonej kaczki.

Zdjęcie FUNGOPOL Syrop Z KWIATÓW BZU CZARNEGO 200g Zdjęcie Natjun Napar z kwiatów czarnego bzu 400ml Zdjęcie Spiżarnia Syrop z Czarnego Bzu
FUNGOPOL Syrop Z KWIATÓW BZ... Natjun Napar z kwiatów czar... Spiżarnia Syrop z Czarnego ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Shutterstock.com / Giordano Aita Fot. Shutterstock.com / Giordano Aita

Ciasto z kwiatami czarnego bzu

Składniki

  • 1,5 szklanki mąka pszenna
  • 0,5 szklanki otręby
  • 0,5 szklanki cukier
  • 1,5 szklanki maślanka
  • 3 łyżki zakwas żytni
  • 1 sztuka jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 baldachów kwiaty czarnego bzu

 

Sposób przygotowania

Mąkę, otręby, zakwas (proszek do pieczenia jeśli nie ma zakwasu) i maślankę dokładnie wymieszać i odstawić na parę godzin. Do ciasta dodać cukier, jajko, oliwę i kwiatki czarnego bzu (bez grubych łodyżek). Przełożyć do formy i piec około 40 min w 170 stopniach.

Zdjęcie Dary Natury Kwiat bzu czarnego 50g Zdjęcie Kawon Kwiat bzu czarnego wspomagająco przy przeziebieniu i infekcjach 30sasz Zdjęcie Kwiat bzu czarnego, zioło pojed, Kawon 50g
Dary Natury Kwiat bzu czarn... Kawon Kwiat bzu czarnego ws... Kwiat bzu czarnego, zioło p...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Shutterstock.com/  Foodpictures Fot. Shutterstock.com/ Foodpictures

Kwiaty czarnego bzu w tempurze

Składniki

  • około 18 baldachów czarnego bzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 duże jajko
  • 250ml wody gazowanej
  • 125g mąki kukurydzianej
  • 125g drobnej mąki ryżowa 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru, plus około 3 łyżki do posypania

 

Sposób przygotowania

Sprawdzić czy w kwiatach nie ukrywają się owady. Usunąć większość grubych łodygi, pozostawiając same kwiatki. Robimy tempurę: do dużego garnka wlać olej i podgrzać do temperatury 190 °C . W dużej misce rozkłócić jajka z wodą gazowana. Przesiać wszystkie suche składniki ze szczyptą soli, dodać do mokrych składników, wymieszać. Zanurzać kwiaty w cieście i smażyć z obu stron do chwili gdy będą złociste. Odsączyć na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu z sosem czekoladowym.

Zdjęcie Zestaw Garnków Fissler Solea 5el 1612005 Zdjęcie GERLACH Komplet garnków SUPERIOR 98797 Zdjęcie Zestaw Garnków Skeppshult 0610wb
Zestaw Garnków Fissler Sole... GERLACH Komplet garnków SUP... Zestaw Garnków Skeppshult 0...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Shutterstock.com / clearimages Fot. Shutterstock.com / clearimages

Trójniak kwiatowy niesycony

Składniki

  • 10 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 1,7 l miodu akacjowego
  • 3,4 l wody
  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z 1 limonki
  • pożywka drożdżowa
  • drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry

 

Sposób przygotowania

Postępujemy jak wyżej, z tym że do brzeczki dodajemy jeszcze sok cytrynowy i skórkę z limonki. Kwiat czarnego bzu podczas fermentacji umieszczamy w woreczku, jak w przepisie na trójniak korzenny sycony.

Zdjęcie Inter-Deco Karafka wysoka (846) Zdjęcie Karafka kryształowa wielokąt 0,8 litra 2106 Zdjęcie Komplet kryształowy karafka + kieliszki do wódki 6 szt 4854
Inter-Deco Karafka wysoka (... Karafka kryształowa wieloką... Komplet kryształowy karafka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 (razem 20 dag) cytryny
  • 2-3 limonki (razem 20 dag)
  • 70 dag cukru
  • 1 l spirytusu (96%)
  • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)

 

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.

Zdjęcie Inter-Deco Kieliszki do wódki, likieru, nalewki z uszkiem (959) Zdjęcie Z.P.H. Marika Kolorowe kryształowe kieliszki do likieru 60ml 6/8/A/MIX Zdjęcie Z.P.H. Marika Kryształowe kieliszki do wódki 30ml 6/9/M
Inter-Deco Kieliszki do wód... Z.P.H. Marika Kolorowe krys... Z.P.H. Marika Kryształowe k...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: czarny bez, wiosenne przepisy